Är det Elitloppet som väntar för Diamanten? Den Stig H Johansson-tränade femåringen såg ut att vara ordentligt på alerten redan i årsdebuten och tog en enkel seger i Berth Johanssons Memorial – efter en vindsnabb start.

Det blev en ordentlig duell mellan Diamanten och Muscle Hustle – i 300 meter. Robert Bergh provade att utmana sin tidigare träning från början, men Erik Adielsson höll säkert upp spets med Diamanten som travade första halvvarvet efter 1.09.

Då hade Muscle Hustle krupit ned i vinnarhålet och ledaren kunde sakta ned farten betänkligt. Varvet klockades efter 1.17. Ulf Ohlsson tog initiativet och avancerade fram Makethemark mot dödens.

Men ingen skulle kunna utmana Diamanten denna dag. Farten skärptes kraftigt mitt på sista bortre och Adrian Chip-sonen kunde vinna med gott om luft under vingarna. Efter en avslutning i underkant 1.09 de sista 600 vann han loppet på 1.13,6a över 2140 meter.

– Det var en riktigt ruggig öppning, men han såg jättefin ut hästen. Det är klart det var bra för oss att han kom till ledningen och fick dämpa men han kan nog gå tuffare också. Jag är jättenöjd, sa Stig H i ATG Live.

Diamanten, som här gjorde första starten på fem månader gav ett tydligt besked om att han nog är högaktuell för de största loppen framöver. Förstapriset här var 200 000 kronor och det här var hästens 21:a seger i den 30:e starten.

– Han har ju visat så otroligt mycket redan förra säsongen och Stig och skötaren har gjort ett jättejobb med honom i vinter. Han var jättefin, det är en topphäst, helt enkelt. Han kan definitivt vara med i Elitloppet om ägarna vill, kommenterade Erik Adielsson.

Muscle Hustle, kvar resten av loppet i rygg på vinnaren, vann kampen om silvret mot Makethemark. Båda klockades till en tiondel långsammare tid än Diamanten.

*****

Cruzado dela Noche eller Digital Ink var nog de flestas fråga i Guldbjörken, också Olympiatravets sista uttagning. Svaret blev: elvaårige Beau Mec. Den av Lars Wikström tränade gamlingen var spänstig värre i händerna på Carl Johan Jepson och kunde leverera en ordentlig överraskning.

Digital Ink tog spets och fortsatte i frisk fart; 08,5 första 500 blev till 11,5 på varvet. Med tusen meter kvar sändes Cruzado dela Noche fram för att syna dödens och såg till att ledaren inte fick sitta i fred.

Men mitt på den sista bortre långsidan blev det full fart för Beau Mec, elvaåringen lämnade fjärde par utvändigt och kom hastigt fram mot tätparet. Samtidigt aviserade Digital Ink att slaget var förlorat och in mot upploppet gick Cruzado dela Noche undan.

Stefan Melanders träning stod för en riktigt bra prestation i denna sin andra start för året, men Beau Mec var den med mest krafter kvar till slut. 13-oddsaren fixade segergreppet säkert sista biten.

– Det är härligt. Det såg bra ut i sista sväng och jag tänkte nog att han tar dem. Nu får vi ladda mot Åby nästa helg, det här är jättestort, sa en nöjd Lars Wikström i ATG Live.

Segertiden blev god, Beau Mec stannade på 1.11,6a över full distans och spädde på bankkontot med 200 000 kronor. Cruzado dela Noche stor i nederlaget som tvåa, medan Explosive de Vie tog bronset.

*****

*Vårbjörken blev en batalj mellan Lome Brage, ny i regi Jan-Olov Persson, och Månprinsen A.M. – men det var norrmannen som drog det längsta strået.

Lome Brage blixtrade till spets för Erik Adielsson, medan Månprinsen fick en betydligt drygare början av loppet. Via tredjespår genom hela första svängen nådde man ned i dödens efter 500 meter vilka öppnats efter 1.21.

Månprinsen kämpade vad han förmådde att plocka ned ledaren över upploppet, men Lome Brage var allt för bra den här dagen och höll säkert undan för uppvaktningen i mycket fin stil. 1.20,6a på 1640 meter var en häftig segertid som betydde nytt banrekord.

*****

*Klass 1 såg en liten skräll. Robert Bergh anförde loppet med Il Diablo men med halvvarvet kvar kom Martin P Djuse loss och fram utvändigt med Cameron Dream. Sexåringen var också den starkaste den sista biten, kopplade ett enkelt grepp och vann på 1.14,5a över 2640.

*Fajt mellan två ”Tarzan”-hästar i Klass 2-racet. Total Recall blixtrade till ledningen och fick tids nog Digital Performer utvändigt om sig. Ledaren stretade emot helhjärtat men den utvändige, rattad av Ulf Ohlsson fick nosen först i sista stegen. 1.13,6a på 2140 meter var segertiden.

*Ohlsson och Melander-seger också i Bronsdivisionen. Disco Volante travade i andra paret utvändigt men kom hastigt fram mot dödens 500 kvar. Disco Volante fick greppet in över upploppet och höll utan problem ifrån sig gott avslutande Erik Sting. 1.11,0a på 1640 meter var en bra vinnartid.

*Ulf Ohlsson även i Silverdivisionen! Vilken häst han är, Qahar Q.C. ”Cattis” Lundströms-träningen klev fram i dödens i långloppet med 1400 meter kvar och skaffade sig greppet om ledande Angle of Attack in i den sista kurvan. Michelangelo Ås utmanade hela upploppet ned, men Qahar Q.C. vägrade att ge vika – och segrade på 1.13,8 över 2640 meter.