En av Sveriges riktiga legendarer får plats i Hall of Fame. Algot Scott är den senaste att ha valts in.

Algot Scott inledde sin yrkesbana på Jägersro och hamnade efter en sejour i Gävle på Åby. Det var också som Åbytränare han kom att nå sina största framgångar.

Scott var dominant i sporten under 40-50 och 60-talet och vann kuskligan på Åby hela 19 gånger. Han tog även hem 12 allsvenska championat under åren 1943-1953 samt 1957.

Den bedriften skulle det dröja till i fjol innan Björn Goop slog.

En av Scotts mest klassiska segrar kom när han med sin Orlof tog hem segern i Åby Stora Pris 1966.

Algot Scott föddes 1908 och avled 1984. Han klev in i tusenklubben 1957 och tog under sin karriär som kusk 1584 segrar.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Danske kulltoppen Axel – bara fortsätter vinna

Danske kulltoppen Axel – bara fortsätter vinna

Love You-sonen Axel är kungen bland de danska fyraåringarna. På söndagen stod han för en ny stor uppvisning när han vann Jydsk 4-årings Grand Prix i Århus.

”Det ska till en olycka för att Axel ska förlora”, utbrast referenten efter målgång i söndagens Jydsk 4-årings Grand Prix där de bästa i den danska årgången gjorde upp.

Aron the Baron kunde inte stå emot Axel. Foto: ALN

Och Axels framfart i årgångsloppen är också anmärkningsvärd. Den Karsten Holm-tränade travaren hade stor uppvisning med René Kjär i sulkyn.

Axel tog en lugn start och hamnade långt bak i fältet, men jobbade sig fram i dödens på Aron the Baron, tränad av Tomas Malmqvist och körd av Birger Jörgensen. Över sista bortre började Axel mangla rejält på ledaren.

Över upploppet fick Aron the Baron kasta handduken, men ståtlige fuxen Axel bara länsade undan. Segern och förstapriset på 280 000 danska kronor togs på 1.15,3a över 2140 meter.

Det här var Axels 12:e seger i 16:e starten, en seger-kavalkad som bland annat innefattar triumfen i Kriteriet i höstas. Hästen passerade en miljon danska kronor intravat.

Aron the Baron höll starkt som tvåa, tre tiondelar efter. Skrällen A Delicious One knep bronset. Malmqvist andra häst, Alex Tröjborg och Christoffer Eriksson, slutade sexa.

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Spets och slut för Venice i Suur-Hollola
Nästa nyhet
Spets och slut för Venice i Suur-Hollola

Spets och slut för Venice i Suur-Hollola

Det blev stoet Venice, körd av Mika Forss, som från spets hemförde finländska storloppet Suur-Hollola på söndagen.

På banan i Lahti avgjordes Suur-Hollola med försök på lördagen och finalen på söndagen. Den slutade i stor triumf för Mika Forss och tränaren Heikki Korhonen sedan stoet Venice spårat hela vägen.

Reijo Liljedahl-tränade Shadow Woodland vann ett av lördagens försök, liksom Express Duo och Jonesy. Slutvinnaren Venice blev trea i sitt heat, men satte allt på ett kort i finalen.

Mika Forss. Foto: ALN

Venice blixtrade till täten och skulle sedan aldrig släppa någon förbi sig.

Jonesy utmanade rejält från dödens, men kunde aldrig komma förbi. Surprise Lord med Örjan Kihlström, spurtade starkt och Shadow Woodland, körd av Peter Ingves, blev kvar med krafter i rygg på vinnaren.

Mika Forss jublade då han kunde konstatera att Venice hållit ifrån sig motståndet hela vägen och vunnit på 1.12,5a över 2140 meter. En seger som betalade hela 100 000 euro.

Surprise Lord tvåa, Jonesy trea och Shadow Woodland fyra – alla på 1.12,7. Fjolårsvinnaren Express Duo fick nöja sig med femtepriset.

Du kan se loppet här (Gå till Lahti, lopp 10, 3 juli).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Enkelt när Southwind Frank vann Earl Beal
Nästa nyhet
Enkelt när Southwind Frank vann Earl Beal

Enkelt när Southwind Frank vann Earl Beal

Efter att överraskande förlorat i uttagningen, var Southwind Frank tillbaka i segertagen. Favoriten hade inga problem att ta hem Earl Beal.

Ron Burke-tränade Southwind Frank är den treåriga kullens klarast lysande stjärna i Nordamerika och hästen som gäller som storfavorit inför Hambletonian om en månad.

När försöken kördes till Earl Beal Jr Memorial i förra veckan, fick Muscle Hill-sonen noteras för en av sina få förluster. Men när finalen kördes på Pocono Downs på lördagskvällen, återställde ”Frank” ordningen.

Det blev en väldigt problemfri seger. Yannick Gingras körde fram Southwind Frank mot ledningen i ett tidigt skede och kunde sedan kontrollera fältet helt.

Takters Always B Miki vann "superloppet". Foto: ALN

Genom sista sväng ökades tempo och ledaren gick ifrån med några längder över upploppet. Southwind Frank vann högst komfortabelt på 1.10,1a över 1609 meter på tusenmeters-banan. En seger värd en kvarts miljon dollar.

Trolley knep andrapriset från rygg ledaren, medan Jimmy Takters Bar Hopping slutade trea. Dice Man, körd och tränad av Åke Svanstedt slutade sexa. Andrahandaren Dayson galopperade ur sista sväng.

Du kan se loppet här.

Ben Franklin Memorial, som benämnts som ”århundradets lopp” förr passgångarna blev en triumf för Jimmy Takter. David Miller körde hans Always B Miki, ”robothästen” kallad efter det att han fått flera skruvar inopererade i ena benet, till seger i det redan legendariska loppet.

Från ledningen svarade Always B Miki allt motstånd från värsta konkurrenterna Freaky Feet Pete och Wiggle It Jiggleit. Segertiden blev tangerade världsrekordet 1.06,5a. Förstapriset var 250 000 dollar.

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Måndag: V64-tips till Hagmyren
Nästa nyhet
Måndag: V64-tips till Hagmyren

Måndag: V64-tips till Hagmyren

V64 Hagmyren 4 juli

Omgången: Sleipner med Kallbloden i fokus och det är hela fyra nordislopp på V64, med Sto SM som clou och jättefina hästar i de olika klasserna/åldrarna. Jag har en riktigt fräck vinnare i SM som jag spikar på DD!

Spikarna: 6 Eikfaksen (V64-1) såg lysande ut senast och med perfekt läge och värsta konkurrenten borta borde han vara storfavorit, det är han inte och mycket bra spik! 6 Nobel Amok (V64-4) är huvudet högre i detta lopp och det kommer bli jämnare spelat mot kvällen tror jag och spikar.

V64-förslaget är på 1520 kronor (enbart för alla rätt):

6 Eikfaksen (1-8)
3/ 1-6-12-4-5-11-2-8-7-10 (3-1)
13-11-5-6-10-9-1-12 (9-14)
6 Nobel Amok (4-1)
5/ 11-7-2-1-6-9-10 (5-11)
12-15-3-14-10-6-7-8-9-5 (2-1)

1x1x8x1x8x10 = 640 kr
1x11x8x1x1x10 = 880 kr 

DD-förslag på 950 kronor:

5-12 x 600

5-15 x 200

5-3,10,14 x 50

Spela på trav hos Unibet. Klicka här.

V64-1:

Ranking: A: 6 B: 1-8-7 C: 4-2-3-5

Spetsanalys: Bol Odin och Bol Brage kan båda öppna bra, men jag tror att Eikfaksen sitter i ledningen. Han var snabb bakom bilen med dåligt spår till ledningen och borde vara snabb med detta läge och forcera förbi.

Loppanalys: Förhandsfavoriten blev struken för hovspricka och jag tror att 6 Eikfaksen har jättechans att vinna detta, helst då från ledningen då det vore lugnast. Han åkte dit som tio för tio-favorit i debuten, men senast var det jäkligt bra intryck på honom och han är under hastig utveckling. Han stack till ledningen trots svårt spår och då han fick sträcka ut på uppploppet då kusken gav honom fria tyglar så fullkomligt sprintade han undan! Det är sällan man ser unga kallblod växla tempo så och det var kulltopp skrivet över det intrycket. Nu var det enklare hästar än dessa, men intrycket var starkt nog. Jag tror på spets från springspåroch spikar då han inte ens är favorit nu på eftermiddagen!

Det är 1 Bol Odin som avgjorde utvändigt senast och visade rätt inställning då det var strid hela sista 500 när ledaren inte ville ge sig. Dock varit struken efter det, och det känns inte som samma sort som min spik.

8 Järvsö Pegasus gick i dödens på kanonen Tand Kraft senast och höll tappert utan chans, men nu står han 20 meter bakom min spik på 1640 meter – tufft!

V64-2:

Ranking: A: 3 B: 1-6-12-4-5-11 C: 2-8-7-10

Spetsanalys: Ovisst värre då flera inte ens testat bilen, Farmens Karisma verkar det påställt med.

Loppanalys: Mycket lurigt stolopp för fyraåringar, och att flera inte ens testat bilen gör löpningsspekulationen vansklig. Jag tror i alla fall klart mest på 3 Xanthis Amazing som borde stå sig mycket bra och jag spelar utgång på henne! Hon var rapp vid segern uppe i raden då det var snabba 10 sista 500 i lunchlopp, men hon var inte bra i första loppen hos PG. Senast var det bättre insats än resultatet, i lopp med lugnt tempo gick hon nedåt 12,5 sista 700 och fullföljde väl. Enklare hästar nu och dessutom klart intressant med ”Munken” Kihlström upp i vagnen. Perfekt läge och kanske kan sitta med som 2-3 ytter? Utgång!

Om hon inte vinner kan det skrälla och jag målar igen på andra lappen. 12 Fionas First travade inte bra vid segern och senast var hon slagen från ledningen till dubbla pengarna då hon hoppade in mot upploppet. Hon lättas nu, men från spår tolv med stor orutin är hon väl hårt spelad.

Mer kul spelmässigt känns då 1 Global Scenario som var bra vid segern och satt småfast senast, men det var i mars. Nu har hon vart borta länge och struken dubbelt. Det låter ändå så bra så hon måste tas på allvar, lättas och perfekt läge och under 10%.

V64-3:

Ranking: A: 13-11-5 B: 6-10-9-1-12 C: 9-14-3-8-4-15-2

Spetsanalys: Håp borde sitta i ledningen direkt och kanske testas där sedan? Det borde ändå bli så att Bjönnum Fröya övertar.

Loppanalys: Om förra loppet kändes öppet så är det mer blandning på dessa kallblod. Förmodligen är 13 Tangen Loke överlägsen, och är han som näst senast blir det nog inte ens direkt hårt i mål… Då klämde han i med 22-fart sista 800 metrarna och slog äldre hästar på imponerande vis. Dock var han inte lika bra senast då han hoppade i första kurvan och sedan gick okej, men utan rätt tryck. Han har varit överlägsen mot de värsta motbuden tidigare, men han kommer från sämre insats och har pausat och då testar jag att gardera storfavoriten.

Det krävs troligen få hästar om han bränner men jag lyxstreckar några ospelade. 11 Fender har det inte stämt för, men han är bra och senast mötte han hårda och ärrade kamrater och var inte tom i mål. Tränaren låter inte orolig om det blir dödens och han kanske kan göra så att favoriten blir lite tempotorsk?

5 Bjönnum Fröya vann senast på kontrollerat vis och kanske kan köras till ledningen. Hon blir allt bättre.

V64-4:

Ranking: A: 6 B: 4-1-3-10 C: 9-12-11-7-2-5-8

Spetsanalys: Jämn inledning att vänta, Conrads Adam var snabb näst senast men kunde inte alls vara med senast. Normalt vettig spetschans, Quick One och Plus Two vill nog båda till ledningen.

Loppanalys: Tre hästar mer spelade och jag går på favoriten 6 Nobel Amok som jag egentligen tror slår dessa lite hur de än kör. Det är en riktigt fin häst som stoppades upp i senaste loppen förra året och var borta sju månader innan comebacken näst senast. Då orkade han inte från dödens, och senast hamnade han helt åt råttorna men gick bra i skymundan. Med dessa lopp i kroppen ska formen peka rakt uppåt, och vi minns ännu förra sommaren då han speedade förbi Sambuca Knight på visslande vis. Örjan upp är inget minus direkt och jag tror att hästen är mogen grovjobb och spikar!

Det är bra form på motbuden på strecken där 4 Plus Two småimponerade senast då han fick svar om ledningen och fick tas upp, men ändå avgjorde enkelt då han gick på igen och svarade fint då Westerholm höll igång.

3 Quick One pressade envetet i dödens senast, men fick aldrig slag i ledaren och bröt ut lite på upploppet. Ändå rejäl insats och kommer han till spets är det såklart hästen att slå.

1 Conrads Adam blev det hets på senast, men han var usel, klart bättre starten före och han har läget. Spets eller ledarryggen?

V64-5:

Ranking: A: 5 B: 11-7-2-1-6-9-10 C: 12-8-4

Spetsanalys: Inga startraketer i SM direkt, Mitt Hjärtas Lilja kanske kan sno åt sig ledningen, men en sådan som Hulte Nova forcerades till tät efter 400 meter i SM förra året och testar samma taktik nu?

Loppanalys: Sto SM är intressant, även om det är risk att 11 Järvsö Blomster är för bra. Hon har imponerat och åkte på karriärens första förlust senast, men det efter en sömnig styrning av Henke för då hon väl kom loss spurtade hon mycket rappt sista 200. Hon har ofta stått 20 före dessa tidigare och kommer underifrån men det är ganska trötta damar i eliten så hon kan bara blåsa till dem kanske, med Örjan upp…

Dock för stor favorit för att gissa på det med bakspår och min vinnare heter 5 Katla Kiro! Henne har Jerker siktat mot detta lopp med hela våren, och hon är konstigt lite spelad. Jag hoppas få se rött i balansinformationen, då fötterna sparats några starter och barfota blir hon väldigt snabb, om än mer osäker. Hon spurtade visslande i vida spår senast och nådde undflyende ledare i sista stegen, och får hon spara speeden till sista 400-500 metrarna så tror jag hon blåser till alla! Fräck DD-spik och utgång på V64!

V64-6:

Ranking: A: 12 B: 15-3-14-10-6-7-8-9-5 C: 2-1-4-11-13

Spetsanalys: Inget som avgör loppet med massa tillägg, men Uggla I Mossen körs förmodligen till tät.

Loppanalys: Intressant lopp där de mycket mer härdade har massa tillägg att plocka, och det har sett sviktande ut vad gäller moral på några håll så det kan hända saker! Mest tror jag på 12 Brenne Rödi som höll starkt senast då hon högg i sten genom att pressa på Järvsö Blömster och det såg ut att vara halvchans in i slutsvängen innan det tröt med krafterna. Man har siktat hit och troligen är hon mycket hårdare än de andra och vinner. Det var faktiskt 23 sista varvet senast och hon sod 20 på ”Blomster” som nu är SM-favorit…

Jag går klart mest på DD, men garderar och spelar för skräll, det har jag råd till och det kommer bita bra här med överraskning!

15 Tante Ragnhild har sett mycket tveksam ut och lagt huvudet på sned och sprungit ner i banan på upploppet två senaste loppen. Körspö och skoryck nu är två plusfaktorer och springa fort kan hon.

10 Tangen Jerkila slog av bra hingstar då hon var i Sverige och sprang in nästan en mille förra året, men även hon har sett trist ut i år.

3 Uggla I Mossen är en rysare på start, och tänk på att de är 40 meter mellan två första volterna. Jag tror hon kan köras till ledningen. 14 Grandina såg jättefin ut näst senast och kördes för framtiden senast och borde ha form nu med 100 lax i första. 7 Norm Maja spurtade positivt näst senast, men agerade knepigt senast då hon kom ut i andraspår och blev generad till galopp. 0% nu och jag trodde ändå på henne senast mot Järvsö Blomster…

Tipsredaktör: Mattias Ludvigsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Solvato möter Mellby Viking i högsta klassen

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson