Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång på Solvalla och Åby.

26% – 29% – 34% – 82%.
Det var omsättningsökningarna vid de fyra V86:or som avgjordes under december.

Men framgångarna började inte då. Så här såg siffrorna ut under novemberomgångarna:
45% – 60% – 73% 58%.

Ännu bättre, men då var man hjälpt av jackpot flera gånger. Så var det inte under december. Där kan man hänföra ökningarna till återinförda TV-sändningar. Att det inte är X-press-konceptet som varit avgörande för ökningen visar t ex den senaste omgången. Då var det vanlig V86, utan express, och då var ökningen större än någonsin – 82%, utan hjälp av jackpot.

Man ska ändå inte dra för stora växlar på siffrorna – omsättningen är bara tillbaka på den nivå som gällde för ett par år sedan. Ytterligare ett bevis för att det var de indragna TV-sändningarna som höll på att döda spelformen. Förmodligen det dummaste beslut företaget någonsin tagit. Syns man inte finns man inte – och man kombinerade med att samtidigt spara pengar ur marknadsföringsbudgeten. På modern internetska säger man ”facepalm”.

Bara två strykningar idag gör att det finns 361 miljoner tänkbara V86-rader. Någon av dem är rätt, och rent teoretiskt är det här en av de svårare V86:orna. För det mesta har spelarna ”bara” 100-200 miljoner kombinationer att välja bland. Lägger man därtill frånvaron av starka spikar så blir u-tipset att det blir hög utdelning idag!

V86-1: Autostart, kort distans, hög klass
Aftonbladet spikar. ATG:s expert Anders Malmrot spikar. Jag har själv sett 2 Keeping Julia i hennes flesta starter de senaste åren, då dessa utförts på min hemmabana Åby. Hon har flera gånger visat kapacitet för att vinna ett lopp som detta, men agerar i regel under toppkapacitet och vinner inte så ofta. Det blev bara två segrar ifjol och tre året innan, på 13 respektive 15 starter. Gemensamt för de totalt fem segrarna? Utan skor varje gång.

Nu råder som bekant skotvång på Åby. Senast Julia gick med skor var just på Åby och då blev hon femma, närmast slagen av Marta Broline. Marta…? Just det, googla upp den hästens meriter.

Loppet öppnas upp av att de (för dagen) bästa hästarna lottats till de klart sämsta utgångslägena, 8 och 12. Dessa hade utgjort ett urstarkt lås om de lottats till fina lägen. Tipsettan trots allt till 12 Leader Tom då, rent generellt, svenska amatörer kör bättre än utländska proffs.

4 Denim Boko vann lopp som tvååring. Senaste segern kom i ett treåringslopp för ston, spelad till 1.35. Gå in i lopparkivet och kolla! Oj, det går visst inte så långt tillbaks…
Som hästägare får man välja mellan att hämta grymma summor för att anmäla till årgångsloppen, eller se sin häst tävla flera säsonger.

Statistiken då? Den ser lite annorlunda ut på Åby än på andra banor och är värd att ha koll på. I den här relativt höga klassen skräller det oftare än i de lägre – det brukar ju vara tvärtom annars. Vid sådan här proposition skräller det i 40% av fallen, att jämföra med 14-15% i de lägre klasserna.

V86-2: Autostart, kort distans, stolopp
Kort-auto-lopp körs det för få av på Solvalla. Åtminstone jag tycker att de är roliga och spelstimulerande.

I den lägsta klassen avgjordes åtta lopp. Den som spelade på spårlottvinnaren, femman, varje gång fick drygt 9 insatser tillbaks.
I mellanklassen avgjordes tretton lopp och spårspelaren fick knappt femtio insatser tillbaks.
I den högsta klassen avgjordes bara tre lopp och där vann ingen femma.
Totalt sett 24 lopp som gav spårspelaren 59 insatser tillbaks, ett plus på 35 stycken eller 146% av totalinsatsen. Det är sämre än rekordåret 2011 då spårspelet gav +173%. Över tid går man alltid plus att spela på det här viset, så har det varit decennium efter decennium – märkligt nog. Strategin skulle ju fallera om fler började anamma den.

Även spår 4 genererar vinst men inte lika mycket, i snitt tjugo procent per år. Ifjol fick spår 4-spelaren 55 insatser tillbaks på 24 spelade och av de sex stoloppen (det här loppet är ett sådant) vanns hälften från fjärdespåret och bara ett från spår fem. Jag rekommenderar givetvis Solvallabibeln för mer läsning i ämnet 🙂

5 Unique Gowan (20%) är bästa hästen och tar ned favoriten 1 Rugiada dei Rex (55%) från dödens om hon har ”sin” dag. Den chansen är långt ifrån hundra procent, men stor nog för att hästen ska vara en bra spik.

Innerspår över 1640a tror många är bra, men statistiken är tydlig: Endast spår 9 är sämre, och det ytterst marginellt. Favoritinfriandeindex ligger på 0.7, vilket innebär att spåret reducerar chanserna med 30% jämfört med ett ”neutralt” spår och mer än halverar chansen jämfört med ett bra spår som 4 eller 5.

V86-3: Autostart, kort distans, låg klass. Struken: 12
Samma som föregående Åby-lopp (V86-1), men lägre klass. Och här är alltså skrällrisken lägre; så ser det inte ut på Solvalla eller andra banor. Open stretch påverkar löpningsförlopp på ibland svårförutsägbara sätt.

1 Ragamuffin (54%) är bäst och 2 Ernst Hugo (1%) är spetshäst. Spetshästen vinner oftare än spetshästen. Nu är klasskillnaden dessa individer emellan så stor att det är rätt att den förstnämnde är favorit – men skillnaden i spel är absurd. Man ska också tänka på att Ernst Hugo bara vunnit ett lopp men varit tvåa åtta gånger – bra tvillinghäst

”Jag är rejält orolig för innerspåret för han har inte visat någon större startsnabbhet. Han är trevande från start och kort distans är inte heller idealiskt. Han brukar komma med starka avslut men när man kommer upp i klasserna går det inte att tappa från start” säger favoritens tränare insiktsfullt på ATG:s hemsida. Hästen blir gigantisk favorit på den överkapacitet han visat i de två senaste starterna, men man ska inte glömma att han galopperat i 5/10 före det. Värd att gardera.

V86-4: Autostart, medeldistans, hög mellanklass
53 sådana här ”vanliga” 2140a-lopp avgjordes på Solvalla ifjol (inom V86). 11 av dem vanns från spår 5, som i vanlig ordning var bäst.

Att låga nummer är dåliga spelobjekt är ingen nyhet, men det bekräftades ifjol. Från spåren 1 och 2 togs endast tre segrar vardera – och till låga odds förstås. Den som spelat dem i de 53 loppen fick 10 respektive 15 insatser tillbaks bara.

Man kan jämföra med att fem segrar togs från spår 10 och fyra från spår 11 – lägen som spelarna säkert, men felaktigt, räknar som en minusfaktor gentemot 1 och 2 när man analyserar loppen. Även om man ser till hela 2000-talet och över 800 lopp, så visar spår 10 bättre siffror än både 1 och 2.

5 Dead Wood (11%) hade vunnit utan galoppen i onsdags men tränaren har inget flyt för dagen. Senaste segern på svensk mark ligger så långt tillbaks som i september, och då var det monté. För den senaste segern i vanligt trav får man gå tillbaka till juni. U-tipset är ändå att Dead Wood avfärdar favoriten från dödens om så krävs – men då måste han förstås trava hela loppet och med orosmoln på himlen får man gardera.

Först givetvis med storfavoriten 4 Quality Questioned (62%) som har finfin vinstchans, men inte rimligen i nivå med spelprocenten.

V86-5: Autostart, lång distans, stolopp
Långlopp på Åby är ganska sällsynta och statistiken är tunn. Man finner dock att andrahandarna segrar oftare än favoriterna, och invändiga löpningar är förstås viktiga.

Spårgynnade 5 Network Broline (27%) spetsar och kommer från stall i form. Tipsetta och spikidé i annars öppet lopp.

Favoriten 6 Spik Party (31%) kan förstås vara för bra, det brukar gå bra för Jensen på Åby. Men hans hästar brukar också vara barfotaberoende och den individuella statistiken (2 segrar, 6 andraplatser) lockar inte.

V86-6: Autostart, medeldistans, 4-åriga i låg klass
Jag tycker det borde vara skillnad på fyraåringslopp såhär precis i början av säsongen, jämfört med i sommar och i slutet av säsongen, men kollar man statistiken finner man inga skillnader i resultatprofil.

Favoritfrekvensen är hög i sådana här lopp, 42%. Bakom är det sedan rimliga chanser för alla rankade 2-8. Spetshästen vinner ”bara” 39% av loppen.

V86-7: Autostart, medeldistans, mellanklass. Struken: 10
2 Jarl af Solnäs (32%) har nått sitt tak. Hästen har visat begränsning på sistone. Man ska aldrig räkna bort en spetshäst, men som favorit är spelvärdet lågt. Någon passerar säkert sista biten – flera stycken, skulle jag tro.

Första blicken på startlistan sa ”5 Careful Victory!”. Men kusken/tränaren ligger lägre än lågt. Hästen är inte i form och matchas för ett sprinterlopp om tio dar. Annars ser det ju upplagt ut för rygg ledaren och open stretch. 3% kan väl inte vara för mycket i alla fall.

V86-8: Autostart, lång distans, mellanklass
3 I Am Dynamite (6%) är nog bäst, men spåret avskräcker. Lägen (och taktik) är extra avgörande över 2640 och vid spår 3 står 1%. Femtespåret är överlägset och formtoppade 5 Jameson Broline (2%) streckas direkt.

Favoritens 12:e-spår är inte ”mindre farligt när distansen är lång” som man kan läsa på sina ställen, utan det är precis tvärtom.

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se 
Jens Sjödén
 ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.