Fonda Boko har en rad som säger mesta. Segra eller galoppera. Vinna eller försvinna. Men när han väl håller sig på benen är han grym. Och oftast överlägsen.

Enda avvikelsen i protokollet kom på Åby i uttagningen till Kungapokalen. Då fanns det flera faktorer som gjorde att det istället för ett ”d” eller en ”etta” dök upp en nolla i resultatraden.

Han reste helt okej då men drack ingenting och då går det ju inte att springa. Dessutom testade vi barfota runt om för första gången och sen kom det en regnskur som gjorde underlaget svårbemästrat, säger tränare Ulrika Wällstedt.

Detta är en häst man hållit högt redan från början sedan man fick honom som fölunge. Men när Zola Boko-sonen sedan började tävla visade han upp nerver och ängslighet i loppet. I trånga situationer kom galopperna och i karriärens tre första starter fick man vända hem med bryderier. Men i första felfri starten kom också seger nummer ett efter att synda dödens sista 1100 och marginalen ner till tvåan var stor. Ett avstånd han vant sig vid att hålla när han vinner och på kontot finns nu sju segrar samt 182 000 kronor.

Wällstedt jublar igen? - Foto: ALN

Wällstedt jublar igen? - Foto: ALN

Han har alltid visat hög kapacitet och jag tror egentligen att han borde ha haft dubbla pengarna på sig. Det börjar lossna nu och han utvecklas hela tiden. Man måste vara på honom rätt mycket i loppet och hästen måste liksom känna att det finns någon bakom. Däri ligger nyckeln för honom. För det är en ”han”. Många tror att det är ett sto eftersom de mest kända som heter Fonda är kvinnor, fortsätter Wällstedt.

Kanske är det för att rimma på modern Vonda Boko eller så har uppfödare John Bootsman, precis som många andra män, en stor förkärlek till Peter Fondas renegade-karaktär Wyatt i kultrullen Easy Rider. Men Fonda Boko kan alltjämt bli något stort och första steget mot vad som komma skall är på lördagens start på Mantorp. Detta blir debut på V75 och dessutom kan man säga att distansen ny. Den enda gången fyraåringen varit ute över korta häcken var i tävlingsdebuten och då blev det galopp direkt.

Fonda Boko - Foto: ALN

Fonda Boko - Foto: ALN

Hästen är i riktigt bra form och tror givetvis mycket på honom. 1640 meter är han inte van vid att springa och distansen är ingen fördel men heller ingen nackdel. Han behöver dock bli snabbare i benen om vi ska kunna vara med i Derbyt där man behöver både vara stark och snabb. Skulle vi lyckas komma till ledningen tror jag han säljer sig dyrt men vi får se hur loppet utvecklar sig. Kalle Kalas har ju bättre läge och är en bra motståndare. Möjligtvis kör vi med helstängt huvudlag vilket vi testat i jobb, och det har fungerat fint, men skorna får sitta på, avslutar tränare Ulrika Wällstedt.