Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång på Solvalla och Åby.

Det skrällde i två lopp senast. Det är inte alldeles vanligt på V86-spelet. Oftast blir det bara en skräll, ibland ingen alls. Man får gå tillbaka sju omgångar, till 22 okt, för att finna ett liknande utfall.

Utdelningen förvånade för ovanlighetens skull negativt. Man har blivit bortskämd med miljonutdelningar och 8-rättsjackpottar de gånger V86-spelet innehåller två skrällar. Nu blev det bara 31 000. Kanske är V86-spelets guldålder över? Tidigare var de inlämnade systemen så dåliga och överutdelningarna groteska. Detta fenomen verkar till slut ha lockat till sig duktigare spelare.

Det har varit mer eller mindre låga utdelningar 16 gånger i rad. Man får gå tillbaka till den 6 aug, då finner man en åtta som betalade 883 000. Då liksom nu var det Åby och Solvalla som delade på värdskapet och precis som senast blev det då två skrällar varav en av det mildaste slaget (femtehandare). Resten av vinnarna var rankade 1-2. I onsdags gav en svårare rad bara 31’…

Omsättningen ökade med 26%. Inte lika extremt som vid jackpotomgångarna, men bra ändå. Vid fjolårets motsvarande omgång omsattes 0.9 miljoner på V8 och 14.6 miljoner på V86. Det blir nog plussiffror idag igen!

Åby och Solvalla har samarrangerat vid 12 tillfällen. Favoriterna har segrat i 41 av de 96 loppen, 43%. Sju vinnare har varit storskrällar rankade 8-12. Medianutdelningen är 73 000 kr. Överlag har alltså omgångarna varit lite lättare än V86-spelets genomsnitt.

Spelar man med reduceringsverktyg, kan man lugnt kräva 1-2 skrällar (rank 5+). Detta har gått in 10 gånger av 12 och de sällsynta extremomgångarna är ändå inte spelmässigt intressanta.

V86-1: Autostart, kort distans, 12-hästarslopp
• Den största skillnaden jämfört med banor utan open stretch är kraftigt förbättrade resultat för 6:e-spåret

• Spåren 5-6 är de enda som genererar vinst på vinnarspelet
Ovanstående är citat ur Åby-bibeln angående just sådana här lopp.

Favoriten vinner första avdelningen i de första V86-omgångar och 6 Ark Went In (45%) är knappast överspelad. Dödens är inte så tufft över kort distans.
V86-2: Autostart, medeldistans, 10-hästarslopp [sid 77-78]
80-talet hade Mack Lobell, 90-talet hade Peace Corps. Sedan dess har det varit tunnsått med amerikanska hästars framgångar i Sverige, trots att många hälsat på och ännu fler importerats. Omvänt: Det är sällsynt att svenska åker över och tävlar i USA, men när det händer går det ganska bra… se t ex Sebastian K och Commander Crowe bara i år.

Här ska 8 Knows Nothing göra sverigedebut, och som vanligt rör det sig om en riktig stjärna i förhandssnacket. Nu behöver man inte vara en stjärna för att vinna det här billiga vardagsloppet, det duger med råge att hålla normal snabbloppsklass. Chansen är hart när omöjlig att bedöma, men en sak man lärt sig de senaste decennierna är att de amerikanska hästarna överspelas i förhållande till verklig chans. Efter fyraårssäsongen kan de sällan hävda sig, då har de andra vuxit ifatt. Men förr eller senare dyker förstås nästa undantagshäst upp, det är sannerligen på tiden nu.

Det är ändå svårt att hitta någon annan tipsetta. Respekten för tränaren är stor, och han berättar bland annat att det här är en häst för elitloppet 2015 samt att han har ”effektiv aktion och är startsnabb som tusan” (intervju på atg.se). Det senare är avgörande; loppet är så dåligt att knappast någon vill passera honom om han nått ledningen.

För 4 Bon Frecia talar stallform, hemmaplan och startspår. Men hästen är ojämn, han har gjort ett par topplopp men avsevärt oftare presterar han svagt. En seger per år det senaste, och årets är redan tagen… Men om jänkarn är en bluff blir det förstås rejält krångligt att inte vinna loppet.

Att spår 5 är bäst förvånar säkert ingen som läser detta, mer förvånande är kanske att spår 10 är näst bäst. Läget underskattas av Spelarna, som tvärtom tror att det är bland de sämsta. Därför är det också det enda, som lönar sig på vinnarspelet. Detta talar för att 10 Chapeau har en chans högre än sin spelprocent. Tidigt på onsdagmorgonen inkom en 7000 kr-insats på vinnarspelet på honom.

V86-3: Autostart, stayerdistans, 10-hästarslopp. Struken: 2
Sådana här lopp efterfrågas av vissa. Man tycker det händer mer i långa lopp över många varv. Min uppfattning är närmast den motsatta; att det ofta blir så att alla radar upp sig i gåsmarsch på innerspår när det är 3140a och att det händer mycket mer i 1640a-loppen.

På Åby har man kunnat se sex 3140a-lopp sedan man införde open stretch. Av dessa har fyra vunnits av favoriten – 67%. För litet underlag naturligtvis, men all erfarenhet talar för att favoriterna segrar oftare och skrällarna mer sällan ju längre distansen är.

Storfavoriterna brukar vinna på V86. Sedan ATG övergav streckfördelningen har 16 favoriter spelats hårdare än 75% – alla utom en har vunnit. Det gör 94%. Av de som spelats till 79% eller mer, har 8/8 segrat.

Någon timme efter föregående 7000 kr-insats inkom en likadan på 7 Frozen i detta lopp.

V86-4: Autostart, medeldistans, 10-hästarslopp för 3-åriga i öppen klass [sidan 80]

Det har körts sex sådana här lopp i år. Fem av dessa har vunnits av rank 1-2 och alla dessa har vunnit från ledningen.

Det här förstärker mönstret från tidigare, där man vet att 5% av loppen vinns av den femterankade och resten, 95%, av AB-hästarna (rank 1-4). Spetsvinnare är överrepresenterade.

5 Buzz Mearas (8%) vann spårlotten och tar ledningen. Han var grym vid seger näst sist. Senast var det lite tufft i V75 mot Riff Kronos men han var bra ändå. Här är det mycket enklare igen och han kommer att göra sin karriärs bästa prestation. Spets och släpp till favoriten ger tvilling 5-6, eller så strular det för favoriten från sämre spår och 5 vinner. Eller så kommer luckan och han vinner… fint spelvärde.

”Mycket bra debut i onsdags!” skriver Expressen och ”Inget extra i debuten” skriver Aftonbladet om 7 Laneheart.

V86-5: Autostart, kort distans, 12-hästarslopp. Struken: 11
Samma som V86-1, men lägre klass. Den skillnad man kan se är tvärtemot den som kanske förväntas: I den här lägre klassen segrar favoriterna oftare och de skrällrankade mer sällan.

Att 10 Sun Esterel är bästa hästen verkar alla eniga om efter prestationen senast och Flemming Jensen är en grym favoritinfriare: 9 av 13 på V86 i år gör 69%.

Men stallets hästar underpresterade igår på Jägersro och kanske är formen på retur efter en lång topp. Som spelare får man ”hoppas” det i alla fall, så det inte blir för favoritbetonat. Spetsgaranti råder för 5 Supermede (13%) och även på Åby vinner spetshästen oftare än ”bästa hästen”. Mycket bättre chans än spelprocenten säger!

V86-6: Autostart, medeldistans, 12-hästarslopp för ston i låg klass [sidan 97]
I år har det bara avgjorts fem sådana här lopp på Solvalla. Inget av dem har vunnits av favoriten, men tre har vunnits från det optimala 5:e-spåret. Fyra har vunnit från ledningen och den femte från dödens.

Från hela 2000-talet finns snart 200 lopp i statistiken. Medan favoriterna segrar oftare än 4/10 i alla högre klasser, är frekvensen bara 27% i de här stoloppen av den allra lägsta klassen. Man kan också notera att det är sällsynt att ett lopp med bara 30’ i förstapris bereds plats på V86. Sådana brukar man köra på luncherna istället.

30’ är dagens lägsta förstapris. Utanför har man placerat tre lärlingslopp med 40’-100’. Synd att inte dessa istället fick vara med på V86, jag hade gärna sett alla. Speciellt hellre än årgångsloppen i V86-4 och V86-8: Skrällchanserna är så enormt mycket bättre i lärlingslopp. Oavsett vad man anser om årgångsloppens rent sportsliga kvaliteter, så är det lätt att konstatera att de är dåliga spelobjekt. 2014 har bara ett enda lärlingslopp beretts plats på V86-kupongen – trist.

Kanhända har ATG sett att låga utdelningar driver upp omsättningen – för så är det faktiskt, paradoxalt nog.

Ett uppenbart garderingslopp är det ändå. Fint spelvärde i spårgynnade tredjehandaren 5 Meghann Dane (7%).

V86-7: Autostart, medeldistans, 12-hästarslopp för ston i låg klass. Struken: 7
Samma som föregående lopp, men på Åby och lite högre klass. Följande hittar jag i Åby-bibeln:

• Liksom i kortdistansloppen finner man att spår 6 är en plusfaktor: Detta skiljer Åby från andra banor.

• Bästa spåren är dock 4-5 som båda underspelas och segrar oftare än Spelarna räknar med.

• Från de innersta och populära spåren 1-2 infrias 19% av favoritskapen. Från övriga spår lyder noteringen 42% – en skillnad värd att lägga på minnet

Skrällrisken är påtaglig även här, och då jag hittar så fina hästar som 10 Saari in Action (2.6%) och 4 Eternity of Joy (0.8%) sist och näst sist i ranken så är valet lätt: Helgardering.

Kuriosa: Favoriten har vunnit denna avdelning (V86-7, DD-1) åtta gånger i rad..!
V86-8: Autostart, medeldistans, 9-hästarslopp för 4-åriga i öppen klass
Här kan man locka med 100’ i förstapris; det blir inte fullsatt ändå eftersom fyraåringarna har tusen andra lopp att välja bland och man kan ju inte gärna starta flera gånger i veckan.

Spår 8 är sämst, men idag har ”bästa hästen” i alla fyra solvallalopp lottats till detta läge, och alla rankas 1-2 av spelarna

8 Ivar Sånna är så mycket bättre att han bör vinna trots avsaknad av form och dåligt läge. Men man hoppas förstås på favoritfall i sista, då man kan bli belönat med finfint över-rens.

Andrahandaren 5 Rolex Bigi är spårgynnad och trolig spetshäst. Det går sällan utanför rank 1-2 i sådana här lopp; t ex har årets fyra tidigare lopp alla vunnits av sådana.

Bäst spelvärde i loppet ändå på 3 Dante Boko (4.6%!) som spetsar initialt och var en ny häst förra gången i första starten som valack. Form slår klass så här i slutet av en lång årgångssäsong..! Dessutom ska man väl notera kuskändringen.

Jag brukar tjata om 1 Ragata, men det är väl bara att inse att hon är en av alla de där treårsstjärnorna som inte har mycket att ge längre när de fyllt fyra. Hon vann lopp redan som tvååring och för sådana brukar prognoserna inte vara så goda. Men ändå… 0.7%! Det är ändå Nurmos och Solvalla, och stallets övriga hästar visar ju kanonform just nu… Chansen är rimligen större än en på hundra i alla fall.

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se 
Jens Sjödén
 ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Vila väntar för behandlad Tekno Odin

Vila väntar för behandlad Tekno Odin

Oplacerad som hårt betrodd senast. Nu får Tekno Odin ta en paus för behandling. Nästa år blir det färre starter för den norska kallblodsgiganten.

Avel stundar i vinter för Tekno Odin. Foto: ALN

Tekno Odin gjorde ingen succé vid lördagens start i Drammen. Nu får en lång tävlingssäsong vara till ända för den sexåriga Moe Odin-sonen. Behandling är genomförd och vilar väntar.

– Vi har behandlat honom i alla fyra knäna. Det är inget dramatiskt. Det är fem månader sedan senaste behandlingen och sedan dess har han startat tolv gånger. Vi ska nog försöka att inte starta så tätt nästa säsong, Tekno Odin säger inte ifrån om något är fel, han bara springer oavsett. Nu ska han få en paus, hur länge är svårt att säga ännu, säger ägaren Elfinn Edvartsen till tgn.no.

Tekno Odin startade i år 18 gånger, vann 9 lopp och travade in 1,2 miljon norska kronor. Totalt har han travat in nästan 7 miljoner.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Adielsson grejade nederländskt guld i BC
Nästa nyhet
Adielsson grejade nederländskt guld i BC

Adielsson grejade nederländskt guld i BC

Ett Breeders Crown-lopp för tvååringarna var main event vid Jägersros tävlingar på tisdagen. Erik Adielsson gästade sin gamla hemmabana och vann med nederländska Fidelity Rhythm.

Erik Adielsson, som i dag onsdag, kör i Paris, gjorde en mellanlandning på sin gamla hemmaarena Jägersro för att sköta tömmarna bakom den talangfulla nederländska tvååringen Fidelity Rhythm, tränad av Wil van der Zwaan. Det visade sig bli en synnerligen lyckad utflykt då duon bärgade förstapriset på 175 000 kronor.

Loppet blev kört i ett tufft tempo. Ledande Poet Broline anförde fältet efter 09,5 först 500 och varvet på 13,4. Det passade Fidelity Rhythm som hand i handske där hon låg placerad som fyra i andraspår. Adielsson kunde följa med fint i ryggar genom sista sväng och sätta in attacken via tredjespår in över upploppet. Favoriten Seul en Tete, som nu fått greppet, fångades in med lätthet.

– Det blev kört åt oss men samtidigt fick hästen gå i andraspår hela tiden och ute i tredjespår genom sista sväng. Trots det avgjorde hon ganska enkelt. Jag tycker nog att hon visade att hon var bäst av dom i dag, sa Erik efter segern, enligt Kanal 75.

Explosive Matter-dottern Fidelity Rhythm tog här sin tredje seger i fjärde starten och noterades för 1.14,6a över 1640 meter. Global Spotify tog sig förbi Seul en Tete i kampen om silvret.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Travnet har börjat dela ut julklapparna...
Nästa nyhet
Travnet har börjat dela ut julklapparna…

Travnet har börjat dela ut julklapparna…

Häng med, för travnets tipsters har redan börjat dela ut julklapparna. Den som följde DD-tipsen på måndagen kunde kvittera ut 25 000 kronor netto.

Behövs det lite mer pengar i plånboken till jul? Då kan ett förslag vara att varje dag spana in travnets vassa tips till V4, V64 och DD.

Efter att Zebastian Hagberg prickat in V4 på Bollnäs vid lunch, vilken betalade en nettovinst på 19 895 kronor, ville inte Ulf Nilsson vara sämre till kvällens tävlingar på Färjestad.

Dagens Dubbel löstes skickligt där 14-oddsaren Mon Petit Cheval spikades. 300 kronor på rätt kombination till maffiga oddset 86,67 gav ett netto på 25 001 kronor.

Travnet bjuder på tips till V4 alla vardagar och V64 och DD alla dagar. På onsdagar och fredagar går Daniel Berglund grundligt genom veckans V86- och V75-omgång i sin Spelkrönika. Allt är gratis – för alla.

Missa aldrig travnets tips! Gilla oss på Facebook – klicka här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Så blir Solvatos väg mot Prix d'Amérique
Nästa nyhet
Så blir Solvatos väg mot Prix d’Amérique

Så blir Solvatos väg mot Prix d’Amérique

Solvatos debut på Vincennes slutade med en tredjeplats och jakten på en plats i Prix d’Amérique fortsätter. Nu är två starter till inplanerade i den franska huvudstaden.

Veijo Heiskanen siktar mot Prix d’Amérique med Olympiatravsvinnaren Solvato. I lördags tog femåringen i Prix du Bourbonnais sina första steg mot superloppet den 25 januari. Den USA-födda hingsten slutade trea, efter att ha travat i rygg på vinnaren Texas Charm som förvandlade loppet till en ren speeduppgörelse.

Heiskanens senaste häst i PdA var Edu's Speedy 2000. Foto: ALN

– Han fick en mjuklandning på Vincennes. Jag är jättenöjd med både häst och kusk men det blev inte så mycket till lopp när ledaren fick köra så sakta och det bara blev körning i några hundra meter. Solvato fick ett snällt lopp och det är tacksamt inför fortsättningen, säger Veijo Heiskanen till Kanal 75.

Solvato har knappt 5,4 miljoner kronor på segerkontot men det är ingen prissumma som är tillräcklig för att av egen kraft platsa i det prestigefyllda loppet Prix d’Amérique. Därför måste Solvato på endera ena eller andra viset, kvala in till loppet. Två uppgifter är därför inplanerade de närmaste veckorna.

Först gäller det tredje ”B-loppet” Prix de Bourgogne som körs den 28 december. Här lär Solvato få möta de allra bästa då kretsarna kring Ready Cash och amerikanskan Maven deklarerat att man har loppet i sikte. Andra hästar som är troligt startande i loppet är Elitloppsvinnaren Timoko, Prix de Bretagne-vinnaren (och redan PdA-klara) Tiégo d’Etang, PdA-tvåan Up And Quick och formsökande Un Mec d’Héripré. Dessutom är svenskarna Mosaique Face och Kadett C.D. (fyra i lördags) preliminärt anmälda. De fem bästa poängplockarna i de fyra ”B-loppen” erhåller varsin plats i Prix d’Amérique.

Om Solvato inte säkerställer sin plats genom Prix de Bourgogne kommer en ny chans den 11 januari. Hästen ska då starta i sexåringsloppet Prix Tenor de Baune vars vinnare direktkvalar till Prix d’Amérique. Ett lopp som för övrigt Raja Mirchi vann 2013.

Läs även: Formbesked av Texas Charm – Solvato trea

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lannem Silje jagar 28:e raka på Bergsåker

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson