Utflykten till Jarlsberg blev en succé för Diamanten. Den av Stig H Johansson tränade topptravaren fick press i ledningen men kunde ändå vinna ohotad i Ulf Thoresen Grand International.

Femårige Diamanten tar för sig allt mer. I Ulf Thoresen Grand International på Jarlsberg under söndagen visade han på allvar att han etablerat sig i världseliten. Stig H Johansson-stjärnan kunde vinna komfortabelt efter att ha anfört loppet från start till mål.

– Han kändes väldigt stark i dag, spänstig och fin. Jag satt mest och var orolig för att han skulle bli ensam till slut. Han är riktigt, riktigt bra den här hästen. Det har han visat tidigare, men det känns som han tagit ett steg ytterligare i år och etablerat sig i eliten, sa kusken Erik Adielsson i ATG Live.

Diamanten var riktigt snabb ut och stack till spets in mot den första kurvan. Med favoriten i front fick Erik Adielsson sänka farten; första 500 gick inte snabbare än överkant 1.12. Men det varade inte så länge, när Adrian Kolgjini snart landade i dödens med Rajesh Face.

Kolgjinis tuffing såg till att tempot hölls uppe och lade jämn press på ledaren över den sista bortre långsidan, det var emellertid en manöver som inte skulle hota Diamanten. När man nådde upploppet fick Rajesh Face ge sig – medan Diamanten säkert stack undan mot förstapriset på 800 000 norska kronor.

Segertiden stannade vid 1.11,0a över 2100 meter. Italienskan Trendy Ok med Alessandro Gocciadoro följde upp bronset i Jämtlands Stora Pris med att nu lägga beslag på andrapriset. Det efter en stark avslutning sista 300 i spåren, en spurt som säkert räckte för att ta sig förbi Rajesh Face som därmed inkom som trea.

För titelförsvararen Twister Bi funkande det inte helt heller den här gången. Världsmästaren föll över i galopp direkt i startögonblicket och tappade vinstmöjligheterna. Twister Bi reparerade och anslöt sist i fältet och gjorde därefter ett godkänt lopp som femma, efter Coquin Bébé som blev fyra från rygg ledaren.

En incident vilken grusade chanserna för flera ekipage inträffade efter ett varv då B.B.S. Sugarlight på innerspår galopperade och krokade ihop med Lionel. Drogs med i kaoset som uppstod gjorde både Giveitgasandgo och Tripolini V.P., den senare lyckades dock komma tillbaka i kön för att bli sexa. Evil Enok M.E. galopperade i fint läge med 800 meter kvar.

…Robert Berghs vasse Coktail Fortuna noterades för femte raka segern då han från spets säkert ledde hela vägen i Anders Jahres Pokallopp, det på 1.12,4a/2100. Frode Hamre-tränade Waffle Cone stod för en insats i den högre skolan då hon i stoeliten dundrade runt i spets med Erik Adielsson vid spakarna och landade på toppfina 1.09,8a på engelska milen. (Foton: ALN)