Över den sista bortre långsidan klev Ringostarr Treb in i huvudrollen. Wim Paal gav den italienske krigaren full marschorder. Propulsion jagade storstilat – men hade en omöjlig uppgift. Tränaren Jerry Riordan och kusken Wim Paal firades på Solvalla efter sina karriärers största seger. Elitloppet till Ringostarr Treb.

Elitoppet handlade på förhand mest om Bold Eagle. Den franske världsartisten, skulle han få sin revansch? Snacket efter det första försöket handlade om samma häst – men av en helt annan anledning. Efter ett ordentligt startkaos brände Bold Eagle all sin energi före start och i en ogiltlig – och fick lämna Solvalla efter en tidig galopp.

För Ringostarr Treb löste det sig dock perfekt. Efter en säker viktoria i sitt försök före Propulsion, blev ordnings-följden också den samma i finalen. Den här dagen var Ringostarr Trebs. Det italienska jublet var enormt när åtta-åringen skar mållinjen som vinnare i Elitloppet.

– Jag tror inte att han är bättre än hästar som Bold Eagle eller Propulsion, men jag tänkte att om någon av dem gjorde ett misstag, då skulle han vinna i dag. Hästen är ett proffs, han kan förbereda sig själv för uppgiften, sa tränaren Jerry Riordan på segerpodiet, och han fortsatte:

– Jag är otroligt stolt. Bara att vara en del av allt det här, det är det stora. Att stå här som vinnare, är givetvis fantastiskt.

Precis som i sitt försök var det Finlandia-Ajo-vinnaren Pastore Bob som var snabbast. Femåringen accelererade iväg ruskigt från sitt sjundespår, stack till ledningen och öppnade upp med flera längder. 07,7 första 500 meterna blev till 09,4 på varvet.

Även om Ringostarr Treb var utan chans att försvara innerspåret, blev loppets förlopp perfekt för hästen. När fältet travade in över den sista bortre långsidan såg Wim Paal sin chans – han bytte ut positionen bakom hårddragande Pastore Bob mot dödens. Nu lades överväxlen in.

– Jag visste att Pastore Bob skulle vara väldigt snabb ut och det blev perfekt för oss. Vi kunde följa i hans rygg den första kilometern, det vara bara att följa med och invänta vår chans, berättade Wim Paal i vinnarcirkeln, och förklarade vidare:

– Jag såg att Propulsion hade långt fram när jag vred ut, så jag drog tussarna och så var det bara att köra. Det är en speciell känsla nu, det är ett så prestigefyllt lopp, kanske det största som vi har här i Europa.

Propulsion hade inte kunnat vara inte vara med i startrusning utan hamnade en bit bak i fältet. När hästarna gick in genom sista sväng följde Örjan Kihlström i rygg på försöksvinnaren Lionel, och över upploppet avslutade Daniel Redéns fixstjärna formidabelt. Problemet var bara att det var alldeles för långt fram – och Ringostarr Treb var alldeles för bra. Segermarginalen skrevs till en halv längd.

– När Pastore Bob flög till ledningen så tänkte jag, det här kommer bli komplicerat. Likadant när han fick gå ut i dödens, med så många bra hästar bakom. Men han förvandlade det till en uppgörelse på speed den sista biten och Ringostarr Treb är svår att slå då, berättade Jerry Riordan om hur han upplevt loppet.

Segertiden skrevs till 1.09,0a över 1609 meter. Därmed en tangering av det rekord för en Elitlopps-final som Timoko noterade vid sin seger förra året. Tre miljoner kronor var förstapriset i finalen, en summa som kunde adderas till den kvarts miljon kronor som vinnare bärgade i försöket.

Propulsion (09,1) således stor i nederlaget, precis som i fjol blev det andrapriset. Trea med stort beröm också Nadal Broline (09,4) som gick en stark avslutning i händerna på Ulf Ohlsson. Topptrion i Elitloppets final blev därmed alltså exakt den samma som i försöket.

Den franske ungtuppen Dreammoko (09,4) klarade Elitlopps-uppgiften bra. Han följde vinnaren i rygg när attacken sattes in, kunde inte vara med i segerstriden men knep fjärdepriset före Lionel (09,5) som gick en godkänd avslutning, men hade en svår uppgift att vandra i spåren i den snabba avslutningen.

Sjätteplatsen gick till franske tioåringen Up And Quick (09,6) före Steen Juuls Takethem (09,7), medan Pastore Bob (10,9) efter sin tuffa öppning kastade handduken till slut och fick ta hand om jumboplatsen i finalen. (Foton: ALN).

Läs mer om Elitloppshelgen:

Läs även: Bold Eagle fick lämna bakvägen – Lionel skrällde
Läs även: Säkert för Ringostarr Treb – Propulsion tvåa
Läs även: Full gas för formidabel Giveitgasandgo – 1.09,5
Läs även: Gocciadoro-guld – Virginia Grif omöjlig stoppa
Läs även: Global Withdrawl visade klassen – tuff i dödens
Läs även: Ingen kunde ta sig förbi Lome Brage i Elitkampen
Läs även: Ny talang för ”gul kusk” – Zabriskie Ok dansade
Läs även: Be Mine de Houelle – var makalös i Montéeliten
Läs även: Harper Hanovers: Platon Face visade styrkan
Läs även: Sweden Cup: Gammal är äldst – Arazi Boko i topp
Läs även: V75: Double Exposure vann duellen – på 1.09,6
Läs även: Redén om Elitloppet: ”Tyngsta förlusten i livet”
Läs även: Bold Eagle siktar mot nya lopp – inte Elitloppet
Läs även: Pilarskis besked: Ingen Bold Eagle i Åby Stora
Läs även: Guarato om Bold Eagle: ”Han tog det inte hårt”