Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång på Solvalla och Bergsåker.

Omsättningen fortsätter öka dramatiskt på V86. Förra veckan tappade man visserligen en knapp miljon på att ha förbjudit V8-spelet, men det kompenserades med råge av att själva V86 ökade med mer än fyra miljoner eller 31%. Man är dock fortfarande en bra bit ifrån 2012 års nivåer. Då omsatte motsvarande omgång 23 miljoner.

Förra året omsattes drygt 15 miljoner på V86. Det blir säkert en dramatisk ökning idag igen!

Lite reklam för ett ”V86-paket”. Solvallabibeln och (splitter nya) Åby-bibeln kan köpas i paket för 725:- till PG 452 07 59 – 4. Det innebär en rabatt om 223 kr!

V86-1: Lopp med ett tillägg, medeldistans [sid 146-147]
En ovanlig proposition som bör gynna startvoltens hästar kraftigt. Å andra sidan blev det ett konstigt och ojämnt lopp, inte ens fullt anmält. Det finns ingen riktig statistik över motsvarande. 9 Deal or no Deal är säkert bäst och får tipset därför, men jag vågar inte lita på henne. Det får bli streck för alla utom 3, 4 och 6.

V86-2: Autostart, medeldistans, stolopp i mellanklass. Struken: 7 [sidan 97]
10 Oops Trot spikade jag sist. Då var hon rejält underskattad och det är hon igen. Hon är inte bäst bakifrån, det är ingen, men hon kan i alla fall spurta grymt och läget är enligt statistiken chanshöjande (!). I ett annars öppet lopp får hon åter förtroende som spik. En-eller-många, som så ofta i stoloppen!

V86-3: Autostart, medeldistans, kallblod
Sådana här lopp finns det dåligt med statistik kring, men generellt är skrällrisken låg i autostartade kallblodslopp. I en på förhand relativt lättlöst omgång har jag råd att gardera, och stryker bara ”chanslösa” 1, 6, 7, 9.

V86-4: Autostart, medeldistans, låg mellanklass. Strukna: 3, 8 [sidan 90]
4 Withma har visat andra speedresurser än de andra. Nedstrykningen är en aning chanshämmande, och gör tyvärr att hon drar på sig lite extra spel, men oavsett: Bra spik.

V86-5: Lopp med ett tillägg, lång distans, låg klass. Struken: 13 [sid 153-154]
Udda proposition. När tilläggsgränsen är satt vid 125’ så får de på tillägg normalt ha tjänat upp till 315’. Nu har man sänkt detta belopp till 225’ vilket tydligt bör gynna starthästarna. Å andra sidan: Med den tidigare propositionen visade sig tilläggshästarna tydligt gynnade; man har alltså gjort detta i utjämnande syfte,

Om det lyckas återstår att se. Men uppenbart är att det här en het kandidat till omgångens skrällopp.

V86-6: Autostart, medeldistans, hög klass [sidan 94]
Plättlätt. 4 Mr Vida spetsar och håller till mål. Spik!

V86-7: Autostart, kort distans, hög klass. Strukna: 8, 11 [sidan 67]
Storfavoriter från perfekt utgångsläge har en tendens att infria, inte minst i kortlopp och inte minst i högsta klassen. Spik igen!

V86-8: Autostart, kort distans, mellanklass [sidan 65]
Här är det läge att upprepa några rader ur förra veckans analys, om 1640a-lopp på Solvalla:
”I den lägsta klassen avgjordes åtta lopp. Den som spelade på spårlottvinnaren, femman, varje gång fick drygt 9 insatser tillbaks.
I mellanklassen avgjordes tretton lopp och spårspelaren fick knappt femtio insatser tillbaks.
I den högsta klassen avgjordes bara tre lopp och där vann ingen femma.
Totalt sett 24 lopp som gav spårspelaren 59 insatser tillbaks, ett plus på 35 stycken eller 146% av totalinsatsen.”

Att 5 Julio de Luxe vinner det här loppet är inte säkert. Däremot är det ganska säkert att han är det bästa spelobjektet. Detta i kombination med att favoriten har det praktusla och överlägset mest överspelade 9:e-spåret gör det motiverat att ha andrahandaren som tipsetta.

Även fjärdespåret är en tydlig plusfaktor i sådana här lopp, om än spår 4-spelaren fick nöja sig med 39 insatser tillbaks för fjolårets 13 lopp i klassen. 4 Next to None Sib är intressant, då han visade toppform vid senaste solvallabesöket, slagen endast av Zelda Zonk, som visat sig vara en undantagshäst. Det var långt ned till trean…
Tänk dock på att den här hästen är barfotaberoende. Tipstvåa ändå

Spår 9 då? Ingen vann därifrån ifjol och totalt har 2 av 141 lyckats segra från det nära nog helt vinstchansförintande läget.

Sammanfattningsvis ser spelbarheten ok ut. Tre klara spikar i V86-4, V86-6 och V86-7, varav bara en är favorit. En chansspik hittar man i V86-2 och ett lås i sista avdelningen. Lycka till med spelbesluten!

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se 
Jens Sjödén
 ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.