Efter idel andrapriser i vinter var Bold Eagle tillbaka där vi är vana att se honom – i vinnarcirkeln. I söndagens Grand Critérium de Vitesse visade sig den franske fantomen från sin allra bästa sida – och vann på 1.08,9.

Det var en lättad och lycklig Pierre Pilarski som fick se sin juvel Bold Eagle återvända till överst på prispallen vid söndagens storlopp Grand Critérium de Vitesse i Cagnes-sur-Mer på den franska sydkusten. Nu kan man med tillförsikt se fram mot Elitloppet. Solvallas sportchef Anders Malmrot fanns på plats med en rosa biljett.

Efter att ha radat upp silverplatser under hela vintermeetinget, kunde Bold Eagle nu ta sin första seger sedan i början av augusti. Och ”Örnen” gjorde det i ruggigt fin stil. Jättefavoriten var helt i sin egen klass i loppet med 90 000 euro i förstapris.

Bold Eagle inledde från innern men Franck Nivard letade sig direkt ut i andraspår för att kliva fram och överta täten från snabbstartande Billie de Montfort, när man svängde in över den bortre långsidan.

Anna Mix, som hade Björn Goop i sulkyn, fick en tung inledning i tredjespår innan man kunde komma ned i dödens först efter halva distansen avverkad. Än längre ut, fortsatt i tredjespår travade Bird Parker.

Ingen ur motståndet skulle dock utgöra något hot mot Bold Eagle som såg riktigt maffig ut framme i ledningen. Franck Nivard behövde inte direkt se sig bakåt när storfavoriten stack undan över det långa upploppet.

Bold Eagle såg ut att ha gott om krafter kvar då mållinjen passerades, men det var knappast inte för att det gick långsamt. Segertiden var majestätisk – den engelska milen avverkades efter 1.08,9a.

Tiden innebar att Timokos löpningsrekord från i fjol putsades rejält, med sex tiondelar. Hippodromen i Cagnes-sur-Mer mäter 1300 meter.

Critérium de Vitesse slutade i en dubbelseger för tränaren Sébastian Guarato. Stoet Billie de Montfort, körd av Nicolas Ensch, höll enkelt andrapriset från rygg på stallkamraten och klockades till 1,09,2. Trea, från tredje invändigt, blev skrällen Dijon, femåringen kom i mål på 1.09,4.

Bird Parker (09,5) gjorde i skymundan av vinnaren en heroisk insats, med nästan hela loppet i tredjespår, tog han sig i mål som fyra. Anna Mix (09,8) mattades till slut, men höll bra och passerade mål som sexa, men fick femteplatsen då Une Sérénade diskades.

Loppets enda svensktränade häst Apollon de Kacy (09,9), körd av Jörgen Westholm inledde loppet på innerspår, tog sig ut i andraspår över sista bortre långsidan och grejade den sista biten av priskakan då han slutade sjua. Cash Gamble slutade i det slagna fältet som nia.

Du kan se loppet här.