Omgången: Det är en underbar anrättning som Rättvik kan duka upp den här midsommardagen. Midsommarloppet ser världshästen Lionel i startlistan och dessutom ska Breeders Crown-försök med flera lovande talanger avverkas. Dagens guldkorn är matchen mellan de båda fyraåriga giganterna Villiam, som gör årsdebut, och Hambo-kungen Perfect Spirit. En, i alla fall förväntad, duell att se fram emot. Spiken hittar vi dock i ett annat BC-lopp; Dibaba är för bra, trots spår tolv.

Spiken:
Dibaba (GS75-1)

Låset:
Villiam – Perfect Spirit (GS75-2)

Luringen:
Copimade (GS75-4)

Grand Slam 75, systemförslag:

GS75-1: 12 Dibaba (10-7)
GS75-2: 2,3,4,5,6 (8-7)
GS75-3: 2,3,4,5,6,8 (11-7)
GS75-4: 1,4,6,7,9,12 (3-10)
GS75-5: 3,6,7 (10-4)
GS75-6: 9,11 (1-6)
GS75-7: 2,4 (8-6)

1x5x6x6x3x2x2 = 2160 rader, 2160 kronor

Dagens Dubbel, spelförslag:

DD-1: 11 Villiam
DD-2: 2,4

2 rader x 500 kr = 1000 kr

GS75-1:

Rank: A: 12. B: 10-7-4-8-3-6. C: 1-5-2-9-11.

Spetsanalys: Equine Am är hygglig ut och Baronesse Ima kan lägga iväg om hon laddas, men Electrical har visat grym startsnabbhet och gäller som trolig ledarinna trots läget.

Loppanalys: Epitetet kulldrottning kan med rätta appliceras på 12 Dibaba. Årets tre starter har hon skött fläckfritt och segern i Drotting Silvias Pokal senast togs på ett klassigt vis. Nästa stora uppgift för det elegant Ready Cash-stoet är Stochampionatet och det här loppet ligger perfekt som i ett led för den framtida matchningen.

Bricka tolv bakom bilen är givetvis ingen angenäm uppgift och, det ska sägas, dagens motstånd är inte på något sätt dåligt. Samtidigt är Dibaba så pass stark i den här klassen att det är rimligt att tro att hon ändå ska reda ut det. Det aviseras att hon ska få en rejäl genomkörare här inför stundade lopp och Örjan lär inte sitta kvar i kön särskilt länge. Dibaba är bra nog att greja det här från dödens om det är vad som krävs och jag väljer till slut att lämna henne ogarderad, läget till trots.

GS75-2:

Rank: A: 5-4-3-6-2. B: 8-7-9-10-1.

Spetsanalys: Fortune Mearas är inte oäven från start och har ett bra läge men borde inte kunna hålla ut Jaguar Dream som ”brukar” göra loppen i ledningen. Frågan är hur snabbt Thought Hanover kan öppna?

Loppanalys: Breeders Crown för treåriga hingstar och valacker och fältet innehåller en hel del talanger. Jag streckar halva fältet som jag tycker sticker ut lite mer än övriga. Första strecket går till 5 Thought Hanover som verkar vara en riktig flygmaskin i vardande hos Jim Oscarsson. Näst senast gick han bra i skymundan av den överlägsen Zidane Grif och senast visade han väldigt fina takter då han avgjorde efter 12 sista 800. Hästen är dessutom relativt kvick ut och jag ser det inte som omöjligt att man kan nå ledningen.

4 Versailles är en spännande jänkare hos Reijo Liljendahl. Hästen har vunnit sina båda lopp och var övertygande senast då han avgjorde säkert från dödens efter att dessutom haft en kort inledande galopp. Varit borta närmare två månader inför detta, men känns som så bra att han ändå är en tidig segerkandidat här.

3 Jaguar Dream har sett vass ut vid sina segrar, men fick ge sig från spets för just Versailles när de möttes senast. Det rör sig om en bra Love You-son som tycks trivas i ledningen. Är favorit att nå dit.

6 Maze Runner tillhörde de bästa i fjol som tvååring och har fått några lopp i kroppen i år och borde vara nära toppformen. Sköt till helt okej till slut mot tufft motstånd i Treåringseliten senast.

2 Fortune Mearas var fyra i Uppfödningslöpning i höstas och tillhör kullens bättre. Galopperade i ett läge där han var långt ifrån slagen näst senast och höll godkänt i en snabb avslutning därefter. Har ett prima läge och måste streckas.

GS75-3:

Rank: A: 3-8. B: 5-6-4-2. C: 11-7-12-1-9-10.

Spetsanalys: Xanthis Business är kvick ut och kommer nog laddas mot täten, men Ferry Boko vill nog ha ett finger med i spelet också. Jämn spetskamp.

Loppanalys: Det var ett tag sedan som 3 Ferry Boko fick njuta segerns sötma men här uppstår ett bra läge för att återvända till vinnarcirkeln. Björn Goop-träningen har sett riktigt fin ut på sistone; gick väldigt bra efter galopp för två starter sedan och gick en häftig långrepa i underkant 1.10/800 senast som knappt slagen. Ferry Boko har ett fint läge här och jag tror det kan bli spets. Inte lätt att slå då.

8 Valour Kronos är kanske fältets bästa häst. Har varit ute i V75-race på sistone och hade krafter kvar i Umeå för att senast kliva över i en oturlig galopp en bit in i sista sväng i ett läge där det såg ut som om hästen hade en hel del krafter obrukade. Spåret är inte kul, men på kapacitet är han förste utmanare.

Möjligen kan det lilla systemet låsa med de här två hästarna, men det större gör rätt i att strecka på ytterligare. 5 Castanya Am gjorde årsdebut i ny regi senast och såg verkligen fin ut. Hästen svepte fram via spåren, övertog och höll säkert undan. Det är tuffare motstånd nu, men samtidigt kan man dra en slutsats att det senaste loppet fört honom framåt än mer.

6 Magnolia Boy är en trevlig sort som vunnit hälften av sina sex starter i år och var kanonfin då han trots tredjespår sista varvet näst senast ändå kunde avgöra. En sådan insats räcker långt även i dag.

4 Xhanthis Business är ofta med där framme och gillar ledningen, dit han har en bra chans att nå nu. Varit borta ett par veckor dock och lite svårbedömd. Streck också på 2 Radgast som kan rensa en del; gick klart bra i spurten i skymundan i Östersund senast och har lottats till ett perfekt läge.

GS75-4:

Rank: A: 7-12-4-9-1-6. B: 3-10. C: 13-11-8-2-5.

Spetsanalys: Son of God står ensam på startvolten och spetsar förstås initialt, men sedan är frågan om man vill anföra hela vägen över tre varv. Någon på andra volten kan komma fram direkt, möjligen Sete?

Loppanalys: Ett stayerlopp utspritt över flera volter som jag finner svårlöst, varför jag penslar på med en sextett som jag hoppas ska vara tillräcklig. 7 Volocity de Vie känns som det naturliga förstavalet. En stark och rejäl sort från Nurmos stall som förvisso fick se sig besegrad senast, men höll på bra sätt i dödens mot bra motstånd.

12 Bottnas Commandeur var senast tillbaka i Sverige efter en sejour i Frankrike och såg då på Boden trevlig ut då han avslutade fullt godkänt till femtepriset. Det loppet ska normalt ha fört honom framåt och även om det är många hästar att passera, är det här ingen dum uppgift för den starka killen.

4 Höwings Vipower är värd att ta på fullaste allvar. Vinst på aktuell distans näst senast och i sin senaste start var han otroligt bra då han spurtade sylvasst till avgörande trots att hästen lagt bort många meter på galopp. Det är förvisso tuffare emot nu, men insatsen senast, ja den var riktigt fin.

9 It’s Showtime Zaz är också en rejäl travare som gillar att avgöra den tuffa vägen. Har fått stå över lite efter den senaste starten, men under normala omständigheter är det en segerkandidat i detta gäng.

1 Son of God är intressant här som ensam på startvolten. Frågan är hur Örjan vill göra, köra i tät eller släppa? Oavsett vilket, är läget lukrativt och på kapacitet borde han ha en hel del att säga till om här.

6 Copimade ska inte glömmas bort, inte särskilt högt streckad men i klart bättre form än vad raden ger sken av. Satt fast näst senast och högg i galopp 400 kvar då han var på väg framåt senast. Har haft succé över distansen tidigare och jag vill varna.

GS75-5:

Rank: A: 6-7-3. B: 10-4-5-1-2. C: 9-12-8-11.

Spetsanalys: Up to Me är nog den snabbaste från start men lär tas emot av Frequency Am i första hand.

Loppanalys: Breeders för de treåriga tjejerna och jag väljer att strecka en trio. 6 La Camilla Pellini är självklart förstaval för min del. Här har Reijo en riktigt lovande sort, vilket hon verkligen visade vid segern på Solvalla senast. Hon avslutade i 1.11-tempo de sista 600 i spåren och såg inte direkt ut att ha gått i botten över mål. Ska ha bra chanser här.

7 Up to Me fick jobba i dödens i ett lopp under Elitlopps-helgen senast och höll väldigt bra som tvåa i ett lopp som avslutades i rask fart. Stoet brukar annars göra loppen i ledningen, hon är kvick från start och ska ha en bra chans att nå dit även om det är ett spår väl långt ut bakom vingen. Bra chans då.

3 Frequency Am är en fint stammad treåring som med tre starter innanför västen nu ser ut att nå formen på allvar och första segern kan mycket väl komma här. Gick i spets och höll helt okej även om hon inte kunde stå emot sista biten senast. Ska ha gått framåt med det loppet och från ett bra läge och med ”BG” vid ratten nu kan det bli ledningen hela vägen.

GS75-6, DD-1:

Rank: A: 11-9. B: 1-6. C: 8-5-7-4-3-2-10.

Spetsanalys: Hazard Boko har ett perfekt läge och är mycket kvick ut. Bör hålla upp spets i kamp mot Lucifer Lane.

Loppanalys: Ett riktigt drömlopp väntar i det här Breeders Crown-försöket där förra årets Kriterie-etta Villiam ska göra årsdebut – och direkt får stöta ihop med Perfect Spirit, fjolårets Hambo-vinnare. Vem vinner av de båda, är frågan.

11 Villiam var ruggigt fin i fjol, i synnerhet då det gällde som mest i Kriteriet då Jorma Kontio inte sparade på krutet utan lät Muscle Hill-fantomen trava på i hög fart hela vägen i ledningen. Resultatet blev ohotad seger på världsrekord. Det var verkligen en enorm insats och det är givetvis intressant att få se honom tillbaka nu. Den starten var också den senaste, nio månader har förflutit sedan dess och det är självklart en faktor som sällan är tilltalande. Rapporterna är goda och Timo Nurmos hästar är som bekant oftast mycket väl förberedda, minns Readly Express senast som exempel. Jag tror att Villiam kommer att leverera en toppinsats direkt och blir mitt val.

Med det sagt är det stört omöjligt att utelämna 9 Perfect Spirit som i regi Daniel Redén varit fläckfri i sina tre starter i år. Senast blev det seger på en låg 1.11-tid i Kungapokalen och den insatsen var riktigt fin. Målet för Perfect Spirit är emellertid Sprintermästaren om ett par veckor och det här loppet är nog inte det viktigaste i år. Det är realistiskt att tro att det blir ett lite snällare upplägg den här gången, men en häst av den här klassen hålls förstås alltid med segerchans.

Jag väljer att strecka de båda och nöjer mig så. Jag var länge inne på att försöka få med två streck till; för det föreligger ju ändå frågetecken krig de båda stjärnorna som definitivt har viktigare uppgifter framför sig och som dessutom knappast har formen på topp. Både 1 Hazard Boko, som väl kommer att göra det här loppet i spets, och 6 Lucifer Lane, är hästar som håller väldigt långt i klassen, men jag väljer till slut att ändå gå på feelingen att Villiam kommer att vara riktigt i ordning direkt och att han, eller Perfect Spirit då, ändå reder ut den här uppgiften trots bakspåren.

GS75-7, DD-2:

Rank: A: 2-4. B: 8-6. C: 3-5-7-9-1.

Spetsanalys: Härlige Francais du Gull är blixtrande snabb ut men vill nog lämna över och gör det nog till Charrua Forlan som hemskt gärna vill till spets.

Loppanalys: Midsommarloppet avslutar och det är en väldigt fin upplaga man fått ihop. Given favorit borde 2 Lionel vara. Den norske elittravaren visade sin klass återigen senast då han trots dödens tog hem segern i Elitloppets försök för att sedan i finalen leverera en ny riktigt bra insats. I dag är förstås motståndet enklare för en häst som är van att möta de bästa i världen och spår två är helt perfekt. Jag gissar att Kihlström i jollen kommer att avancera fram Lionel i dödens då det bedarrat och att fuxen från det läget är bra nog att avgöra det här till segern.

Spik på Lionel var länge min tanke, men jag ändrade mig i sista stund för att dubbla systemet med 4 Charrua Forlan. Hans-Owe Sundbergs valack är ofta lite underskattad men har i år sett bättre ut än någon gång tidigare. Han höll starkt i Sweden Cup och hade inte turen med sig i Östersund senast. Charrua Forlan är fasligt kvick ut och även om han kanske inte kommer förbi Francais du Gull i starten, känns det som om ledningen ändå är vigd åt honom här efter en bit. I den positionen växer hästen ännu en klass och vi minns att han bjudit just Lionel en rejäl duell tidigare i år. Jag tror att Charrua Forlan kan hålla hela vägen, Lionel utvändigt till trots.

Jag nöjer mig så även om det förstås känns lite moloket att utelämna 8 On Track Piraten som ju dessutom vunnit just det här loppet tre år i följd. ”Piraten” kämpar alltid helhjärtat och han gick bra senast från ett omöjligt läge. Spåret nu är dock klart sämre än för de två tidigare nämnda och det borde till en hel del klaff, eller en fantominsats, för att han ska plocka ned dem. Osvuret kanske förvisso är bäst.

Tipsredaktör: Daniel Olsson