I början av 2000-talet sågs Christer S A Karlsson ofta i vinnarcirklarna med Big Alex. Nu är han aktuell igen med en ny segermaskin. Femårige Erwin är en häst i fokus när V75 körs på Jägersro.

Från trakterna kring värmländska Svanskog beger sig Christer S A Karlsson ner mot Jägersro den här lördagen. Med sig i transporten har han den femårige Erwin som börjat sin karriär på bästa tänkbara sätt – hästen har vunnit åtta av sina tio starter.

I början av seklet tävlade Årjängs-amatören med stor framgång med Big Alex, som den minnesgode säkert kommer ihåg; hästen sprang in över två miljoner. Är Erwin stallets nästa reklamhäst?

– Nja, det är väl lite tidigt att säga något om det, de båda hästarna är också ganska olika. Men det har börjat bra i alla fall, jag tycker till och med att Erwin börjat bättre än Big Alex gjorde på sin tid, säger Christer S A Karlsson till travnet.se.

Erwin, som debuterade i fjol som fyraåring, har alltså kommit att blivit lite av en segerstaplare. Efter att ha börjat karriären med fyra raka, har valacken sedan i november tagit fyra raka på nytt. Senast slog han till i ett V75-lopp på Åby under mellandagarna och visade att han har mycket att hämta även i rikstoton.

– Han har väl gjort det mesta rätt hittills och det ser ju bra ut så här långt. Det blev en säker seger senast.

Är det frågan om en klassklättrare?

– Man hoppas ju såklart. Hästen har inte visat alla sina växlar ännu, det är väl det han ska göra under det här året, tänker jag. Sedan är han lite orutinerad än, han har bara gjort tio starter. Vi hoppas att han ska vara med i V75 framöver.

Erwin ser ut att få axla favoritskapet i den här lördagens Klass 2-försök (V75-2) där han fått ett innerspår efter bilen och dessutom gör debut över kort distans.

– Han känns rätt så kvick ut i alla fall, men det där har Stefan (Söderkvist) egentligen bättre koll på, det är han som får avgöra taktiken. Men det har sett bra ut hittills i de tempon han visat. Sedan vet jag inte hur snabba ut de andra är, vi har mött Copaca Banana tidigare och den kan också öppna, säger Christer som fortsätter:

– Hästen är nog inte direkt beroende av några positioner på det viset heller och han är nog tillräckligt kvick att i alla fall hitta ett bra slagläge, om det nu inte skulle bli spets. På kort distans blir det såklart lite mer stressigt men jag tror nog han funkar lika bra på den distansen.

Är det en bra segerchans då?

– Men det tycker jag. Om han är så som han visat tidigare och är i normal form för dagen, så ska han ha vinstchans. (Foton: ALN).