Bird Parker slog till även i Prix de Belgique. Precis som i Prix du Bourbonnais blev Philippe Allaire-stjärnan en för svår nöt att knäcka för Bold Eagle. Det svenska hoppet Readly Express avslutade starkt till tredjeplatsen.

Bold Eagle kommer att gå in i sitt titelförsvar i Prix d’Amérique om två veckor med fyra raka förluster – samtliga andrapris. När det stora genrepet Prix de Belgique avgjordes på Vincennes under söndagen var det åter Bird Parker som tog en överraskande seger.

Den av Philippe Allaire tränade sjuåringen, liksom tidigare med Jean-Philippe Monclin vid ratten, följde härmed upp sin seger i Prix du Bourbonnais med ännu en B-lopps-seger. Spelad till över 40 gånger insatsen förvisade Bird Parker allt motstånd.

Den tidiga ledaren var stallkamraten Charly du Noyer, men efter att fältet passerat publikplats för första gången kunde Bird Parker, som fått en riktigt bra start, glida fram för att ta över. Den positionen skulle han sedan aldrig lämna från sig.

Favoriten Bold Eagle hade av Franck Nivard också kommit iväg bra och landade som andra häst i andraspår. När det började stötas från kön mitt på sista bortre, lyftes Bold Eagle ut för att vid ingången av uppförsbacken komma fram och syna ledaren från dödens.

Bold Eagle lade press på Bird Parker genom sista sväng och många trodde nog att den dubble PdA-vinnaren över upploppet skulle knäcka ledaren. Men så blev det inte; Bird Parker försvarade sig hela vägen till mål och Bold Eagle kunde aldrig ta sig förbi.

Både Bird Parker och Bold Eagle nådde mållinjen på 1.13,1 över 2850 meter, en tiondel från det löpningsrekord som Maharajah satte för sju år sedan.

Loppets största svenskhopp Readly Express, körd av Björn Goop, hamnade långt bak i fältet från början men började leta sig ut i andraspår och kunde följa som tredje häst i tredjespår över sista bortre. Ur sista sväng gick Readly Express till full attack, tog på tätduon och avslutade på ett starkt sätt till tredjepriset på 1.13,2.

Samtliga de tre främst placerade hästarna var sedan tidigare redan klara för Prix d’Amérique, varför således ingen ytterligare ”PdA-biljett” delades ut i loppet.

Riktigt positiv som fyra slutade danske Takethem (13,3) som för Alexandre Abrivard fick en invändig resa, kom loss över upploppet och sköt till snabbt. Treasure Kronos, senast tvåa i Prix Ténor de Baune, gick ett nytt bra lopp och nafsade åt sig femtepriset efter ett lopp i tredje invändigt.

Både Wild Honey och Lionel gjorde loppet långt ned i kön och kunde aldrig ta sig in i toppstriden, utan slutade nia respektive tia, båda på 1.13,7. Call Me Keeper fick sitt lopp förstört efter en galopp kort efter start vilket resulterade i diskning.

Jean-Michel Bazires Bélina Josselyn, tvåa i PdA förra året, galopperade på frammarsch över den sista bortre långsidan och om stoet kommer med i årets upplaga får alltså avgöras genom prissumma.

Carat Williams låg i ett bra slagläge, i rygg på Bold Eagle i sista sväng, men gick över i galopp vid början av upploppet och kan därmed få problem att nå en av de arton PdA-platserna. (Foton: ALN).

Du kan se slutet av loppet här.