Tillbaka med besked. Det var Lionel när han gjorde rivig comeback på Solvalla. Det blev en perfekt uppmjukning inför Olympiatravet den här lördagen. Göran Antonsen är optimistisk och hoppas på repris av fjolårets succé.

Förra vintern var Lionel trea i Prix d’Amérique men årets vintermeeting blev inte lika framgångsrikt. Den norske fuxen galopperade och drog på sig en skada vilken gjorde att de vidare planerna på Paris fick ställas in.

Efter nästa tre månaders uppehåll från tävling, gjorde Lionel comeback i Dartster F:s lopp på Solvalla i förra veckan. Man hoppades då på ett bra besked för att kunna ladda vidare mot sitt titelförsvar i Olympiatravet. Och nog lämnade Lionel ett riktigt starkt klartecken.

– Jag har sagt det förut, men är noga med att understryka det; jag har nog aldrig känt hästen så fin som han var då. Så smidig och spänstig, säger ägaren och kusken Göran Antonsen till travnet.se. Han fortsätter:

– Det ser bra ut, det gör det. Och jag har fått riktigt positiva träningsrapporter i veckan, han verkar ha tagit det loppet ”kjempefint”.

Lionel gjorde loppet senast som andra häst i andraspår, attackerade över sista bortre långsidan och gick dött lopp mot tappre Charrua Forlan i en fartfylld duell. Klockorna landade på 1.12,2a/2140 meter efter nedåt 1.08 de sista 800 meterna.

– Jag tror han gick 1.07 sista halvvarvet och man kan väl egentligen inte trava så mycket snabbare än så. Han var så in i helvetes fin, rent ut sagt, och normalt så ska han gå framåt mycket med loppet.

Var Lionel bättre än vad ni hade förväntat?

– Ja, det får jag säga. Vi hade nog lite tvivel före loppet, för vi visste inte riktigt vad han stod. Inför starten hade han bara gått i 1.35-tempo som snabbast i tunga intervaller och så gick han direkt ut och gjorde ett sådant lopp och var så spänstig.

Inför Olympiatravet förra året då Lionel och Göran tog en överraskande seger efter en häftig spurt i spåren, hade hästen tävlat på frekvent i Frankrike under hela vintern och gjorde sin senaste start två veckor före på Vincennes.

– Vi kom till loppet i ett annat läge i fjol, han var ju trea i Prix d’Amérique och hade startat på, men jag måste säga att han känns nog minst lika fin nu som inför starten i Olympiatravet förra året.

Liksom i fjol kör Göran Antonsen själv sin juvel i lördagens stora uppgift på Åbytravet. Daniel Redén-träningen börjar från femtespåret bakom bilen och kusken är nöjd med förut-sättningarna.

– Jag tycker att vi fått ett helt okej spår, får jag säga. Han har lärt sig att öppna allt bättre även om det förstås är några som är snabbare innanför, men jag tycker vi ska ha segerchans, säger han och berättar vidare:

– Det är väl Day or Night In, Ringostarr Treb och Zenit Brick som jag har allra mest respekt för här, men vi måste tro på vår häst så fin som han ser ut. Vi är optimistiska.

Och sedan vill du till Elitloppet?

– Det är jag mycket sugen på, ja. Lionel har kanske inte utmärkt sig som en utpräglad sprinter tidigare men han har blivit åtta år nu och jag tycker han blir bara blir bättre och bättre från start. Han är väldigt snabb också och det visade han väl senast. Jag hoppas och jag tycker att han bör platsa bland en av de sexton hästarna.

Lionel har gjort 61 starter (21 segrar) fram till dags dato och en snabb koll i hästen historia berättar att han blott en gång startat över sprinterdistans, men det var för fyra år sedan i en uttagning till Jarlsberg Grand Prix.

– Det stämmer och han galopperade innan start då. Så han har egentligen aldrig gått över 1600 meter men jag ser det inte som något hinder, han har blivit så mycket bättre och snabbare från start. Jag tror faktiskt inte vi hade haft några problem att svara ut Charrua Forlan senast, men då Global Money felade fick jag ta upp lite och vi blev lite hindrade.

Kör du själv, om det blir Elitloppet?

– Ja. Som jag sagt förut i något sammanhang; andra åker till Gran Canaria på semester men min favorit-semester är den när jag får sitta i sulkyn bakom Lionel.

Lionel är redan inbjuden till Oslo Grand Prix, han var tvåa där i fjol, och det är ett av hästens kommande stora mål. Men hur ser planerna ut sedan?

– Vi hoppas förstås på Solvalla, men i övrigt tänker vi följa ungefär samma upplägg som förra året. Oslo Grand Prix, Ulf Thoresens och Norskt Mästerskap. Sedan hoppas vi också på Åby Stora Pris om hästen är i den formen då.

Frankrike igen till vintern?

– Det antar jag att det blir så. Men det är långt dit och som vi alltid säger, det är Lionel själv som får bestämma vilka lopp han ska vara med i.

Tror du det blir än roligare att vinna Olympiatravet en andra gång, än den första?

– Det blir nog lika roligt i så fall. Men det är ju ett annat läge i år som fjolårsvinnare, det skulle ju var helt fantastiskt om vi kunde försvara den titeln. Så det är klart, det kanske är ännu roligare om man kunde vinna en andra gång, skrattar Göran Antonsen. (Foton: ALN).