Omgången
Vi är nu inne i midsommarveckan som brukar avrundas med massvis med trav och idag är det Mantorp som dukat upp på lunchen. Omgången ser väl normal ut rent sportsligt och spelmässigt är det risk för en lite enklare rad. Två-tre-fyra hästar ser starkare ut i respektive lopp och vi lirar en flerkupong där tioårige Bergslufts Leffe (V4-3) blir vårt ankare.

Spiken
4 Bergshults Leffe (V4-3)

Draget
1 Jean Valjean (V4-1)

V4-systemet (x10)
V4-1: 1,4,10 (res 6-2)
V4-2: 3,8,9,11 (res 1-6)
V4-3: 4 Bergshults Leffe (res 11-10)
V4-4: 4,6,7,10 (res 14-5)

3x4x1x4 = 48 rader

960 kronor

Dubbelförslaget
9,11 – 4 x 500

1000 kronor

V4-1

RANKING A: 10. B: 4-1-6-2-7-9. C: 11-8-5.

Spetsanalys:
Voltstart och 4 Flo Rida Sea brukar kunna öppna snabbt från alla spår, i alla discipliner, men från det snäva fjärdespåret är han faktiskt nästan helt nollad i spetskolumnen på sex försök. Undantaget är ett lopp på Åby för nästan ett år sedan när konkurrenterna felade till höger och vänster på ”kör” men då valde man ändå att släppa till Raja Ribb. Nu har dock förutsättningarna ändats radikalt i och med strykningen av Countess Marke och tillsammans med Claes Svensson får ekipaget gälla som spetsfavoriter före 1 Jean Valjean.

Loppanalys:
I rätt så ihålig tillställning öppnar V4:an och vi tror det kan var dags för 10 Piraya Hästak. Stoet fick jaga Pharaon Face senast sista halvvarvet och såg ett tag ut att kunna utmana. Steinlager-dottern var duktig även i starterna innan det och möter här inte så mycket av värde. Med så pass få hästar på start kommer hon säkerligen hamna vettigt till och detta är en tuff liten donna.

4 Flo Rida Sea. Henrik Södervalls-travare vann från spets direkt i årsdebuten i slutet av mars men har sedan inte alls fått till det. Det har ofta rört sig om längre distanser och rent statistiskt är inte det valackens likör. Framför allt borde han nog ha varit lite bättre på Visby när han inte kunde stå emot Arn Hammering sista biten men kommer Claes Svensson till täten är och får varva på 1.17 kan det mycket väl bli spets och slut.

1 Jean Valjean har varit ute i monté två gånger om men gjort det bra och var riktigt på gång innan det också. Har nu ett perfekt läge med spetschans och med ett par ”m” i raden riskerar man dessutom att nonchaleras av spelkollektivet.

V4-2

RANKING A: 11-9. B: 8-3-1-6-5-10. C: 2-7-4.

Spetsanalys:
Korta häcken och voltstart vilket gör ledningen guld värd. Med de mest betrodda på tillägg gör nog Thomas Dalborg en ansats bakom 3 Leo Messi för att spetsa och där kör han så länge lampan lyser.

Loppanalys:
1640 meter med volstart och från tillägg kommer vår tipsetta 11 Scarpia. Stefan P Petterssons-travare blev nollad i sin senaste start men där bakom gömmer sig faktiskt en riktigt fin insats. Valacken hamnade långt bak tillsammans med Jorma Kontio och en 12,5-runda i spåren till slut räckte alltså inte ens till pengar. Hästen brukar dessutom stöta på ganska tuffa motståndare men det ser betydligt enklare ut på pappret. Ändå är Conny Nobell-sonen ingen häst som bara vinner men vi tycker att förstaplatsen på rankingen är given.

9 Yster Brick måste också klämmas in på lappen tidigt. Detta är en klart duglig häst för klassen som nu varit två tre gånger på raken. Har fått ett par tuffa lopp men det är snart dags att inkassera på karmakontot.

8 Felix V.M. har verkligen hittat formen i vår hästens samtliga fyra starter i år har slutat med platser på pallen. Bland dessa märks två segrar och där den senaste togs i monté. Den insatsen var dessutom lite rejälare än vad som brukar vara fallet när sjuåringen slår till.

3 Leo Messi kan vara loppets ledare och därifrån kan man absolut leda loppet hela vägen.

V4-3

RANKING A: 4. B: 11-10-9-8-7-3-1. C: 2-6-5.

Spetsanalys:
4 Bergshults Leffe är naturligt startsnabb och Kim Eriksson brukar veta vad som gäller i sådana här lägen.

Loppanalys:
Ett lopp stängt vid 1,3 miljoner och nästa bara gamlingar bakom startbilen. Sexårige 11 Ni Talar Bra Latin är inte bara yngst utan även fältets bästa häst men det är inte helt säkert han tar hemma detta för det. Utgångsläget är sådär och dessutom har han inte startat på ett tag. Där framme står även en ärrad kämpe som trivs i spets och därför blir Patrik Södervalls-adept bara rankad tvåa.

4 Berghults Leffe rörde om rejält i grytan under vintern och plockade bland annat hem två V75-lopp. I takt med att barfotaförbudet försvann kom sedan alla andra ikapp den skoprydde tioåringen och dessutom började det häxa både i spårlottningar samt i loppen. Nu ser dock förutsättningarna klockrena ut och från spår fyra lär Kim Eriksson ladda på rejält. Med värsta hotet från bakspår finns det inga kvar att överlåta taktpinnen till och vi tror ekipaget leder hela vägen. Spik!

10 American Idol räds egentligen inte den högre rankade duon men har dragit ett dåligt läge och är mer loppberoende än Ni Talar Bra Latin. Hästen har gjort stabila insatser varje gång på slutet och med maxklaff kan det såklart gå men vi tycker inte han ska vara mer före ovanstående.

V4-4

RANKING A: 10-4. B: 7-6-14-5-12-11-9-4-1. C: 2-3-8-15-13.

Spetsanalys:
4 Powderfinger öppna helt okej i tävlingsdebuten och spetsade då för Johnny Takter. Sist körde André Eklundh och då öppnade det sig turligt och ekipaget kunde glida till spets trots bakspår. Bara fyra ekipage till start nu talar för ett liknande scenario men vi tror att det kan komma mothugg. 1 Chick L.A. har visat snabba fötter tidigare men vi tror inte att Roger Pettersson vill svara om favoriten ställer frågan. Däremot kan det komma ett par flygande från tillägg och i synnerhet springspårets 10 Unit Brodde.

Loppanalys:
V4:an avslutas med ett klurigt lopp där 4 Powderfingers perfekta rad gör honom till favorit. Två starter i karriären genererat i två fullträffar som båda tagits från ledningen och intrycket har minst sagt varit bra. Torvald Palema-sonen har gått undan via snabba slutrundor och det har inte varit slutsålt i mål heller. André Eklundh kan naturligtvis spåra detta runt om igen men tilläggshästarna kommer hamna väldigt fint på det direkt och vi väljer att gardera.

10 Unit Brodde tog han om ledningen senast men galopperade på sista bortre långsidan och blev sedan hängande i spåren. Ändå kämpade fuxen på rejält till sjätteplatsen och detta var en riktigt bra prestation trots allt. Valacken kan öppna snabbt, har springspår och vi tror Claes Svensson gör slag i saken direkt.

7 Cobbys Celeb har ibland svårt att hålla ordning på benen men har visat prov på både fart och styrka. Struken för karledsinflammation senast men den fina grund han har att stå på kan ändå bära en bit.

6 Ulriika Highness gjorde det i spåren senast och om verkar vara på gång igen. Stoet vann tre lopp i fjol men har alltjämnt inte lyckats spräcka nollan i segerkolumnen i år.

 Redaktionen, travnet.se.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Ingen rörde Propulsion i Norrbottens Stora Pris

Ingen rörde Propulsion i Norrbottens Stora Pris

Efter femteplatsen i Elitloppet var Propulsion tillbaka överst på pallen. Ingen kunde ta sig förbi den femåriga kanontravaren i Norrbottens Stora Pris.

För fyra starter sedan vann Propulsion Silverdivisionen på Umåker. Därefter har segrar i Finlandia-Ajo och en femte-plats i Elitloppets final följt.

Propulsion hör hemma i yppersta eliten. Foto: ALN

Under den sena lördagskvällen i Boden bärgade den femårige jänkaren ännu en storseger mot eliten. En miljon kronor var förstapriset i Norrbottens Stora Pris.

Ännu en stor framgång för Daniel Redén och Stall Zet vars Call Me Keeper vann Jämtlands Stora Pris för bara en vecka sedan.

– Det är en fruktansvärd seger. Jag var lite nervös i dag, för han kändes inte som bäst i värmningen, han var lite rullig så vi fick tynga ned honom. Men hästen har en otrolig skalle, det är så att man får nypa sig i armen, sa tränaren Daniel Redén i segerintervjun.

Blixtrande snabb ut bakom bilen var Nimbus C.D. som frontade. Denne öppnade halvvarvet efter 10,2 men Örjan Kihlström hade direkt lirkat fram Propulsion utvändigt om ledaren och efter 700 meter övertog man täten.

Bra dagar i Norrland för Redén. Foto: ALN

Propulsion skulle dock inte få sitta lugn i täten. Direkt in på den sista bortre långsidan avancerades On Track Piraten hastigt fram mot ledaren och lade ordentlig press.

Varvet klockades efter 12,1 men sista biten mot mål skulle gå i ursinnigt tempo. När fältet travade ur sista sväng såg ”Piraten” ut att ha fått grepp om ledaren, samtidigt som Sauveur kom stormande i spåren.

Men när upploppet återstod återtog Propulsion kommandot, kom tillbaka och kontrade sig förbi On Track Piraten. Sauveur avslutade magnifikt men spurten skulle bara räcka till andrapriset. Även denna gång.

Sauveur stor i nederlaget igen. Foto: ALN

Propulsion vägrade släppa någon förbi sig och tog segern på 1.11,7a över 2140 meter. En notering som var en tiondel från det löpningsrekord som Sanity satte för fyra år sedan.

– Det var många bra hästar och det blev fajt ända in på linjen. Det gick ruggigt fort en bit och jag ville spara på krafterna. Det kändes som att han skulle greja det, Sauveur kom väldigt fort på slutet, men vi hann undan, sammanfattade Örjan Kihlström efter sin första seger i loppet.

Sauveur stod således åter för en riktigt fin insats utan att få vinna. Hästen noterades för sin fjärde raka andraplats; de senaste innan kvällens har noterats i Olympiatravet och Harper Hanovers lopp.

On Track Piraten höll efter sin ruggiga långsida, med beröm till tredjepriset. Nimbus C.D. fick fritt spelrum redan i sista sväng, men kunde inte blanda sig i den verkliga segerstriden utan fick bli nöjd med en fjärdeplats.

Galopper redan i den första kurvan blev det för Dante Boko och strax senare även för Nahar.

 Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Spansk seger: Trebol skrällde i Kymi Grand Prix
Nästa nyhet
Spansk seger: Trebol skrällde i Kymi Grand Prix

Spansk seger: Trebol skrällde i Kymi Grand Prix

För andra året i rad slog Trebol till i finska storloppet Kymi Grand Prix. Spanjoren stod som överraskande segrare efter en strålande spurt.

Den spanskfödde stjärntravaren Trebol fortsätter sin framgångssaga. På lördagen återvände han med sin tränare och kusk Gabriel Angel Pou-Pou till Kouvola för att försvara sin titel i Kymi Grand Prix.

Och loppet slutade, liksom i fjol, med en överraskande spansk viktoria. Trebol visade upp sina formidabla spurtegenskaper när han fångade in Univers de Pan och Timoko i en stenhård avslutning.

Timoko stred tappert. Foto: ALN

Det var Oasis Bi som övertog ledningen från Quick Fix in mot den första kurvan. Univers de Pan synade dödens och tempot fastställdes till 1.09 de första 500.

Claes Svensson bakom Oasis Bi kunde dämpa farten till 12,5 på kilometern, men fick inte sitta i fred särskilt mycket längre. Björn Goop sände iväg Timoko (som vann loppet 2014) från fjärde ytter och avlöste i dödens med varvet kvar.

När 700 meter återstod började det aviseras attacker från kön. Seabiscuit var först ut, men bakom i rygg följde Trebol efter en resa i tredje par utvändigt. Med 350 meter kvar sändes spanjoren på via fjärdespår – och accelererade ordentligt genom sista kurvan.

Mellby Viking avslutade bra. Foto: ALN

Där framme hade Timoko satt klorna i Oasis Bi som nu var slagen. Univers de Pan närmade sig Timoko steg för steg, men allra snabbast gick Trebol i spåren.

De tre hästarna var i stort sett jämsides inför målgången, men Trebols avslutning skulle tala segerspråk ännu en gång.

För andra året i följd skrällde (16 gånger pengarna) nioåringen i Kymi Grand Prix – en seger som var värd 85 000 euro.

Univers de Pan grejade andraplatsen i hård kamp mot Timoko som således slutade trea. Stayerkungen Mellby Viking gjorde här en intressant start och slutade fyra efter en riktigt fin avslutning i draget bakom vinnaren.

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Prix de New York: Robert Bi direkt i comebacken
Nästa nyhet
Prix de New York: Robert Bi direkt i comebacken

Prix de New York: Robert Bi direkt i comebacken

Trots ett fem månader långt uppehåll kunde Robert Bi vinna direkt. Han spurtade till seger mot gediget motstånd i Prix de New York på Enghien.

Med ett förstapris på 51 750 euro hade lördagens Prix de New York på franska Enghien lockat ett riktigt starkt startfält.

Intressant comeback gjorde här Paul Hagoort-tränade Robert Bi. Fjolårets Copenhagen Cup-vinnare hade, förutom ett kvallopp, varit borta sedan mitten av januari efter att då fått ställa in en satsning mot Prix d’Amérique.

Robert Bi tillbaka på topp. Foto: ALN

Men direkt visade sig Robert Bi i toppform. Fem månaders frånvaro från tävling till trots, kunde han tillsammans med sin kusk Robin Bakker avgöra till seger.

Det var Ustinof du Vivier som anförde fältet med favoritspelade Moving On i rygg. Robert Bi kom tidigt fram i dödens, övertog ledningen med varvet kvar men överlämnade åter kommandot åt Ustinof du Vivier.

In på det långa upploppet pressade Olmo Holz utvändigt om ledaren som nu såg slagen ut. Bakom, från andra ytter, attackerade Africaine som också fick greppet då Olmo Holz föll över i galopp.

Inget flyt för Moving On. Foto: ALN

Men på innerspår uppenbarade sig luckan för Robert Bi som nu störtdök för att i de sista stegen fånga in den undflyende Africaine.

Segertiden noterades till 1,13,7a över 2150 meter. Africaine tvåa på 13,8. Aladin d’Ecajeul (13,9) gick en pigg avslutning till tredjepriset före Vincennes (14,2). Moving On (14,4) hamnade bakom den tröttnande Ustinof du Viver och fick fritt för sent för att bli bättre än sjua.

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Överlägset SM-guld för Dan-Åke Olsson
Nästa nyhet
Överlägset SM-guld för Dan-Åke Olsson

Överlägset SM-guld för Dan-Åke Olsson

Dan-Åke Olsson och Unity Knick visade sig vara överlägsna när Amatör-SM avgjordes på Fornaboda under lördagen.

Amatör-SM var eftermiddagens begivenhet i Lindesberg. När all krutrök skingrats efter finalen stod det klart att Kalmars Dan-Åke Olsson, med Christoffer Eriksson-tränade Unity Knick, stått i en klass för sig.

Svenske mästaren. Foto: ALN

Femåringen hemförde såväl försök som final. Dan-Åke Olsson blev därmed den första kusken som vunnit Amatör-SM två gånger sedan loppet kördes första gången 1971. Hans första SM-tecken togs 2008.

– Det är roligt som amatör att få sätta lite spår efter sig. Hästen var så pass okörd efter försöket och jag visste att vi hade norsken och urryckarna kvar till finalen, men väl där behövde vi aldrig använda dem. Han var helt enkelt bäst, sa Dan-Åke i segerintervjun.

Unity Knick vann lätt i sitt försök och i det andra segrade Johnny B Karlsson med Antonio Tabac. Den senare galopperade dock efter 400 meter i finalen och då satt Unity Knick redan i ledningen.

Det var en position som man aldrig skulle behöva känna sig hotad i. Över sista bortre långsidan började ledaren att dra undan och Dan-Åke Olsson kunde nå upploppet med flera längders ledning.

Segertiden blev god: 1.11,6a över 1640 meter. Förtjänsten i finalen var 100 000 kronor. Speedy Goldina och Nicklas Westerholm slutade tvåa, medan bronset tillföll Jeter och Lars Jönsson.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Mäktig Spartan Kronos - gick 1.10,6 på Vincennes

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson