Hon slog igenom med dunder och brak under 2015. Från ingenstans påbörjade Some Summit ett segertåg som slutade med seger i Stochampionatet. Nu tvingas publikfavoriten att lägga skorna på hyllan och ägna sig åt avel.

I början av Augusti skulle Some Summit ha drabbat samman med Anna Mix i Sto-EM på Solvalla. Ett revanschmöte från fjolåret, då Anna Mix satte nosen först i en minnesvärd slutstrid, men Veijos Heiskanens sexåring skadade sig i ett jobb strax innan det och kom aldrig till start.

-Det var fyra dagar innan anmälan till EM För ston som ett banjobb blev för ansträngande för hennes del och hon fick en gaffelbandsskada. Hästen hade känts väldigt fin inför det och vi är väldigt sorgsna, men samtidigt får vi vara glada för det som varit, säger ägaren Eva Stjernström Richter till Travronden.

Veijo Heiskanen - Foto: ALN

Dream Vacation-dottern inledde hos Sten O Jansson, flyttade till Mikael Cedergren innan det blev en andra sejour hos Jansson igen. Det var dock inte förrän hon kom till Veijo Heiskanen som karriären tog fart på allvar.

Den dåvarande fyraåringen hade faktiskt aldrig besökt vinnarcirkeln innan det blev debutseger i ny regi på Jägersro i slutet av april 2015. Bara tre månaders senare stod alltså Some Summit som vinnare av Stochampionatet med en miljon i förstapris.

– Då var hon helt outstandig och det är den segern som sticker ut allra mest. Det var en fröjd att se henne i det loppet,  säger ägaren Eva Stjernström Richter till Travronden.

För Some Summit väntar nu avelsarbete. tog sju segrar på karriärens 24 starter och totalt tjänade hon 2 470 788 kronor.

Läs Travrondens artikel här