Lutfi Kolgjini förvandlade stayerloppet Lyon Grand Prix till en speeduppgörelse. Från spets kunde ingen röra Dante Boko.

En fin tävlingsdag på ett regnigt och slirigt Åbytravet såg Åby Stora Pris som dagens höjdpunkt, men även långloppet Lyon Grand Prix, med en halv miljon till vinnaren, var en emotsedd händelse under lördagen.

Urstarke Sauveur var favoriten att ta hem segern efter en strålande säsong – men förbi Dante Boko i ledningen kunde han aldrig ta sig.

Dante gillar alla distanser. Foto: ALN

Lutfi Kolgjini visade upp en fin Dante Boko som visade att han är en mångfacetterad travare – tidigare år han ju vunnit även Sweden Cup över sprinterdistans.

– Jag har sagt hela veckan att förlust inte skulle finnas i dag. Jag vann lotten mot Sauveur, som är en fantastisk häst, och det avgjorde i dag, sa ”Ludde” i segerintervjun.

Dante Boko spetsade direkt och skulle bli kvar där runt om. Sauveur klev snart fram och synade positionen utvändigt. Men loppet kom att avverkas i väldigt moderat tempo: första varvet klockades efter 19,3 och 2000 meter passerades på samma tid.

Över sista bortre långsidan ökade dock Dante Boko farten och det stod tidigt klart att den taktiska manövern skulle bära frukt. Sauveur kunde inte komma i närkamp. I stället var det Alfas da Vinci som via en fin spurt tog andrapriset.

Reckless, som hittat ned på innerspår över sista bortre, avslutade på open stretch som trea. Sauveur fick nöja sig med ett fjärdepris. Segertiden blev 1.16,5a över 3140 meter.

***

Isor Håleryd stegar undan. Foto: ALN

*Den klassiska Peter Untersteiner-segergesten kunde ses efter Klass 2-finalen. Elegante Ready Cash-valacken Isor Håleryd vann på väldigt fint vis från ledningen och ryck genom sista sväng. Motståndet kunde aldrig komma nära och klockorna stannade på 1,13,5a över 2140.

*Rejäle Nadal Broline tog hem Silver-finalen. Ulf Ohlsson lämnade fjärde utvändigt 700 kvar, tog sig raskt framåt och jobbade över upploppet ned favoriten Takethem som travat loppet i dödens. Det är Reijo Liljendahl som tränar vinnaren som noterade 1,13.0a över 2140.

Det löste sig fint för Pampalo. Foto: ALN

*Björn Goop vann Klass 1-finalen med Ulf Stenströmers Pampalo efter lite dramatik. Hästen fick spets då ledaren MT Joinville felade 900 kvar. Över upploppet utmanade Sloppy Joe kraftfullt, men föll över i fel gångart även han 100 kvar. Pampalo vann då säkert på 1.14,2a över 2140.

*Per Lennartsson grejade segern i Brons-finalen med sin fina Cab Hornline. 600 kvar lämnade man andra utvändigt, kom snabbt fram i dödens på In Vain Sund och tog säkert ned den samme över upploppet. 1.14,1a full distans var vinnartiden för femåringen.

Henriksen sätter dit Eder Bob. Foto: ALN

*Åby Stora Montépris såg en favoritseger genom Nantucket och Sofia Adolfsson på fina 1.11,2a över 1640 meter och i Ahlsell Åby Invitational skrällde Per Henriksen när han satte dit Eder Bob före favoriten Le Miracle med Erik Adielsson.

Läs även: Un Mec d’Héripré vann duellen mot Propulsion