Ett av Sveriges bästa ston de senaste åren har gjort sitt på tävlingsbanan. Tamla Celeber slutar tävla och blir istället avelssto.

Det är färdigtävlat för Tamla Celeber. Efter en mycket framgångsrik tävlingskarriär blir nu den sjuåriga Cantab Hall-dottern ett mycket spännande nytillskott inom avel.

Tamla Celeber hade en sporadisk fjolårssäsong med blott sex starter och en seger. Under sommaren flyttades hon från Roger Walmann till Marcus Lindgren i vars regi hon i februari gjorde årsdebut. Då slutade hon femma som favorit i ett lopp på Jägersro.

Det fick bli superstoets sista föreställning på tävlingsbanan.

– Hon har visat att hon inte är så sugen på att tävla längre och då känner jag att det får vara. Hon har fått bestämma lite själv och jag tyckte hon visade det senast, säger Marcus Lindgren till ATG Live.

Tamla Celeber kan därmed summera en fantastisk karriär som tog sin början med enorma framgångar som unghäst. Bland meriterna kan nämnas Oaks och både långa och korta E3 som treåring samt Drottning Silvias Pokal och Stochampionatet som fyraåring.

Som äldre travare tog hon även stora skalper då hon segrade i Grosser Preis von Deutschland, EM för ston och inte minst Breeders Crown i Kanada.

Totalt vann Tamla 23 av sina 44 lopp och travade in 8,3 miljoner kronor.

Hennes första föl blir en ren Courant-produkt då Gift Kronos blir hennes första partner.

Tamla Celeber kommer tackas av i samband med Solvallas V75-tävlingar nästa lördag den 29 mars. Tillsammans med Roger Walmann ska hon leda defileringen till Stoeliten.