Ansvarsnämnden dömde Fabrice Souloy till ett års avstängning. Nu har också överdomstolen gett sin syn på saken – och stänger av tränaren i totalt tio år för medveten dopning.

I juli dömde Svensk Travsports ansvarsnämnd Fabrice Souloy till ett års licensindragning samt en miljon kronor i böter. En dom som båda parter sedan överklagade.

När nu överdomstolen behandlat ärendet väljer man att skärpa den franske travtränarens straff avsevärt. Fabrice Souloy döms till tio års kör-, anmälnings- och totalt tillträdesförbud. Det sedan man gjort bedömningen att han uppsåtligt dopat hästen Un Mec d’Héripré i Elitloppet 2016.

– Överdomstolens beslut är helt i linje med vår hårda syn på dopning. De har funnit att Fabrice Souloy medvetet dopat Un Mec d’Héripré med kobolt som är totalförbjudet och oförsvarligt, säger Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg i ett pressmeddelande och fortsätter:

– För oss är det självklart att en sådan person inte har någon plats i travsporten. Vår sport och våra tävlingsregler bygger på ett starkt djurskydd och att tävla på lika villkor.

Därmed blir den svenska domen i paritet med den i Norge; den norska Domskommittén dömde Souloy till tio års avstängning förra året. Överdomstolens beslut går inte att överklaga. (Foto: ALN).

Läs även: Souloys svenska dom: ett års avstängning
Läs även: Avstängningen för Souloy sänks – till tio år