Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång på Solvalla och Jägersro.

Omsättningen ökade med 29% i onsdags. Dagens motsvarande omgång omsatte ifjol 0.8 miljoner på V8 och 14.2 miljoner på vanliga V86. Det blir säkert en rejäl omsättningsökning idag igen.

V86-1: Autostart, kort distans, stolopp i låg klass
Startkanonen 5 Sheer Bliss är klar spetsfavorit i det här jämna loppet och på det borde hon vara favorit tycker jag. Spetshästen har alltid bästa chansen och det gäller inte minst på Jägersro. Bara 5% i skrivande stund! Hon har aldrig vunnit från nån annan position än ledningen, så man kan hoppas/anta att kusken inte släpper. Det är ju kort distans dessutom.

Det är sällsynt att ATG placerar ett så här öppet lopp som första avdelning i en spelform. Statistiken visar på en hög skrällrisk, nästan 50/50 för stolopp över 1640a i så här låg klass. Normalt är annars att favoritchansen överstiger 50% i V86-1.

V86-2: Autostart, kort distans, mellanklass [sidan 65]
11 sådana här lopp har avgjorts tidigare i år, och den som har lagt en insats på den med det idealiska 5:e-spåret varje gång har fått nära 50 insatser tillbaks. Det innebär att 2014 kommer att bli ett bättre år än genomsnittligt för spårspelaren. Solvallabibeln berättar att den genomsnittliga återbäringen på sådana spel är 154%.

Spelvärdet är säkert högt på ”femman” i vanlig ordning, men nu är det en svag häst som lottats dit och chansen är inte så hög. Spelarna tippar bästa hästen 3 Zelda Zonk före spetshästen 1 OFV Continue, och det går inte att invända så mycket mot. Den senare har vunnit 4/4 = 100% från ledningen och2/28 = 7% från andra positioner, så man borde inte släppa till den starttröga favoriten som förmodligen ansluter i dödens ganska sent i loppet.

Zelda blev trea i debuten för Stig H, då hon fick dödens. Sedan har hon lyckats köra sig till ledningen fyra gånger i rad och inte behövt visa någon botten. Jag vet att jättefavoriterna ”alltid” infriar på V86, men 78%..? Nån gång måste väl nån torska också… det går inte att tro att chansen ska vara i paritet med spelprocenten.

11 Prins Alf hade bakspår på kort i V86 på Solvalla för fem starter sedan. Även den gången var han rankad allra sist. Han svarade för en ruggig prestation som tvåa i ett lopp som var tuffare än detta (max 730’). Då visade han att han går jättefint bakifrån, i alla fall när det är kort distans. Annars har alla segrar kommit från ledningen. Snart kommer första bakifrån. Idag är han spelad till 0.26%! Som att han skulle vinna loppet en gång på 400. Vinnarspelarna lär vara lite bättre med på noterna och i alla fall inte släppa upp honom i några 400 gånger.

V86-3: Autostart, kort distans, 3-åriga i låg klass. Struken: 11
Bästa hästen eller spetshästen? 9 Star Keeper eller 6 Calvados In? Det är frågan som vanligt, och som vanligt är det fördel spetshästen med proportionerna 4:3 ungefär.

Märkligt nog är det sällsynt att man kör kortdistanslopp för treåringar (veterinärer rekommenderar inte längre distanser än 1640 för tvååriga) så någon riktig statistik finns inte.

V86-4: Autostart, medeldistans, 8-hästarslopp för 2-åriga
Ännu en jättefavorit som måste vara överspelad. 4 Sucre har trots allt bara vunnit en gång av sju, men galopperat tre gånger. Dessutom har han varit sämre då han varit ute och rest.

8 Xceed GT har jag fått för mig är kulltvåa. Han gynnas av hemmaplan (nåja) gentemot favoriten – när de möttes senast var det tvärtom.

Tvååringslopp är usla spelobjekt. Det kan hända att någon tredje häst plötsligt presterar mycket bättre än tidigare och ”bara vinner”; så här unga hästar kan utvecklas hastigt. Och att ha gjort många starter är knappast meriterande i den här åldern… Dessutom är det alls inte omöjligt att båda favoriterna galopperar samtidigt, de har redan hunnit skaffa sig tre respektive två galopper i meritlistan.

V86-5: Autostart, kort distans, hög mellanklass. Struken: 5
En ovanlig proposition som det inte finns tillförlitlig statistik över. Stona får ha tjänat 995’ och övriga bara 775’. Och hingstarna i fältet är inte ens nära sin maxgräns – hästarna 3, 6 och 8 har fått en grymt fin uppgift, det dröjer nog innan de får starta under så gynnsamma förutsättningar igen.

8 Keeping Julia är oerhört gynnad av strykningen; det är riktigt stor skillnad mellan spåren 7 och 8. I normalfallet en spik, men stall Jensen har visat svag form sista veckorna och hon var själv dålig senast. Utan form vinner man inga lopp.

Måste också nämna det fjärde stoet 12 Jeans N Overalls. Hon är säkert bäst av alla just idag. ”Bara” spåret emot… men 1%! Given på kupongen, men u-tipset är tristare: Att favoriten 1 Maffioso Face (40%) lyckas leda från start till mål. Innerspår gynnas av vinklad vinge!

V86-6: Autostart, medeldistans, låg klass [sid 86-87]
Det har körts nio sådana här lopp tidigare i år. Alla har genererat vinnare rankade 1-3 och alla segrare har haft framspår.

Spår 7 visar upp negativt infriandeindex: 0.85. Att sedan säga att Kihlström är en minusfaktor kan låta hur dumt som helst – det är ju värdens bästa kusk. Men statistiken visar också att han regelmässigt spelas några procent hårdare än den riktiga chansen, i alla fall bakom favoriter.

V86-7: Autostart, medeldistans, låg mellanklass
Svårt igen – kanske. Om inte tyske gästen 5 Montecore Mo (18%) bara är överlägsen. I Tysklands svaga konkurrens har han vunnit ”allt”, men har där t ex vunnit från 20 m tillägg på jättefavoriten Zelda Zonk (V86-2). Hon hade väl i sin tur varit jättefavorit här också. Stort frågetecken för kusken förstås, de utländska brukar inte stå sig så bra i svensk konkurrens.

Bästa hästen måste det vara i alla fall. Och vinner inte den så vinner spetshästen. Inte helt givet vem det är, men 6:e-spåret gynnas av vinklad vinge och 6 Quick Fix (6%) är en startsnabb individ med en offensiv kusk. Och stall i form.

10 Go Johnny Gogogo (19%) rankas trea, men med tanke på frågetecken kring stallformen och för viljan så kanske man inte behöver betala för honom.

V86-8: Autostart, medeldistans, 15-hästarslopp för ston
Form slår klass. Överlägsen klass har 15 Caramella BF. Samma individ är också i toppform. Jag gillar egentligen inte omgångar där det finns favoritspik i sista (värdeökningen blir 0 kr) men den här är ju omöjlig att gardera. V86 är V75 den här veckan!

Om hon galopperar eller blir struken så vinner spetshästen, så 4 Io Eld är intressant på 2%. Reserv i alla fall.

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se 
Jens Sjödén
 ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Sebastian K årets äldre travare i USA

Sebastian K årets äldre travare i USA

Världens snabbaste travhäst genom tiderna är också Årets äldre travare – i USA. Sebastian K. utsågs till pristagare i Dan Patch Awards.

Svenske Sebastian K. har lämnat djupa avtryck i Nordamerika under året. När några av vinnarnamnen i Dan Patch Awards, USA:s motsvarighet till vår ”Årets Häst”, tillkännagavs under tisdagen, plockade ”Sebbe” inte oväntat hem en av kategorierna.

Jimmy Takters hästar tog hem tre kategorier. Foto: ALN

Världsrekordstravaren vann klassen Årets äldre travare bland hingstar och valacker, överlägset. Av de totalt 157 röster som var möjliga erhöll Sebastian K. 141.

Jimmy Takter hade självklart flera vinnare i några av klasserna. Bland annat utsågs Father Patrick (i tuff konkurrens med stallkamraten Nuncio) till årets treåring bland hingstarna och valackerna. 94 röster fick Father Patrick som vann 12 av sina 17 av lopp, däribland Breeders Crown som avslutning på säsongen.

Takter-hästar tog även titlarna Årets treåring bland stona där segermaskinen Shake It Cerry fick 156(!) av de 157 rösterna, samt Årets tvååring bland hingstarna och valackerna genom Pinkman (144 röster).

Övriga vinnare tillkännagivna är: Årets tvååring ston: Mission Brief (150 röster), och årets Äldre sto: Classic Martine (91 röster).

De tre förnämsta kategorierna, Årets Travare, Årets Passgångare och, såklart, Årets Häst, kommer tillkännages på plats på Meadowlands under torsdag.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Enkelt på hemmaplan för Nahar
Nästa nyhet
Enkelt på hemmaplan för Nahar

Enkelt på hemmaplan för Nahar

Tisdagens seger var en av de enklare för Nahar. Den elvafaldiga miljonären tog en joggingtur på hemmabanan Bergsåker.

Efter att ha gått på pumpen på V75 tidigare i månaden tog Nahar en ny chans i snabbloppet på Bergsåker under tisdagskvällen. Det resulterade i ett nytt besök i vinnarcirkeln. I ett lopp mot blott fyra motståndare blev det en väldigt enkel match för den 10 för 10-spelade vinnaren.

Nahar kunde inte vara med i körningen från start men styrdes snart fram av Robert Bergh för att lättvindigt överta täten. De första 500 öppnades på 15,4 och varvet klockades till 17,3. Först genom sista sväng blev det ordentlig körning och det var endast Trustworthy Ås från vinnarhålet som förmådde hänga på.

Dennes attack avfärdades dock enkelt av Nahar över upploppet och segern togs utan större åthävor på 1.15,1a över 2640 meter. Något som belönades med 25 000 kronor. Förhoppningen är nu att nästa start blir i Gulddivisions-finalen på Solvalla annandag jul. Sedan börjar laddningen mot storloppen 2015.

– Vi får väl bygga lite långsamt för Elitloppet nästa år. Jag tror inte han har så stor chans att vinna det som elva-tolvåring, ska han vinna det en gång till så blir det som tioåring, sa Robert Bergh enligt Kanal 75.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ivar Sånna och Riff Kronos avstår Continental
Nästa nyhet
Ivar Sånna och Riff Kronos avstår Continental

Ivar Sånna och Riff Kronos avstår Continental

Det blir ingen start i det stora fyraåringsloppet Critérium Continental för de svenska hoppen Ivar Sånna och Riff Kronos.

På söndag körs på Vincennes det prestigefyllda fyraåringsloppet Critérium Continental vars vinnare förutom ett förstapris på motsvarande en miljon kronor även erhåller en plats i Prix d’Amérique. Flera svenskar har sedan tidigare visat sitt intresse för loppet, men två av de hetaste kandidaterna har nu fallit bort.

Backfire tar en tur till Paris. Foto: ALN

När den slutliga anmälningslistan presenterades på måndagen fanns varken Riff Kronos eller Ivar Sånna med och de kommer såldes inte att prova lyckan i Frankrike denna gång. Derbytvåan Ivar Sånna var nyligen femma i ett lopp på Solvalla, en insats som stallet inte var helt till freds med.

– Vi var inte nöjda med honom senast på Solvalla där han föll ur och blev rejält muskeltrött. Ingenting är fel utan vi kunde helt enkelt inte få tillbaka honom i den form vi hade velat efter förkylningen. Nu väntar först lite vila och sedan vinterträning. Sedan får han komma tillbaka med laddade batterier i vår, säger tränaren Jan Hellstedts försteman Filip Lejon, till Kanal 75.

Bland de svenskhästar som dock ännu är intresserade av Critérium Continental finns Tomas Malmqvists tuffa duo Tumble Dust och Backfire som säkra namn. Anmälda och hoppas på en plats är Radieux, Call Me Keeper och Boys Going In. Startlistan, som kommer innehålla max 18 hästar, spikas definitivt på torsdag.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Calvin Borel i högform - slog banrekordet
Nästa nyhet
Calvin Borel i högform – slog banrekordet

Calvin Borel i högform – slog banrekordet

Conrad Lugauers Calvin Borel är en riktig talang. Efter flera galoppmisslyckanden på rad visade han sig verkligen från sin rätta sida på måndagskvällen.

- I dag var han stabil, sa Lugauer. Foto: ALN

De senaste starterna har slutat i galopp med diskning som följd för fyraårige Calvin Borel. Något som föranledde honom att visa upp sig i ett kvallopp i början av december. Men när han startade på Halmstadtravet under måndagen var han mäktig att skåda.

Det var ett fyraåringslopp med 35 000 kronor som var på tapeten och favoriten Augustus F. pilade till ledningen direkt. Men Conrad Lugauer avancerade fram Calvin Borel efter de första 500 meterna på 11,4 och landade tryggt i dödens. Med ens in över sista bortre långsidan började han mangla upp tempot och med 400 meter kvar fick Augustus F. ge sig, Calvin Borel övertog täten – och försvann undan.

Super Photo Kosmos-sonen var på strålande humör denna måndagskväll i december, vann slutligen med tio längder och klockades till 1.13,3a över 2140 meter vilket betydde nytt banrekord för fyraåriga hingstar och valacker. Calvin Borel tog här 6:e segern i 15:e starten.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tisdag: V4-tips till Axevalla

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson