Noras Bean såg lika fin ut som någonsin när nioåringen hemförde Prijs der Giganten på fredagskvällen. Nu spänner man bågen – och siktar mot titelförsvar i Prix de France.

I våras avtackades Noras Bean och siktade mot en karriär som avelshingst. I september gjorde nioåringen överraskande tävlingscomeback. På fredag kväll kunde han åter titulera sig internationell storloppsvinnare. Noras Bean är tillbaka – med besked.

Med Stefan Söderkvist i vagnen ställde den elvafaldiga miljonären upp i det nederländska storloppet Prijs der Giganten på Wolvega-banan. Noras Bean var raskast från början och kunde klämma sig till ledningen in genom första sväng. Landsmannen Kadett C.D., körd av Dominik Locqueneux, kom direkt upp i dödens, pressade till en bit, men behärskade sig snart.

I täten såg Noras Bean riktigt löpsugen ut och då Kadett C.D. kastade handduken, och sedermera galopperade, på sista bortre långsidan var det fransyskan Roxana de Barbray som klev fram utvändigt för att bjuda upp till dans. In på upploppet letade sig både Soléa Rivellière ut från vinnarhålet och Aisle Stand med Claes Sjöström fick fritt invändigt från tredje inner – men inget bet på ledaren. Det var Noras Bean från start till mål utan några som helst problem.

Segertiden skrevs till 1.12,8a över 2100 meter, en tangering av det löpningsrekord som Russel November satte för fem år sedan. Förstapriset uppgick till 27 500 euro. Efter den vassa insatsen i Nederländerna siktar nu tränaren Ulf Stenströmer mot ett titelförsvar i världens kanske förnämsta medeldistanslopp: Prix de France, som avgörs två veckor efter Prix d’Amérique.

– Vilken hjälte! Jag är full av beundran för den här hästen. På det sättet han nu kommit tillbaka, säger Stenströmer till Kanal 75 och fortsätter om framtiden:

– Det blir minst tre veckor till nästa lopp. Kanske blir något B-lopp på Vincennes i Frankrike om det inte finns passande lopp här hemma med fina banor. Sedan siktar vi givetvis mot att försvara segern Prix de France. Både startmetoden och distansen passar bättre där än i Prix d’Amérique.

Franska Soléa Rivellière knep andrapriset före Aisle Stand. Roxana de Barbray mattades något sista biten och blev femma, före Burning Line Gral och Anders Svanstedt som gick en godkänd avslutning som sexa. Tidig galopp blev det för New Line. Kaffir Face ströks ur loppet.

Du kan se loppet här.