Halmstadtravet får ett högintressant tillskott i sin tränarkår. Det är Johan Untersteiner som lämnar Roger Walmann, återvänder hemåt och etablerar sig som egen tränare.

De senaste veckorna har det ryktats att 30-årige toppkusken Johan Untersteiner skulle vara på väg hem till Halmstad igen. Nu bekräftas det också.

Johan lämnar det tioåriga samarbetet som försteman hos Roger Walmann på Solvalla för att inom kort etablera sig som egen tränare på sin gamla hemmabana Halmstad.

– Samarbetet med Roger har varit både stimulerande och lärorikt. Han är en mästare när det gäller unghästträning och inprickning av formtoppar. Jag är honom mycket tacksam för de kunskaper och de många fina uppsittningar som han gett mig under våra år tillsammans, säger Johan Untersteiner till Halmstadtravets hemsida.

Johan kommer flytta från Solvalla efter årets Elitloppshelg i slutet av maj. Då ska han ta över det som tidigare var Kari Lähdekorpis träningscamp Holm, beläget strax utanför Halmstad.

– Halmstad är min uppväxtmiljö. Här finns mina föräldrar och en rad kompisar inom och utanför travet. Både anläggningen i Holm och miljön vid Halmstadtravet erbjuder träningsmiljö av högsta klass. Dessutom ligger ju Halmstadtravet inom bekvämt räckhåll till storbanorna Åby och Jägersro. Det innebär många starttillfällen och bra prispengar att köra om.

På Halmstad finns som bekant sedan tidigare Johans far Peter Untersteiner, som för närvarande är Sveriges störste travtränare räknat till antalet hästar.

– Jag kommer att driva en mindre egen träningsverksamhet tillsammans med min flickvän Paula och samtidigt ha ett samarbete med pappa, vilket bland annat innebär att jag kommer att fungera som stallets andrekusk. Jag hoppas givetvis också att få en del lånestyrningar från andra tränare, säger Johan.

Johan Untersteiner har under sin tid hos Roger Walmann utvecklats till en av landets främsta och mest segerrika kuskar. Förra året slutade han nia bland de vinstrikaste kuskarna i landet och körde in 14,7 miljoner kronor.

Luckan hos Roger Walmann kommer emellertid att fyllas med ett annat mycket spännande namn. Enligt Travronden är det Kenneth Haugstad som fyller Untersteiners plats hos Solvallatränaren. Haugstad var i fjol Sveriges tolfte segerrikaste kusk och körde in 10,5 miljoner kronor.