Kusk-VM inleddes i Kanada på lördagen och Björn Goop noterades för en seger under premiärkvällen. I toppen ligger USA:s Marcus Miller.

På Century Donws utanför Calgary började Kusk-VM i Kanada på lördagen. Fem lopp, samtliga för passgångare, avverkades.

Efter en trög inledning kunde Björn Goop i det fjärde loppet sätta dit skrällen (19 gånger pengarna) Newport Min. Den segern tillsammans med övriga placeringarna 9-6-4-4 gör att Goop efter den första dagen ligger fyra i sammandraget.

Tabellen toppas av Marcus Miller, USA och hemma-nationens James MacDonald som båda noterades för dubbelsegrar under dagen. (Foto: ALN).

Kusk-VM fortsätter på måndag med lopp på Mohawk Racetrack, utanför Toronto.

Tabelltoppen efter dag ett:

1 Marcus Miller, USA, 57 poäng
2 James MacDonald, Kanada, 50 poäng
3 Shane Graham, Australien, 48 poäng
4 Björn Goop, Sverige, 45 poäng
5 Gerhard Mayr, Österrike, 38 poäng

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Åby Stora Pris: Midnight Hour – och schack matt

Åby Stora Pris: Midnight Hour – och schack matt

Finländskt jubel följde efter Åby Stora Pris. Midnight Hour chockade när han vann det första heatet. I skiljeheatet vägrade han släppa förbi sig Muscle Hustle.

Midnight Hour som slutsegrare i Åby Stora Pris. Ett scenario som nog inte många kalkylerat med. Men St:Michel-Ajo-vinnaren visade att han dög även i den tuffa konkurrensen och var den speedigaste i skiljeheatet i duell mot Muscle Hustle.

– Jag kan inte riktigt fatta det. Det kändes otroligt att få stå här och höra nationalsången, sa en märkt Iikka Nurmonen på segerpodiet efter sin kuskkarriärs största seger.

Midnight Hour var inte särskilt påpassad i det första heatet men bjöds ett perfekt lopp av sin kusk Iikka Nurmonen i rygg på ledande Volstead. När open stretch uppenbarade sig kunde sexåringen avgöra lätt före en kvickt avslutade Turno di Azzurra. Segertiden blev 1.10,7a över 1640 meter.

Muscle Hustle, som hade galopperat i första sväng i det första heatet, kom ut revanschsugen till det andra och kom att leda loppet hela vägen till seger på 1.11,0a. Här gjorde italienska Turno di Azzurra ånyo ett topplopp, hela vägen i dödens och knappt slagen.

Midnight Hour provade som första häst i tredjespår över sista bortre långsidan i det andra heatet men kunde inte blanda sig i seger-striden.

I stället skulle det hela avgöras i ett skiljeheat, för femte året i följd. Midnight Hour fick det innersta spåret, men det var Muscle Hustle som hade de flesta spelarnas förtroende på toton.

Skiljeheatet kom att bli en ren och skär speeduppgörelse. Robert Bergh backade ned direkt med Muscle Hustle, vilket lämnade Midnight Hour i ledningen. I den positionen anförde han i extremt låg fart. Underkant 1.22 visade klockorna på första 500. 21,3 första varvet.

– Jag ville egentligen släppa ledningen men Robert Bergh ville inte köra heller. Så jag bestämde att köra så sakta som möjligt i stället och det blev ju riktigt bra, sa Iikka Nurmonen om loppet.

Först 450 kvar lyftes Muscle Hustle ut i andraspår – och nu gick det avsevärt fortare. Muscle Hustle försökte få grepp om ledaren, men det var förgäves. Midnight Hour försvarade sig helhjärtat och släppte aldrig sin duellant riktigt nära. Iikka Nurmonen kunde till och med unna sig en segergest.

– 200 meter kvar kändes hästen jättebra och han svarade direkt, segern var aldrig i någon fara, sa segerkusken.

Segertiden i finalen stannade på blygsamma 1.16,8a över 1640 meter. Midnight Hour kunde inkassera totalt 1,6 miljoner kronor efter sina två segrar på Åby under eftermiddagen. En seger som är den största i far och son Nurmonens karriärer.

– Det känns underbart! Jag är mycket stolt nu. Det här är det största som vi har vunnit. Han var den tappraste i finalen. Hästen kom till oss för tio månader sedan och har bara gått framåt hela tiden, vi har lyckats bra, sa tränaren Ossi Nurmonen direkt efter finalsegern i ATG Live.

Volstead var en av favoriterna på förhand men orkade inte från spets i första heatet. I det andra avslutade han okej till tredjepriset efter sen lucka.

Whitehouse Express lämnade Åby Stora Pris med två fjärdepris. I andra heatet gick han i rygg på ledande Muscle Hustle men kunde inte blanda sig i slutstriden över open stretch.

Canari Match fick en tuff dag på Åby, jobbade i dödens i båda heaten och orkade inte till slut.

Läs även: V75: Spitcam Jubb skrällde i Lyon Grand Prix

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V75: Spitcam Jubb skrällde i Lyon Grand Prix
Nästa nyhet
V75: Spitcam Jubb skrällde i Lyon Grand Prix

V75: Spitcam Jubb skrällde i Lyon Grand Prix

Efter två ”nollor” i raden var Spitcam Jubb tillbaka när det gällde. Peter Ingves gav hästen ett prima lopp – till seger i Lyon Grand Prix värt en halv miljon.

Det blev en häftig upplösning av stayerkampen Lyon Grand Prix. Ett perfekt lopp i rygg på ledaren fick Micael Brobergs fine Spitcam Jubb som något överraskande kunde avgöra säkert sista biten.

– Vi fick ett perfekt lopp, jag kände jag hade mycket i händerna i sista sväng och jag har ju sett hans speed tidigare. Men lite överraskande var det väl, sa Peter Ingves efter sin andra seger med hästen.

Spitcam Jubb spetsade men överlämnade till El Mago Pellini efter ett halvvarv. En stund senare klev Udo’s Oiler fram i spets. Varvet kvar startade avancemanget från kön med Reckless som anförare.

När Udo’s Oiler föll över i galopp på sista bortre kom Reckless fram i dödens och hade fått grepp om El Mago Pellini in mot upploppet, men bakom kunde alltså Peter Ingves avlossa Spitcam Jubb på open stretch – och sexåringen avgjorde hur lätt som helst sista biten.

1.14,5a över 3140 meter på Åbys något tunga underlag blev segertiden. Bollnäshästen belönades med en prischeck på en halv miljon kronor.

– I dag var han så jäkla fin i värmningen och jag trodde nog vi skulle vara med och göra upp om det. Strategin stämde perfekt i dag; vi siktade på spets och släpp. På open stretch fattade hästen direkt vad som gällde, sa en jublande glad Micael Broberg vid segercermonin.

Bakom blev det stenhårt om andrapriset. Dött lopp till och med. Alfas da Vinci avslutade riktigt rejält efter en tappstart och möttes på linjen med tappre Reckless.

*****

*Kupongrens i Silverfinalen då Mikael J Andersson lotsade in Aron Palema, tränad av Pär Hedberg, till säker seger i spurten. Re Doc anförde loppet men knäcktes av Bravo Navarone i dödens. Denne hade dock inget att sätta emot när Aron Palema, som gått i rygg, avslutade snabbast till seger på 1.12,8a över 2140 meter.

*Klass 2-finalen till Johan Untersteiner som vann med J.H. Mannerheim. Fyraåringen travade som trea på innerspår, letade fritt i sista sväng och kunde kliva ned över open stretch över upploppet till en säker seger. 1.14,0a över 2140 meter var segertiden.

*I Klass 1-finalen var det Peter Untersteiners tur. Sobel Conway gjorde en riktigt fin insats efter att ha fått öppna 08,5 första 500 för spets, men kunde ändå hålla motståndet stången hela vägen hem. Upstream kom fort sista biten men ledaren höll undan på 1.13a blankt full distans.

*Tillbaka i vinnarcirkeln var Nobel Amok som för sin tränare Robert Bergh stod för en riktigt klassig insats i Bronsdivisionens final. Valacken gasade fram mot täten efter 600 meter – och lämnade sitt motstånd över upploppet. Jättefin prestation på segertiden 1.13,1a över 2140 meter.

*Ragnar Thorngrens Minne för fyraåringarna låg utanför V75-kupongen och fick se Diamanten återuppta segerraden. Robert Bergh styrde sin stjärna till spets efter ett halvvarv och kunde vinna säkert på 1.12,5a full väg. 200 000 kronor var förstapriset.

*Liten skräll i Åby Stora Montépris där Malin Berås och Special Envoy säkert plockade ned favoriten Nantucket som fått en tung resa, över upploppet. Frode Hamre-träningen tjänade 125 000 kronor och vann på 1.11,8a över 1640 meter. (Foton: ALN).

Läs även: Åby Stora Pris: Midnight Hour – och schack matt

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Övertygande i Derby-genrepet för Ferrari BR
Nästa nyhet
Övertygande i Derby-genrepet för Ferrari BR

Övertygande i Derby-genrepet för Ferrari BR

Världsrekordshästen Ferrari B.R. kommer inte bli lätt att stoppa i det norska Derbyt. På lördagen genrepade han med en seger i Drammen.

Då 800-metersovalen i Drammen huserade lördagens norska V75-omgång var det den fyraårige stjärnan Ferrari B.R. i Kronprins Haakon Pokallopp som var den största attraktionen.

Och publiken behövde inte vara besvikna. Per Oleg Midtfjeld laddade framåt med sin Ferrari som övertog spets efter 400 meter och efter ett ryck över sista bortre långsidan vann i mycket lätt stil.

1.13,1a över 2100 meter var segertiden och förstapriset 150 000 norska kronor. Nu väntar som nästa uppgift uttagningarna till Norskt Travderby. Dit kommer Ferrari B.R. med sju raka segrar i bagaget.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Derby-vinnaren Järvsö Pegasus tog fjärde raka
Nästa nyhet
Derby-vinnaren Järvsö Pegasus tog fjärde raka

Derby-vinnaren Järvsö Pegasus tog fjärde raka

Derby-vinnaren Järvsö Pegasus fortsätter sin framfart. På Bollnästravet kom fjärde raka – och en ny skalp på stallkamraten Tand Kraft.

För två veckor sedan avgjordes Kallblodsderbyt. Då vann Järvsö Pegasus sedan Tand Kraft ägnat sig åt galopp. På torsdags-kvällen möttes de båda Jan-Olov Persson-fyraåringarna igen.

Återigen var det Järvsö Pegasus som gick segrande ur striden. Örjan Kihlström körde Tangen Scott-sonen som tillsammans med favoritspelade Tand Kraft stod med åttio meters tillägg i ett lopp för de jämnåriga, men det skulle knappast hindra duon.

Tand Kraft landade i dödens med varvet kvar och bakom skuggade Järvsö Pegasus som kunde invänta upploppets början innan attacken sattes in. Derby-vinnaren jobbade ned Tand Kraft till seger i sista stegen.

1.24,8 över 2200 meter var en stark segertid och förstapriset var 50 000 kronor. Den 28 augusti avgörs uttagningarna till det norska Derbyt på Bjerke. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför V75: Nilssons duo kan blanda sig i striden

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson