Hallsta Lotus är en av landets bästa kallblod genom tiderna. Men nu kan det vara färdigtävlat. Femtonåringen har ådragit sig en gaffelbandsskada.

Två starter har det hunnit bli i år för Hallsta Lotus som är inne på sin sista tävlingssäsong. Vid den senaste starten, då han slutade fyra på Romme, passerade han drömgränsen på 10 miljoner kronor. Det är det enbart pappa Järvsöfaks som tidigare gjort bland de svenskfödda kallbloden.

Men den starten kan ha kommit att bli den sista för Hallsta Lotus. Inför ett tilltänkt lopp i Boden för två veckor sedan ströks hjälten med rubriceringen hälta. Det visar sig dock att det var värre än så. Hallsta Lotus har fått en gaffelbandsskada.

Hallsta Lotus och J-O Persson efter Elitkampen 2012. Foto: ALN

– Det visade sig vara en gaffelbandsskada i vänstra bakbenet. Det här är faktiskt första gången som ”Lotus” drabbats av denna typ av skada, säger tränaren Jan-Olov Persson till Travronden.

Hallsta Lotus har genom sin långa och mycket framgångsrika karriär gjort 192 starter och av dem vunnit 75. Bland de mest minnesvärda framgångarna kan nämnas seger i Svenskt Kallblodsderby, två triumfer i Elitkampen, två SM-tecken och tre segrar i Nordiskt Mästerskap, den senaste i somras.

Om det blir någon mer start för den femtonåriga kallblodsklenoden får den närmaste framtiden utvisa. Tränare och ägare kommer i samråd med veterinär besluta det längre fram.

– Om en månad ska han lysas och då får vi se hur skadan läkt. Hästen simmar lite just nu och är igång. Samtidigt har det redan gått en bra bit av året och han brukar tappa formen i slutet av åren. Men vi får helt enkelt avvakta om det är färdigtävlat eller ej, säger Persson till Travronden.