Prix de France såg en stenhård slutstrid mellan en trio hästar – men snabbast till slut gick Bélina Josselyn. Jean-Michel Bazires supersto hann fram på linjen.

Bélina Josselyn, fjolårets tvåa, gick ett strålande lopp som fyra efter tung resa i årets Prix d’Amérique. Två veckor senare föll alla bitar på plats för Jean-Michel Bazires ståtliga fuxsto. Efter en rykande spurt fångade hon in Bold Eagle och Propulsion på mållinjen i Prix de France.

Vincennes underlag var i betydligt bättre skick än på lördagen och loppet kom också att avverkas i ett riktigt uppskruvat tempo. Full fart från start; Timone Ek var snabbast ut men Björn Goop laddade rejält på Wild Honey som övertog in i första sväng.

Bold Eagle hade inlett loppet i tredjespår men Franck Nivard forcerade de två senaste årens vinnare framåt och kunde i sin tur överta ledningen efter att de första 600 meterna klockats på rysliga 06,5.

Örjan Kihlström kom iväg bra med Propulsion som nu landat i andra par utvändigt. Tempot fortsatt högt, första 1100 i underkant 1.09, när det stora svenska hoppet sändes som första häst i tredjespår då en kilometer var kvar av loppet.

Bakom tassade Ringostarr Treb med i rygg, men bakom där skuggade Bélina Josselyn perfekt i draget. Jean-Michel Bazire avvaktade och litade på sin hästs patenterade vassa avslutning.

Genom sista sväng öste Franck Nivard vad som gick bakom Bold Eagle, som fortsatt hade grepp om händelserna när man nådde upploppet. Propulsion närmade sig steg för steg, men nu blev det även full fart för Bélina Josselyn.

Trion möttes upp nästan jämsides när man nådde mållinjen – men precis i de sista stegen hann Bélina fram och förbi den mycket tappre Bold Eagle. Propulsion gav aldrig slaget förlorat och närmade sig, mellan de övriga två, hela vägen.

Segertiden var häftig, 1.10,2a över 2100 meter var den näst snabbaste i Prix de France historia. Förstapriset på 180 000 euro gick alltså till Bélina Josselyn som här noterades för sin största seger, hittills, i karriären.

För sulkygiganten Jean-Michel Bazire var det här den tredje segern i Prix de France, han har tidigare vunnit med Exploit Caf (2008) och Moni Maker (1999) men det här var hans första tränarseger i loppet.

För Bold Eagle blev det alltså inte en historisk tredje raka i Prix de France, han fick, för sjätte gången i följd, nöja sig med andrapriset. Återigen levererade Propulsion en stark insats, men precis som i PdA med bronsmedaljen kring halsen. Båda noterades för sluttiden 1.10,3a.

Briac Dark gjorde ännu en gång ett strålande lopp i skymundan, följde i tredjespår i attackerna men vreds ned på innerspår över upploppet och nådde fjärdepriset. Jerry Riordan-tränade Ringostarr Treb gick också ett berömvärt lopp och kom i mål som femma, liksom Briac Dark på 1.10,4a.

Bakom nafsade Uza Josselyn (10,7) åt sig ett sjättepris i spurten före Wild Honey (10,8) som inte helt orkade följa täthästarna i slutstriden. Vinterns montégigant Traders (11,0) hamnade invändigt, letade sig ut i andraspår med tusen meter kvar men kunde inte ta något på täten när det drog ihop sig. Nia i mål, från sitt bakspår, slutade Call Me Keeper (11,1) med Daniel Redén i sulkyn. (Foton: ALN).

Du kan se loppet här.