En av svensk travsports allra största har lämnat oss. Tommy Hanné är död.

Nu är den långa och svåra kampen mot cancern över för Tommy Hanné. På fredagen somnade Solvallatränaren in med sin familj vid sin sida.

2011 fick Hanné beskedet att han led av en aggressiv och obotlig form av cancer. Läkarna gav honom ett halvår att leva. Men det stoppade honom inte. Han kämpade vidare och fortsatte som tränare och kusk – in i det sista.

I mitten av februari i år körde han sitt sista lopp – och vann. Så sent som i onsdags segrade hans träning Al Dente på Solvalla men Tommy var då för sjuk för att själv kunna köra.

Hanné var i travsportens tjänst under hela sitt vuxna liv och verkade som travtränare under mer än 40 år.  Den första kusksegern kom 1966 och inträdet i Tusenklubben skedde 1988. Totalt vann han 2253 lopp.

De stjärnor som den skicklige tränaren tagit fram har varit många. Redan 1972 vann han Kungapokalen med Sabina Scotch, en bedrift som upprepades redan påföljande år med Progressiv.

Bland många av de reklamhästar som Hanné kom att ta fram kan nämnas Zorrino, Keystone Sycamore, Lucky Day, Born Quick, Ata Star L., Roada Willing, Iata Käll och Dream of Goal. Listan kan göras betydligt längre.

Tommy Hanné blev 67 år.