Harper Hanovers lopp blev som alltid en höjdare. När den inledande krutröken skingrats, klev Lutfi Kolgjini fram med Platon Face och övertog huvudrollen. Trots galopp kröntes sexåringen till kung i stayerbataljen.

För fjorton år sedan skrällde Lutfi Kolgjini med Jess Luxor i Harper Hanovers lopp. Nu var det dags igen. Stridsvagnen Platon Face stod för en insats i den högre skolan då han trots galopp och sedan fram mot dödens, ändå kunde vinna styrkeprovet. I år med det förhöjda förstapriset på 900 000 kronor.

Loppet skulle dock se en ruskig duell mellan två andra hästar inledningsvis. Tesio hade kommit fram till ledningen efter 700 meter, men där fick han inte sitta i fred. Carl Johan Jepson sände fram Handsome Brad efter ett varv i en kraftig forcering, i hopp om att få överta. Något som dock inte skulle lyckas.

Efter 13,7 de första 500 visade klockorna på 11,7 över varvet, och den tiden knäpptes på Tesio, som stod tjugo meter före Handsome Brad.

Den tempoväxlingen skulle innebära att båda duellanterna föll på eget grepp.

Snart klev nämligen Platon Face in i huvudrollen. Efter att ha kostat på sig en galopp i starten, tog nu ”Ludde” sats och landade i dödens med varvet kvar. Över den sista bortre lade man obarmhärtig press på Tesio, som med halvvarvet kvar slutligen fick släppa vapen.

Platon Face stack undan med flera längder. Efter började nu favoritspelade Call Me Keeper, som länge legat sist i fältet, att jaga den undflyende ledaren. Call Me Keeper gick ett högst imponerade slutvarv, men Lutfi Kolgjinis tappre krigare hade krafter kvar för att säkert försvara sig hela vägen till mål.

– Jag fick inte plats i starten, så han slog ihop och felade. Men det var våldsam körning och jag gick fram när det blev uppullat; jag ville få kontroll på de som var bakom. Det blir mycket taktik i de här loppen. Det här var ju dagens största lopp och det känns fantastisk att vinna, sa Lutfi Kolgjini i ATG Live.

Raja Mirchi-sonen Platon Face kom i mål på vinnartiden 1.13,1 över 3140 meter och bärgade här sin tredje raka och den hittills största segern i karriären. Call Me Keeper noterades som tvåa för 12,2 på distansen 3180 meter. Bakom var det Björn Goop-tränade Heartbreaker V.S., styrd av Erik Adielsson som lade beslag på bronspengen. (Foton: ALN).

Läs även: V75: Double Exposure vann duellen – på 1.09,6
Läs även: Sweden Cup: Gammal är äldst – Arazi Boko i topp