En öppning i överljudsfart passade Perfect Spirit prima. Kungapokals-vinnaren är fortsatt utan förlust i svensk regi efter att ha säkert tagit hem Breeders Crown på Rättvikstravet.

Det var ett Breeders Crown-försök som tilldragit sig mycket uppmärksamhet. Anledningen var att Kriterie-vinnaren Villiam gjorde comeback – och mötte Hambletonian-ettan och vinnaren av Kungapokalen Perfect Spirit. Den senare gick segrande ur striden.

Loppet öppnades i hiskeligt tempo där Hazard Boko efter 07,0 första 500 fick släppa till den hårt pressande Hector Boko, men ett par hundra meter senare kunde överta kommandot. I den körningen hade Örjan Kihlström inte deltagit med Perfect Spirit som nu kunde få en trevlig resa i andra utvändigt bakom Lucifer Lane.

Perfect Spirit fick dröja till utgången av den sista svängen innan attacken sattes in och jänkaren kunde säkert ta ned den mycket tappre ledaren Hazard Boko. Bakom skuggade Villiam, men i denna sin första start sedan oktober förmådde inte ultratalangen ta sig in i segerstriden, utan nöjde sig med att avsluta klart bra som trea.

– Det blev verkligen ett häftigt lopp. Öppningen passade väl oss bra, men samtidigt fick vi Villiam i vår rygg. Fast han vann med huvan kvar; han har gjort det jättebra hela tiden och fortsätter så. Nu blir det Sprintermästaren och han kan nog springa fort där, sa Örjan Kihlström i segerintervjun.

Segertiden blev såklart fin, Perfect Spirit kom i mål på 1.11,3a över 2140 meter. Det här var den fjärde segern på lika många försök i träning hos Daniel Redén.

*****

*En häst som är i sitt livs form är Hans-Owe Sundbergs Charrua Forlan. När det kom till kritan blev det överlägsen seger i Midsommarloppet, värt 100 000 kronor. Valacken skulle leda hela vägen.

Charrua Forlan blixtrade till ledningen och fick strax favoriten Lionel utvändigt om sig. Men den norske stjärnan hade ingen toppendag och rullade över i galopp mitt i den sista svängen i ett läge där han redan såg slagen ut.

Det var dock inte Charrua Forlan som stack undan lätt före stänkaren Francais du Gull som gjort loppet i vinnarhålet. 1.12,2a över 2140 meter stannade segertiden vid. Hemmafavoriten On Track Piraten kunde inte ta sin fjärde raka i loppet; ”Piraten” styrde på från kön med 900 kvar men föll tillbaka till slut.

– Han trivs verkligen där framme. Hästen var fantastiskt fin i dag och har ju varit så hela året, sa Hans-Owe Sundberg som firade med segergest över mål.

*****

*Jättefavorit i BC för fyraåriga ston var Dibaba men då denna oväntat sprätte till i galopp med 900 kvar försvann merparten av V64-kupongerna. Vinna kunde nu i stället Jorma Kontio med Gloria Web, tränad av Timo Nurmos. Ready Cash-stoet var riktigt rejält från dödens på ledande Catch My Love. 1.13,4a/2140 var segertiden.

*Stark vinnare i BC för de treåriga hingstarna och valackerna. Svante Båth-tränade Fortune Mearas lämnade andra utvändigt över den sista bortre långsidan, svepte fram och satt i spets när man travade in i sista sväng. Segern var sedan aldrig i fara och Dream Vacation-valacken kom i mål på 1.13,2a över 2140 meter.

*Claes Sjöström har en fin sort i Up to Me. Nu tog hon hem BC för treåriga ston. Up to Me var mycket kvick iväg och stack mot ledningen direkt och den positionen gav hon aldrig ifrån sig. Ledarinnan var hårt pressad i sista sväng, men återtog kommandot över upploppet och vann säkert på 1,15,0a full distans.

*Första årssegern tog sexårige Ferry Boko, körd av sin tränare Björn Goop i ett Klass 2-försök. Det recept för seger som nyttjades, var det välbeprövade spets och slut.

*Daniel Redén-tränade Son of God trivdes över tre varv. För Örjan Kihlström stod han ensam på start i stayerloppet, och kom också att anföra styrkeprovet hela vägen till säker seger. (Foton: ALN).