När Day or Night In vann i Halmstad på 1.09,6 i våras höjde många på ögonbrynen. Var segertiden verkligen korrekt? Nej, det var den inte, visar nu en grundlig undersökning.

Vid en seger på Halmstadtravet den 2 april i år korrigerades vinnartiden för Day or Night In till 1.09,6a över 1640 meter. Den ovanligt snabba tiden gav upphovet till en diskussion där många ansåg att loppet omöjligtvis hade kunnat gå fullt så fort. Bland andra kusken Johan Untersteiner själv, ställde sig frågande till sluttiden.

Nu har det visat sig att misstanken var befogad. Day or Night In travade loppet på 1.10,3a. En utredning initierad av Halmstadtravet visar nu att något varit fel i en dator kopplad till målkameran.

– Vi fick i uppdrag att utreda. Det visade sig så småningom att det fann en differens mellan totaltiden från målkameran och det elektroniska tidtagningssystemet på cirka en sekund. Efter diverse felsökning och tester återstod bara själva datorn som styr målkameran som felkälla, berättar Lasse Lindström vid företaget LinSon för travsport.se och fortsätter:

– Vi upptäckte att det förelåg en felkonfiguration av hur startpulsen detekteras av målkamerasystemet. Efter att det rättats till har inga avvikelser förekommit och vi anser därför problemet som avhjälpt.

Banrekord i Halmstad sedan 1 juli 2016 är kontrollerade och årets samtliga lopp genomlysta. LinSon har också fortsatt sitt uppdrag med att undersöka landets alla målkameror. Hittills har man inte funnit några avvikelser.

– Vi skall helt enkelt rätta till det som är fel men det kommer att ta lite tid och det viktigaste för oss nu är att säkerställa att tekniken fungerar på samtliga svenska travbanor, säger Petter Johansson, ST:s sportchef till travsport.se. (Foto: ALN).