Norrmannen Trond Smedshammer, verksam i USA, fick kritik efter sin drivning bakom Phaetosive i Hambo Oaks i lördags. Nu ger hans sin syn på saken.

I fjol kritiserades Åke Svanstedt för sin spödrivning bakom Perfect Spirit i Hambletonian, även i år lämnade dagen på Meadowlands en bitter bismak efter sig. Trond Smedshammers behandling bakom Phaetosive, som spurtade in som tvåa i Hambletonian Oaks har väckt upp-märksamhet.

Du kan se loppet här.

– Man måste se på vilka slag som används. Jag håller en töm i var hand och slår snabba slag utan någon särskild kraft.

– För att få slag som verkligen svider, måste du ta tömmarna i en hand och hämta kraft med pisken i axelhöjd. Det är inte längre tillåtet i USA och det är bra. De slag jag ger hästen med en töm i vardera han är inte värre än det man gör med tömmarna i Norge, säger han i en intervju med tgn.no.

I Norge är det som bekant inte tillåtet med körspö i loppen. Något som Smedshammer menar i vissa fall kan vara värre än att faktiskt använda spöet.

– Det är ofta mycket värre körning utan pisk hemma, man rycker i tömmar, sparkar och nyper. Med pisk blir det bara tydligare. Men folk vill bli lurade, så har det alltid varit, säger han och fortsätter på frågan om han ångrar något:

– Jag kunde nog avvarat de sista enhandsdrivningarna. Manchego hade vi inte nått ikapp ändå och jag kunde sparat på dem, men vi körde Hambletonian Oaks och man blir ivrig, man vill vinna.

Trond Smedshammer hördes inte av eller fick några böter från Meadowlands domare.