Efter ett uppehåll på nära elva månader var Some Summit tillbaka. Och hon var det på allvar direkt. Veijo Heiskanen hade stor uppvisning med sitt monstersto.

Veijo Heiskanen har tidigare sagt att det är Prix d’Amérique han siktar på med femåriga stoet Some Summit. När fjolårets Stochampionats-vinnare gjorde årsdebut i Halmstad under Sprintermästaren visade hon varför tränaren smider så stora planer.

Some Summit är en undantagshäst, säger Veijo. Foto: ALN

Trots ett uppehåll sedan mitten av augusti, detroniserade Some Summit sitt motstånd i ett lopp för de femåriga stona. Hon landade på 1.12,1a över 2140 meter. Nytt banrekord med gott om kraft kvar.

– Hon hade gått 1.22 som fortast inför det och nu sprang hon tio sekunder fortare, det är verkligen en undantagshäst. Hon har så lätt för sig, det flyter på så bra för henne. Hästen var riktigt imponerande i dag, jag åkte bara med, det var hon själv som ökade sista varvet, sa Veijo Heiskanen i vinnarcirkeln.

Some Summit kunde inte svara ut Evelina Palema som snabbstartade till spets, men Veijo var direkt ute och övertog efter 500 meter efter i underkant 1.10. Här var loppet sedan över.

När Dream Vacation-dottern travade in över sista bortre började en lucka öppnas upp och 400 meter kvar var det tack och adjö. Some Summit vann överlägset. Förstapriset var 125 000 kronor. Stoet tog här sin sjätte raka seger och är fortsatt obesegrad i Heiskanens regi.

Salmela - igen. Foto: ALN

***

*För tredje gången slog Petri Salmela till i populära Upp till Bevis. Utrustad med Ola Samuelsson-tränade Thewayiam Ås svarade han för en snygg kuskinsats.

Tempot hölls högt i täten av Folli och Timo Nurmos. Salmela kunde hitta ut från fjärde invändigt i andraspår 800 kvar och vred på för fullt i fjärde spår 400 kvar. Täthästarna var möra och i stället var det Sylvester America och Jerry Riordan som tog upp jakten.

Riordans travare flög fram sista biten, men mållinjen frälste den undflyende Thewayiam Ås som vann på 1.13,3a över 2140. Förstapriset var 75 000 kronor. Trea blev Reijo Liljendahl med Unique Julia.

– Det är roligt med det här loppet en gång om året, det är nästan så man längtar. Man njuter av varje sekund. Men det är hästen som gör det mesta jobbet och Ola hade fixat en riktigt bra åt mig, sa en glad Petri Salmela.

Rajesh Face - en talang utöver det vanliga. Foto: ALN

*Världsrekord (!) blev det redan i kvällens första race. Lutfi Kolgjini ångade på i täten hela vägen med fina Rajesh Face som höll undan mot Albir och kom i mål på 1.13,2 över 2140 meter. En putsning av voltstart-rekordet med med fyra tiondelar för treåringar.

*Urstark insats i finalen av Summer Meeting när Jairo vann för Örjan Kihlström efter en tung resa. Valacken fick en vid näst sista sväng innan han kom ned i dödens, men lade press på Ultimate Wine. Joakim Lövgren-träningen höll sedan säkert till segern på 1.13,0a över 2140.

Stark Jairo. Foto: ALN

*Summer Meeting Stayer såg en rykande avslutning där Chosen One duellerade mot tungt avslutande Reckless hela upploppet ned, men Johan Untersteiner höll undan med Chosen One på 1,14,4 över 3140.

*Danske Apapmand var ingen bluff. Från tredje utvändigt avgjorde han för Andres F Jensen i en duell mot Sevilla som återkom starkt efter galopp. Vinnaren noterade 1.13,8 full distans.

*Johnny Takter avrundande V75-spelet. Det genom att sätta dit Pioneer Face som anförde loppet från början till slut och vann på 1,13,8a över 2140 i hård duell mot Legoholm Zon.