Segermaskinen Makethemark visade att han ska slåss i kulltoppen i år också. Petri Salmelas jättetalang vann årsdebuten efter en kunglig avslutning.

Maharajah-sonen Makethemark framstod som kullens nummer ett under fjolåret men klappade igenom när det blev dags för årets största uppgift, Kriteriet.

Lovande årsdebut. Foto: ALN

En halsoperation blev svaret på frågan. När Makethemark på onsdagskvällen gjorde sin första start som fyraåring, var det också den första på lite mer än sju månader.

Men Makethemark gav ett lysande besked direkt i årsdebuten – när han vann en avdelning av Solvallaserien för de jämnåriga.

– Han var i ärlighetens namn sådan som jag i de bästa av scenarion hade väntat. Det är en grym känsla. Hästen är så klok, den klokaste häst jag har haft, sa Petri Salmela enligt Kanal 75 efteråt, och menade att Kungapokalen är nästa mål.

Mot Kungapokalen. Foto: ALN

Ulf Ohlsson placerade Makethemark som fyra i det lilla fältet som radade upp sig, med Han Herred i front. Ledaren öppnade varvet på 14,2 men över slutvarvet skulle det gå undan.

Stefan Melander lyfte ut intressante amrisen Milligan’s School i dödens med 800 kvar. Makethemark synade ryggen och med 300 kvar blev det full attack.

Salmela-stjärnan levererade en vindsnabb avslutning (loppet gick på 09,3 sista 500) och hann fram till en säker seger före Milligan’s School som även han stod för en mycket plusbetonad comeback.

Segertiden stannade vid 1.13,1a över 2140 meter. Förstapriset var 100 000 kronor. Mindyourvalue W.F, ännu en årsdebutant, avslutade bra som trea.