Det blev återigen en oförglömlig dag för Jimmy Takter. Hans Pinkman höll för trycket när han vann försök och final i Hambletonian.

För fjärde gången har Jimmy Takter vunnit världens största treåringslopp. Explosive Matter-sonen Pinkman motsvarade favoritförväntningarna när han tog en säker seger i Hambletonian Stakes på Meadowlands under lördagen.

Pinkman och Hambots enda sto Mission Brief vann de båda uttagningsloppen tidigare under dagen – båda kördes av Yannick Gingras. Det blev några tuffa minuter för Gingras men valet föll till slut på att köra stoet, Ron Burke-tränade Mission Brief i finalen.

Brian Sears fick köra Pinkman i Hambletonians final. Foto: ALN

Det gav Brians Sears möjligheten att hoppa upp i sulkyn bakom Jimmy Takters Pinkman och det skulle ”the White Knight” disponera på allra bästa vis – det här var Sears tredje triumf i Hambletonian. Gingras å sin sida får fortsätta att vänta på sin första.

– Jag förstår att Yannick hade ett tufft val att göra, men jag sa till honom att han gör nog ett stort misstag när han väljer bort Pinkman. Den här hästen ser inte ut att imponera men han slutar alltid här i vinnarcirkeln, sa Jimmy Takter efter hästens 8:e seger i 9:e starten för i år.

Jimmy Takter hade hela fyra hästar med i finalen. Uncle Lasse var den som var raskast ut och tog hand om ledningen med The Bank, körd av Johnny Takter som närmast följande. Efter de första 400 meterna övertog dock The Bank täten.

Samtidigt tog Brian Sears sats i andraspår med Pinkman som kunde forceras till ledningen efter halva distansen avklarad. Nu var det bara för Mission Brief att syna dödens på sin huvudkonkurrent.

Resten av loppet skulle handla om de båda förhandsfavoriterna. Genom sista sväng körde Pinkman undan för allt vad tygen höll och det blev en omöjlig uppgift för stoet Mission Brief att reda ut. Pinkman gick undan över upploppet till säker seger, även om Mission Brief närmade sig sista biten.

Segertiden stannade vid fina 1.09,0a över den engelska milen. Den tiden betydde ett nytt världsrekord för treåriga valacker. Det gamla världsrekordet var tio år gammalt och innehades av Vivid Photo, den senaste valacken att just vinna Hambletonian.

Pinkman blev nu den femte valacken genom historien att ta hem segern i loppet. Förstapriset var en halv miljon dollar.

För Jimmy Takter, som precis innan även vunnit Hambletonian Oaks med Wild Honey, blev det återigen en jättetriumf. Hans Uncle Lasse spurtade in som trea och Johnny Takter körde in The Bank som fyra.

För Åke Svanstedt blev Hambletonian ingen succé. Ingen av hans tre hästar, däribland betrodde Centurion Atm avancerade till final. Han fick i stället trösta sig med att ta hem Vincennes Invitational genom Resolve som spräckte segernollan för året.

Till final i Hambletonian hade även Jonas Czernyson tagit Aldebaran Eagle, Takter hade även med French Laundry och Trond Smedshammer hade Donatomite.

Läs även: Takter och Gingras igen i Hambo Oaks

Läs även: Favoriterna höll i tvååringsfinalerna

Läs även: Stor succé för D’One – vann direkt i USA-debuten