Andraplatsen i Prix de Bourgogne förde Timoko till toppen. Nu har hästen passerat Ready Cash som den vinstrikaste i Frankrike genom tiderna.

Timoko, körd av Björn Goop, gjorde sin första start som tioåring och svarade för en fin prestation som tvåa bakom Bold Eagle i Prix de Bourgogne.

Samtidigt blev den Richard Westerink-tränade stjärnan historisk. Totalt har hästen under sin karriär tjänat 4 301 098 euro (vilket motsvarar 41,1 miljoner kronor) och passerade därmed Ready Cash, med 4 282 300 euro, som den vinstrikaste i Frankrike någonsin.

Mot 6:e starten i PdA. Foto: ALN

– Min häst gick vad han kunde och kämpade till linjen, men Bold Eagle var bättre och mot honom kunde vi inget göra. Timoko startar inte mer innan Prix d’Amérique, säger Westerink om söndagens lopp för Paris-Turf.

Timoko har i sin karriär hittills vunnit 26 av 71 lopp och har tävlat kontinuerligt sedan tvååringssäsongen. Hästen dominerade kullen som tre- och fyraåring och har skördat enorma framgångar även som äldre.

På meritlistan kan noteras hela elva Grupp 1-segrar och bland triumferna kan nämnas Elitloppet 2014, Prix de France 2015 och fem raka starter i Prix d’Amérique med silvret från i fjol som främsta framgång.

Läs även: Bold Eagle var bossen i Prix de Bourgogne