Efter nio raka starter på Vincennes var Chelsea Boko tillbaka på svensk mark för start i Jämtlands Stora Pris. Och tränaren Timo Nurmos hade sexåringen i form direkt trots nästan två månaders tävlingsfrånvaro.

Regn under Östersunds V75-tävlingar på lördagskvällen gav ganska besvärliga förutsättningar och storloppet blev också händelserikt kört. Från start var det nära bli en ”solfjäder” av de tre innersta spåren men andraspårets Cool Keeper tog sig mycket knappt förbi innerspårets El Mago Pellini, där Adrian Kolgjini menade det var allt för snävt kört av Leif Witasp. Witasp lyckades sedan också med minsta möjliga marginal svara ut Sanity.   

När sedan Witasp skulle lugna upp det i spets upp mot halvvarvspassering gjorde Björn Goop sitt drag och skickade iväg Oasis Bi som flög till ledningen 1500 kvar. Goops spetsdrag såg sedan länge ut att kunna bli segergivande men det slutade ändå med två köhästar som etta och tvåa.

Från tredje par utvändigt fick Shaq Is Back anfallsorder 800 kvar och fick med sig El Mago Pellino som tidigt hittat fjärde par utvändigt. Och från femte par utvändigt följde även Örjan Kihlström med bakom Chelsea Boko. När Shaq Is Back rundade en trött Backfire 500 kvar och tog dennes plats utvändigt ledaren fortsatte El Mago Pellini själv i tredje spår och gav fin draghjälp åt Chelsea Boko.    

In på upploppet fick Chelsea Boko full anfallsorder och knappa 100 kvar såg man att saken var klar. Kriteriesegraren från 2012 kan därmed lägga till 750.000 kronor till tidigare nästan 5,2 miljoner intjänat.

– Vi hamnade långt bak men gick sedan med i lite ryggar på baksidan. Han kändes stark i sista sväng och det blev ju lätt till slut, sa Örjan Kihlström som haft fantastiskt fina sista 7 dagar. I söndags körde han ju in en halv miljon bakom Al Dente, förutom då Elitloppssegern med Magic Tonight och så nu detta.   

Bakom vinnaren fullföljde El Mago Pellini starkt som tvåa utan att vara riktigt segeraktuell någon gång medan ledande Oasis Bi stumnade sista biten och fick nöja sig med fjärdeplatsen. Trea istället Creatine som Bergh efter invändigt resa hittade loss med 300 kvar och USA-importen gick bra till slut.