Attraversiamo har tagit över kungakronan i treårings-kullen. Tack och hej över upploppet – det var onekligen en uppvisning i den högre skolan som Svante Båths monstertalang bjussade på i E3-finalen.

Treåringarna får se upp framöver, Attraversiamo framstår allt mer som kullens gigant. Efter att ha glidit fram i dödens med varvet kvar bollade S.J.’s Caviar-sonen med sitt mot-stånd i finalen för hingstarna och valackerna på Färjestad.

Svante Båth brukar ju kallas ”E3-kungen” och här bevisades det igen. Det här var tränarens hela tolfte triumf i en E3-final och segern innebar även ett jubileum – det blev Svante Båths 2000:e som tränare.

– Det var jätteskönt. De hamnade bra till i loppet allihop av mina, jag är jättenöjd. Den här hästen har varit tidig, duktig hela tiden och jag tycker att han har mognat ytterligare i år, sa en samlad Svante Båth i ATG Live.

Den som var snabbast från start var Global Withdrawl. För Ulf Ohlsson blixtrade han till ledningen. Fram i dödens klev Global Welcome med sin stallkamrat Attraversiamo i ryggen. De positionerna skulle dock ändras då första varvet avverkats efter 12,7 – Attraversiamo sändes fram mot dödspositionen.

Ett varv senare skulle det tydligt visa sig att Erik Adielsson hade valt rätt häst ur Båths trio. Över upploppet hade Global Withdrawl gjort sitt, Attraversiamo tackade för sällskapet – och stack undan i bländande stil de sista hundra meterna.

Segertiden var strålande. 1.12,1a över 2140 meter, med vad som såg ut att vara krafter kvar, var en tangering av det svenska rekordet i disciplinen. 925 000 kronor lades till vinnarens segerkonto och för Attraversiamo tog här sin sjätte seger i åttonde starten. Stolt skötare till hästen är Linda Weman.

Bakom den överlägsne vinnaren var det Stefan Melander-tränade Flight Dynamics, körd av Per Lennartsson, som knep andrapriset före mycket starkt spurtande That’s Art. För Global Welcome slutade det med en fjärdeplats efter att inte ha mäktat med att följa stallkompisen över upploppet. Betrodde Hitman River hamnade i fjärde invändigt och galopperade, utan segerchans, med 200 meter kvar.

Läs även: V75: Heavy Sound sänkte Cyber Lane i dödens
Läs även: E3 ston: Tufft tempo bäddade för Zara Kronos

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
E3 ston: Tufft tempo bäddade för Zara Kronos

E3 ston: Tufft tempo bäddade för Zara Kronos

Trea i försöket, men först i finalen. Zara Kronos kunde profitera på ett rejält utgångstempo och spurta till en skrällseger i E3-finalen för ston på Färjestad.

Uppgiften var inte jättelätt på förhand för Zara Kronos men det skulle lösa sig perfekt. Raja Mirchi-dottern visade sitt stora kunnande då hon efter en tung avslutning kunde triumfera i E3 för ston med sin tränare Joakim Lövgren vid tömmarna.

– Det är en jättefin märr. Det här är också ett sådant kvitto som man behöver ibland, att vaska fram ett sådant här guldkorn. E3 är stort, det är ett mål man har. Zara var vår bästa i kullen och det känns skönt att hon får en lagerkrans nu, sa Joakim Lövgren i ATG Live.

Tempot blev tufft i täten. Betrodda Flash Am fick överta ledningen efter en bit, men tvingades till under 1.10 första 500. Fast Örjan Kihlström i sulkyn kunde inte sänka tempot; efter ett varv sändes Racing Brodda fram mot dödens och såg till att hålla farten uppe.

Perfekt, tyckte Lövgren i tredje paret utvändigt bakom Zara Kronos. Vinnaren kunde styra på i tredjespår mitt på den sista bortre långsidan och in över upploppet jobbade hon ned den mycket tappra ledaren Flash Am.

Segertiden blev vass, 1.12,7a över 2140 meter. Det här var femte segern i åttonde starten för Zara Kronos som här belönades med 925 000 kronor i förstapris. Skötare till hästen är Jonas Oscarsson.

– Jag fick tårar i ögonen faktiskt, jag vet hur stort det här är för en skötare, sa en rörd Joakim Lövgren.

Flash Am höll efter sin tuffa öppning, och här i karriärens blott femte start, berömvärt som tvåa. Bronset till en snyggt avslutande Daze, före Staro Miami som gick en grym upphämtning efter galopp. Samma gångart grusade förhoppningarna för betrodda duon Aleppo Pine och Twyla Face, kort efter det att startbilen släppt fältet. (Foton: ALN).

Läs även: E3: Båth-jubileum – uppvisning av Attraversiamo
Läs även: V75: Heavy Sound sänkte Cyber Lane i dödens 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Supertid av Uza Josselyn - segrade på 1.08,7
Nästa nyhet
Supertid av Uza Josselyn – segrade på 1.08,7

Supertid av Uza Josselyn – segrade på 1.08,7

Den schweiziska Elitlopps-hästen Uza Josselyn stod för en formidabel insats då hon på Enghien tog hem segern i Prix de Washington på världstiden 1.08,7.

Lördagens höjdpunkt på Enghien var Prix de Washington med 54 000 euro till vinnaren. Loppet blev onekligen en riktig fartfest. Det av René Aebischer tränade stoet Uza Josselyn stack till ledningen för Alexandre Abrivard – men hon fick inte sitta i fred direkt.

Uza Josselyn fick öppna första 600 efter 04,2(!) innan den utvändigt pressande favoriten Un Mec d’Héripré fick överta. Ledaren med Franck Nivard vid tömmarna fortsatte i högt tempo, kilometern avverkades i underkant 1.07.

Mitt i den sista svängen sändes Uza Josseyn ut i dödens och in över Enghiens vidsträckta upplopp kunde hon enkelt koppla greppet om ledaren – och gick undan till säker seger. Klockorna i mål visade upp 1.08,7a över 1609 meter. Tiden är den snabbaste som travats på fransk mark och också den näst snabbaste som ett sto noterats för i Europa, en tiondel från Delicious 1.08,6 på Bollnästravet.

Bakom var det femårige Dijon som levererade en giftig spurt till andrapriset på 1.08,9. En stark avslutning gick även Amiral Sacha, en tiondel efter i mål som trea. Un Mec d’Héripré (09,4) slaknade något den sista biten men gick i mål som fyra. För Dreammoko slutade festen efter en galopp kort efter start. (Foton: ALN).

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Rutinerna ändras för dålig anslutning bakom bilen
Nästa nyhet
Rutinerna ändras för dålig anslutning bakom bilen

Rutinerna ändras för dålig anslutning bakom bilen

Svensk Travsport genomför ändringar i reglerna gällande dålig anslutning bakom bilen. Det för att i framtiden minska antalet omstarter i autostartslopp.

I ett pressmeddelande skriver Svensk Travsport att man vid reglementskommitténs senaste möte tog beslut att ändra reglementet kring dålig anslutning bakom bilen.

Från och med den 1 juli blir det omstart endast då man kan bedöma med säkerhet att ekipaget fått en så kallad flygande start. Ändringen innebär i praktiken att man, i så fall, blåser för omstart först ett femtiotal meter efter att starten har gått.

– Vi hoppas med dessa ändringar att minska omstarterna bakom bilen. Det är i alla fall syftet med förändringen. Kom även ihåg att riktmärkena för dålig anslutning blir extra viktiga nu, ekipaget får vara max en halv längd efter hundrameter kvar till start, säger ST:s domarbas Staffan Falk.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Sprintermästaren: En ny triumf för Perfect Spirit?
Nästa nyhet
Sprintermästaren: En ny triumf för Perfect Spirit?

Sprintermästaren: En ny triumf för Perfect Spirit?

Perfect Spirit har varit omutbar hittills i Daniel Redéns regi. På torsdag väntar årets hittills största uppgift. Hambletonian-vinnaren ska försöka bärga titeln även i Sprintermästaren.

Med ett förstapris på precis under en miljon kronor avgörs kommande torsdag Sprintermästaren. Fyraåringsslaget på Halmstadtravet lockar 21 hästar, vilka gör upp i tre försök med en final senare på kvällen.

Den förmodade favoriten heter Perfect Spirit. Hästen som förra året vann Hambletonian för Åke Svanstedt har hittills i sin svenska regi under Daniel Redén varit fläckfri. Fyra starter har blivit till fyra segrar. Perfect Spirit går ut i det första försöksheatet.

Bland de som ska försöka utmana finns populäre Lucifer Lane som i det andra heatet lottats mot bland andra Hazard Boko som stod för en heroisk insats som tvåa efter just Perfect Spirit senast i ett Breeders Crown-försök.

I försök tre hittar vi Stefan Melanders vasse jänkare Enterprise som för att ta sig vidare till final ska brottas med Kungapokals-tvåan Super War Horse och Svante Båths kapable Van Kronos.

De tre främst placerade går, tillsammans med försökens snabbaste fyra, vidare till finalen. Här är startlistorna till uttagningarna:

Sprintermästaren, uttagning 1, 1609 auto

1 Calle Crown – Christoffer Eriksson
2 Perfect Spirit – Örjan Kihlström
3 Velvet Gio – Torbjörn Jansson
4 Global Un Poco – Erik Adielsson
5 Auto Relight – Björn Goop
6 Southwind Hydro – Kenneth Haugstad
7 Transcendence – Robert Bergh

Sprintermästaren, uttagning 2, 1609 auto

1 Waffle – Johan Untersteiner
2 Lucifer Lane – Johan A Nilsson
3 Capitol Hill – Erik Adielsson
4 Prosperous – Johnny Takter
5 Hazard Boko – Per Lennartsson
6 Speedy Face – Adrian Kolgjini
7 Flying Fortuna – Christoffer Eriksson

Sprintermästaren, uttagning 3, 1609 auto

1 Eurythmic Sisu – Jorma Kontio
2 Eastern Promise – Markus Niklasson
3 Enterprise – Björn Goop
4 Super War Horse – Kevin Oscarsson
5 Ethien du Vivier – Christoffer Eriksson
6 Van Kronos – Erik Adielsson
7 Fritjof – Johan Untersteiner

Senaste vinnarna Sprintermästaren:

2017: Diamanten – Christoffer Eriksson
2016: Uncle Lasse – Örjan Kihlström  
2015: Nuncio – Stefan Melander  
2014: Happy Days – Johnny Takter
2013: Quid Pro Quo – Ulf Ohlsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kusk-EM: Franck Nivard mästare efter hat trick

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson