En efter en föll de bort, men Mellby Free hon höll. I en galoppfylld upplaga av Stochampionatet kunde Björn Goop ge sin orutinerade häst ett perfekt lopp – och säkert avgöra till en överraskande seger.

1997 skrällde Björn Goop när han som kusk vann sitt första stora lopp med Carolinas Mystic i Stochampionatet. 21 år senare slog han till igen, vann sin tredje seger i loppet och den första som tränare när Mellby Free lyckades fullt ut då det gällde som mest. Muscle Hill-dottern tog hem kullens största uppgift som fyraåring – i sin blott åttonde start i livet.

– Man blir stolt. Vi lägger ned så mycket jobb på det här och det är stort när det bär frukt och får hålla hela vägen, sa Björn Goop på segerpodiet.

Stochampionatet kom att karaktäriseras av många galopper. Något som skulle gynna Mellby Free som efter att först hållit upp ledningen överlämnade till Vamp Kronos med två varv kvar. Första 500 hade då avverkats efter 11,6 men ledaren fick sänka till 1.15 på varvet. Då tog Örjan Kihlström initiativet med favoriten Dibaba som med ett och ett halvt varv kvar nådde fram i dödens.

Därmed befann sig de båda favoriterna i täten men saker och ting skulle förändras när Dibaba oväntat föll över i galopp med 750 meter kvar. Då lämnades dödens i stället åt Hevin Boko men när också denna tappade travet mitt i sista sväng, blev det fritt spelrum från vinnarhålet för Mellby Free.

Björn Goop vred direkt ut i andraspår och även om Vamp Kronos fajtade tillbaka helhjärtat i spets, var det ingen diskussion om vilket av de båda stona som hade mest krafter kvar till slut. Mellby Free fick ett säkert grepp – och kusken kunde till och med unna sig ett uppsträckt körspö i segergest. Björn Goop var påtagligt nöjd efter loppet.

– Jag har alltid tyckt att det varit en fin häst men hon har haft massa problem. Sofia som sköter om henne har lagt ned så mycket tid, fått henne att må bra. Vi har fått vänta, det har fått ta den tid som det tagit och nu har hon blommat ut, berättade Björn Goop i ATG Live.

Mellby Free tog segern på 1.13,5a/2640 meter och belönades, tack vare premiechansen, med det dubbla förstapriset värt 2,4 miljoner kronor. Hästens skötare är Sofia Hansson och ägaren är Mellby Gård.

Vamp Kronos höll starkt hela vägen till andrapriset, bakom var det Global Upper Style, tränad av Peter Untersteiner och körd av Erik Adielsson som efter en resa som trea på innerspår knep bronset. Fyra blev stallkamraten Mily efter en godkänd avslutning.

*****

*Femåriga Double Exposure är verkligen en häst för yttersta eliten. Insatsen i stoeliten var grymt bra av Daniel Redén-amerikanskan. Trots ett lopp hela vägen utvändigt om ledande Shadow Gar, som ledde i tufft tempo (1.10 första varvet) avgjorde hon lekande lätt för Örjan Kihlström över upploppet. Segertiden var kanonfina 1.10,0a över 1640 meter – ett nytt banrekord.

– Det är otroligt bra. Vi har tagit det lugnt med henne i år men nästa år då blir hon ruggig. Delicious och den här är de värsta ston som jag haft, sa Daniel Redén i ATG Live.

*Oscar Berglunds Cobourg Hanover fortsätter att vinna. Sjunde raka segern kom för Niclas Benzon i Stora Amatörpriset. Valacken ledde varje meter av loppet och höll säkert ifrån sig skrällen Lightning Photo som utmanade från vinnarhålet. Favoritstreckade Gento anföll över sista bortre, men kom aldrig in i segerstriden. 1.13,6a/2140 visade vinnaren.

*Kolgjini-seger i Slaget vid Axevalla Hed för treåringarna. Ferrari Sisu kunde följa med i ryggar genom sista sväng och avgjorde sedan säkert efter en fin avslutning ute i spåren före Thought Hanover som fått greppet om ledande Baritone Artist. 1.13,5a/2140 var vinnartiden.

*Magnus Dahlén har otrolig form på stallet för dagen och i ett fyraåringslopp var det dags igen. Carl Johan Jepson skötte spakarna bakom The Real Star som efter attack ur sista sväng utan problem tog ned Cargo Door som gjort jobbet i dödens. 1.13,9 full distans vann man på.

*Stochampionatet Consolation gick också till Björn Goop som såg till att Maharani de Baroda här fick årets första viktoria. Maharajah-dottern avgjorde efter en fenomenalt snabb avslutning i vida spår för att kort före mål fånga in ledande favoriten Europhile Am. 1.14,0a/2140 var segertiden här.

*Veijo Heiskanen har en ny riktigt lovande variant i fyraåriga Kindy Cane. I ett försök till Diamantstoet imponerade hon i sin fjärde raka seger. Kindy Cane kom direkt till ledningen, lämnade fältet över den sista bortre och vann ohotad på 1.14,5a över 2140 meter. (Foton: ALN).