En av 2000-talets stora stjärnor, styrkefenomenet Etain Royal har gått vidare mot den sista vilan. Han blev 26 år.

Den franskfödde, men finskägde Etain Royal var en av våra största hjältar då seklet var nytt. Från Finland kommer nu beskedet att valacken lämnat jordelivet, vid åldern av 26 år.

– Vi har övervägt det sedan i somras, när hans bästa kompis dog. Jag tror han saknade honom. Under hösten har han blivit allt sämre i krämpor som gamla hästar drabbas av. Det var dags för honom att få fortsätta sin resa, även om det var ett sorgligt beslut, säger Ritva Saranpää som ägde hästen den sista tiden, till ravinetti.fi.

Etain Royal inledde sin karriär i födelselandet Frankrike, men hans karaktäristiska trav gillades inte av de franska domarna. Hästen flyttades till Norden och kom på våra breddgrader att bli mycket framgångsrik.

Det stora genombrottet kom då han med Jorma Kontio skrällvann Harper Hanovers 2000 och hästen kom därefter att rada upp segrar. Bland de största framgångarna märks segern i Olympiatravet 2001 och Åby Stora Pris samma år. Han kom att slå två världsrekord och utmärkte sig framför allt genom sin styrka – men deltog även i Elitloppet 2001.

Etain Royal avslutade sin karriär 2006 och gjorde 191 starter av vilka 61 slutade med seger. Totalt travade han in cirka 14 miljoner kronor. (Foto: ALN).