Det kommer bli en start i Prix d’Amérique för femårige Tumble Dust. Och det blir den meriterade kusk-legendaren Jos Verbeeck som sköter tömföringen.

Dagarna före jul tog Tomas Malmqvist-tränade Tumble Dust en imponerande seger i det stora franska fyraåringsloppet Critérium Continental. Den segern gav automatiskt en plats i Prix d’Amérique till förfogande.

Ett lätt val att starta i PdA, säger Malmqvist. Foto: ALN

Nu är det klart att kretsen kring hästen vill vara med i jätteloppet på Vincennes den 25 januari. Trots att den danskfödde Tumble Dust bara är nybliven femåring tar man sig an den grannlaga uppgiften.

– Jag tycker ändå det var en ganska lätt val och även ägarna tycker att det ska bli kul. Hästen har tävlat mycket som två- och treåring, lite som en amerikansk häst, och skaffat sig rutin. Jag tycker även insatsen när han vann senast på 1.10,7 full väg visar att han att mogen, säger Tomas Malmqvist till Kanal 75.

Björn Goop körde Tumble Dust till segern i Critérium Continental, men han är förstakusk på Elitloppsvinnaren Timoko och därför upptagen att köra fransmannen i Prix d’Amérique. Men man har gjort klart med en fullgod ersättare bakom Tumble Dust: det blir den belgiske sulkyartisten Jos Verbeeck som ska köra.

Jos Verbeeck har vunnit PdA hela fyra gånger. Foto: ALN

– Jag ringde honom och frågade, och fick ett ja. Jag ville ha en hemmakusk med tanke på det franska voltsystemet. Det är en fantastisk bra kusk, bra från start och som vunnit loppet ett flertal gånger.

Verbeeck har närmare bestämt vunnit Prix d’Amérique fyra gånger, senast var med Abano As 2003. Dessförinnan har han segerdefilerat med Dryade des Bois 1998, Abo Volo 1997 och Sea Cove 1994.

Någon mer start innan Prix d’Amérique kommer det inte bli för Tumble Dust, som i stället nu laddas direkt för det stora loppet om tre veckor.