Traders är en häst men en otrolig potential. Philippe Allaires sexåring visade att han tillhör eliten även för sulky när han imponerade stort på 1.10,8 över 2700 meter i Prix Kerjacques.

Fina Prix Kerjacques med 54 000 euro till vinnaren var på förhand tänkt som en match mellan Bélina Josselyn och Bird Parker. Ingen av dem hade dock med segern att göra då det kom till kritan.

Bird Parker gjorde tyvärr bort sig med galopp direkt i starten, medan favoriten Bélina Josselyn lades en bit ned i andraspår. Det blev dock långt fram för fuxan för framme i front drog Viking Blue stenhårt. Första 1200 avverkades efter 10,6 och det fortsatte i samma fart, 1700 meter passerades efter 10,1.

Blott en häst följde den hårddragande Viking Blue. Yoann Lebourgeois liftade med i ryggen med Traders och in i sista sväng klev årets Prix de Cornulier-vinnare in i huvudrollen. På några få meter svepte Traders till ledningen – och stack.

Bélina Josselyn tog upp jakten men snart förstod man att det var förgäves. Traders höll stilen starkt hela vägen och kunde med ett par längder bärga segern på sylvassa 1.10,8 över 2700 meter. Det tidigare löpningsrekordet låg på 1.12,3 och noteringen är fyra tiondelar snabbare än rekordet för Prix d’Amérique som ju avgörs över samma distans.

Kampen om silverpengen blev hård. Sébastien Guarato-tränade Valko Jenilat fixade den precis före stallkompisen Carat Williams och fyra Bélina Josselyn. Samtliga i trion noterades för 1.11,1. (Se loppet här).

*****

*Fyraåringskriteriet, Critérium des 4 Ans (108 000 euro) såg en mäktig upploppsduell mellan favoriten, stoet Erminig d’Oliverie och den av Sylvain Roger tränade Enino du Pommereux. Med minsta marginal slutade det i seger för den sistnämnde – framförd av Jean Michel Bazire som här tog sin femte seger som kusk i loppet.

Erminig d’Oliverie och Franck Nivard fick ett delikat lopp som tvåa i andraspår och gick till full attack in mot sista sväng. Det av Franck Leblanc tränade stoet skaffade sig flera längder och såg ut att gå mot en väntad seger. Men Enino du Pommereux ville annat.

Coktail Jet-sonen hade gjort loppet i de bakre regionerna, men följde i ryggar över sista bortre för att gå till kraftfull attack i vida spår i svängen. Duon fajtades hela vägen till mållinjen, men i de sista steget fångade Enino du Pommereux in favoriten till seger på nya löpningsrekordet 1.11,7 över 2850 meter.

Här slutade Pierre Vercruysse Express Jet trea efter att ha anfört loppet i hårt tempo. Den av Jarmo Niskanen tränade Earl Simon belade fjärdeplatsen efter en resa i rygg på ledaren.

*Prix de Cornulier-tvåan Draft Life stod för en grandios insats som storfavorit i Prix Jean Gauvreau (54 000 euro) för femåringarna under sadel. Med Eric Raffin fick han öppna tufft, underkant 1.10 första 675 för att nå ledningen, men fortsatte i stenhård fart och kunde vinna helt ohotad. Det på den toppfina segertiden 1.10,5 över 2175 meter.