Hösten är tvååringarnas tid och Svampen Örebro är en av ungdomarnas viktigaste uppgifter. När årets upplaga ska avgöras på lördag kommer Fredrik Wallin med förhoppningar. Hans Acitvated är en av kullens hetaste.

Med lite över en halv miljon kronor att tjäna vid en seger är Svampen (V75-4) för tvååringarna, kanske i kamp med Nuncios start i Gulddivisionen, vad som tilldrar sig mest uppmärksamhet när V75 körs i Närke den här helgen.

En av de i kullens som börjat karriären allra mest lovande är Jocose-dottern Activated. Efter att redan vunnit ASVT Trottex auktionslopp och senast Breeders Crown, är Gävletränaren Fredrik Wallin nu på jakt också efter Svampen.

– Allt känns bara bra med henne efter senast, hon känns fin. Hästen är tidig i utvecklingen och har visat både bra fart och att hon har styrkan, berättar Fredrik Wallin för travnet.se.

I tränarens stall finns ju även fyraåriga Inga in Heaven som överraskande slutade tvåa i Drottning Silvias Pokal i våras, hon inledde också sin karriär tidigt, som tvååring.

– Ska man jämföra de två hästar just vid den här tiden i karriären, så tycker jag att Activated är den bättre, hon är mer tidig. Men sedan vet man ju inte hur det kommer utveckla sig.

Hur är det med Activated då; väntar Uppfödnings-löpning efter det här?

– Det är Svampen som varit det stora målet för oss i år, sedan får vi se vad som händer efter, säger Fredrik.

Activated har vid sina tre raka segrar vunnit från olika positioner; näst senast enkelt i spets, efter det travade hon i dödens utan problem.

– Det verkar inte spela så stor roll för henne, hon är rätt så speedig och det är nog mycket det hon lever på. Vi hoppas det löser sig hyggligt härifrån men det där lägger inte jag mig i, det är helt upp till Björn Goop (som kör) att besluta om.

Men en bra chans ser det ut att vara väl?

– Ja, det tycker jag. Jag tror på min häst såklart. Sedan får vi se hur bra de andra är och hur de har utvecklats, det är förstås inget enkelt motstånd.

Från stallet kommer även Bicc’s Lamborghini som vi får se i Klass 2 (V75-6). Fyraåringen har visat fin form på sistone med tre segrar på sina fyra senaste starter.

– Han har gjort det bra i de här starterna, men jag tror att han möjligen kan vara lite sämre nu då vi inte kan köra barfota. Vi har inte bestämt säkert än, men det lutar åt skor runt om nu och det påverkar hästen en del, säger Fredrik som fortsätter:

– Men formen är bra, ja. Men jag har dålig koll på de andra hästarna och jag tror att min häst behöver visa lite mer ändå för att räcka på V75 ännu.

Men då vet vi i alla fall vilken som är din bästa chans på lördag?

– Ja, det vet vi, avslutar Fredrik Wallin.

(Foton: ALN).