Daniel Redéns amerikanska Double Expsoure visade sitt bredaste register. Trots en resa i dödens fajtade hon ned den ledande Peace of Mind i sista steget av Lady Snärts lopp.

Stoeliten, också Lady Snärts lopp, såg en grymt fin startlista och loppet blev också en vacker duell mellan den högoktanige italienskan Peace of Mind och det av Daniel Redén tränade femåriga USA-stoet Double Exposure. Den senare infriade med bravur.

Ultra Bright var dock raskast ut. Fredrik Persson spetsade med Stochampionats-vinnaren, men då Alessandro Gocciadoro ställde den allvarliga frågan, fick han med Peace of Mind överta ur den första kurvan. Därmed blev det dödens resten av loppet för Double Exposure.

Den pigga italienskan i ledningen såg ut att gå mot segern när man travade genom sista sväng, men då Kihlström begärde det lilla extra av Double Exposure tog hon i rejält, närmade sig över upploppet och krigade ned ledarinnan i de sista stegen.

– Det var väldigt starkt av henne att kunna avgöra i dag. Att gå hela vägen i dödens på en så pass bra häst, det är starkt. Det är en riktigt fin märr det här, sa segerkusken Örjan Kihlström i ATG Live.

Segertiden var såklart strålande, klockorna stannade vid 1.09,6a över 1640 meter, därmed ett nytt löpningsrekord. Bakom var det Ultra Bright som efter sin resa i rygg på ledaren, kirrade bronset.

*****

*Den stora favoriten Disco Volante gjorde bort sig med galopp redan före startbilen släppte och sågs aldrig med chans i Bronsdivisionen. I stället var det Mona Winkvists elegante Magic Gwin som fick stå för showen.

Kaj Widell körde Maharajah-sonen till ledningen ur den första kurvan och behövde sedan aldrig se sig bakåt. Magic Gwin lättade undan med flera längder över upploppet och fastställde segertiden till fina 1.11,1a över 2140 meter – efter 06,5-tempo sista halvvarvet.

– Den här hästen, han är beundransvärd. Han var lite blek senast, men nu var han bättre än någonsin. Han har en väldigt hög potential, sa Kaj Widell i ATG Live.

*Klass 2-finalen till Nederländerna. Gina Schermer imponerade på Åby under Olympiatravet och nu var Varenne-stoet tillbaka. För Rick Ebbinge kunde hon ta en säker seger inför Elitlopps-publikum.

Ledande favoriten Digital Performer hade ingen chans över upploppet, då Gina Schermer avgjorde säkert efter en stark sista långsida. 1.13,1a/2140 landade segertiden på. Det här var hästens 9:e seger i 14:e starten. Bakom tog Output Pressure andrapriset före Voyage d’Amour som gick ruskigt efter en inledande galopp.

– Jag är väldigt glad, hon gjorde ett perfekt lopp de sista 800 meterna. Det är fantastiskt att få vara här och vinna den här helgen, sa Rick Ebbinge.

*Robert Berghs nederländske Coktail Fortuna fortsätter att imponera. Fuxen var bäst på plan även i finalen. Efter att ha forcerat rejält från start kunde Robert Bergh få överta ledningen av Trinity Lux ur den första kurvan, det var ett vinnande drag.

Coktail Fortuna hade full kontroll hela loppet, såg till att Trinity Lux blev fast med krafterna kvar i rygg och höll enkelt undan för en riktigt fint avslutande Bryssel. 1.11,8a travade vinnaren över 2140 meter.

– Jag var ju inne på en rosa biljett för den här, formen har bara blivit bättre och bättre, men det här var ju skönt det också. Jag tyckte det var värt att köra för ledningen och sedan kändes det som det var lugnt, sa Robert Bergh.

*Italienaren Alessandro Gocciadoro har några hästar att åka med. I Klass 1-finalen visade han upp fyraårige Volnik du Kras som nog har en ljus framtid framför sig. Dagens insats var riktigt utsökt.

Volnik du Kras laddade framåt från sitt bakspår och kördes resolut till täten efter 600 meter. Hästen stack undan i sista sväng, men det hårdnade till sista biten då ledaren tog ett kort galoppsteg samtidigt som Atupem närmade sig hastigt. Men mållinjen räddade Volnik du Kras – och även domarna valde att fria efter ett par minuters överläggning. 1.11,3a/2140 var en skarp vinnartid.

– Jag undrar också vad som hände, det kändes som att han skyggade för något på innerplan. Men det är en fantastisk häst det här, verkligen speciell, sa Alessandro Gocciadoro.

*Diamantstoets final såg en skräll signerad Örjan Kihlström. Bakom den av Hans R Strömberg tränade fyraåringen Rita C.D. kunde han avgöra säkert efter full attack ur sista svängen via femtespår och en kvick avslutning. 1.13,7 över 2160 noterade vinnaren. (Foton: ALN).

Läs även: Sweden Cup: Gammal är äldst – Arazi Boko i topp
Läs även: Harper Hanovers: Platon Face visade styrkan