Nu är det klart. Elitloppet kommer att få en häst från Australien i årets upplaga. Landets snabbaste genom tiderna, Maori Time gör den långa resan till Solvalla.

Det har varit på gång ett tag, men på måndagskvällen blev det definitivt. Det åttaåriga stoet Maori Time, från Australien är den femte hästen att bli klar för årets Elitloppet.

– Vi har haft en dialog med kretsen runt Maori Time under en längre tid och det känns jätteroligt att bitarna har fallit på plats så att vi får möjlighet att se henne i år, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot till elitloppet.se.

Maori Time har tillhört Australiens bästa under flera säsonger men blev också uppmärksammad internationellt då hon i slutet av februari på Tabcorp Park segrade på 1.09,3a över 1609 meter. En tid som raderade ut det australiensiska rekordet med en sekund.

Maori Time har därefter gjort ytterligare en start, men slutade då oplacerad. Några fler starter före avfärd mot Sverige är inte planerade, i stället kan ett ”time trial” bli aktuellt för att slipa på formen.

Stoet, som blir den första hästen från Oceanien i Elitloppet sedan 2009, kommer den 9 maj att starta sin resa mot Sverige via Amsterdam. Framme ska hon stallas upp hos Stig H Johansson, skriver elitloppet.se.

Ägarna bekostar själv resan genom sponsorer. Maori Time har vunnit 24 av 66 starter och tjänat cirka motsvarande 2,7 miljoner kronor. Hästen tränas av Brent Lilley medan kusken ännu inte är klar men är tänkt att bli en australiensisk. (Foton: ALN och Wikipedia).

Här kan du se Maori Times rekordlopp.

Klara för Elitloppet är:

Bold Eagle
Maori Time
Propulsion
Readly Express
Uza Josselyn