Den italienske stortränaren Holger Ehlert är på väg till Sverige. Han har klart med ett stall om tjugo boxar på Söderby Gård.

Det är till travronden.se som Italiens ledande travtränare, tyskfödde Holger Ehlert bekräftar att han har för avsikt att öppna en filial med ett tjugotal hästar i Sverige.

– Travsporten i Italien är slut och jag måste söka nya vägar. Jag har gjort klart med att hyra 20 boxar hos Stall Sisyfos på Söderby Gård i Märsta och det blir alldeles utmärkt för min del, säger Holger Ehlert till travronden.se.

Holger Ehlert har haft stora framgångar i Italien och är mannen bakom Nesta Effe som ju vunnit bland annat Finlandia-Ajo och ett försök i Elitloppet i år. I hans stall finns även fjolårets italienska Derbyvinnare Pasica’ Lest som vi också såg imponera under Elitloppshelgen.

Vilka hästar som kommer med till Sverige är dock ännu oklart.

Holger Ehlert har även varit ute i blåsväder och fått kritik efter att hans Elitloppsdeltagare 2006, Lets Go funnits vara dopad samt misstänkts ha varit inblandad i uppgjorda lopp i Italien.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Spets och slut-seger för I Saw You

Spets och slut-seger för I Saw You

Spets och slut var segerreceptet då favoriten I Saw You hemförde Bergslagsloppet vid Fornabodas V86-tävlingar.

Lindesbergsbanan Fornaboda körde sina främsta tävlingar för året då V86-turnén kom på besök och i huvudlöpningen Bergslagsloppet blev det en väntad seger.

Det hela förlöpte relativt odramatiskt; I Saw You hade innerspår bakom bilen, lämnade inget åt slumpen från början och spetsade mycket enkelt.

Efter 10,4 på halvvarvet sänktes tempot till 12,5 på varvet och ungefär då lämnade Johnny Takter tredje utvändigt med Beanie M.M. som raskt kom fram mot ledaren.

Beanie M.M. var den som förmådde gå i närkamp med ledaren men I Saw You och Åke Lindblom hade händelserna under kontroll och vann utan säkert utan jättebekymmer.

Förstaprisets 100 000 kronor bärgades på sluttiden 1.12,1a över 1640 meter.

Beanie M.M. slutade således tvåa medan tredjeplatsen gick till Miss Sue V. efter en fin avslutning.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Östersund: "Det finns frågetecken..."
Nästa nyhet
V4 Östersund: ”Det finns frågetecken…”

V4 Östersund: ”Det finns frågetecken…”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– Han har galopperat en del från springspår men det kan vara tillfälligheter. Jag känner mig inte helt säker på formen och jag har inte bestämt balansen ännu så det finns frågetecken, säger Henrik Svensson om Gigantic River (V4-2).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna på Östersund. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V65 – varje dag.

Lopp 1, V4-1

1 Vår Luring – Han var klart förbättrad senast med lättare balans och framför allt helstängt huvudlag. Jag tycker ha haft problem med att bruka sig för fullt men det var en bra kliv framåt och kanske vågar jag hoppas på honom igen för det är en fartfylld häst. Nu är vi ensamma på start och vi får se hur länge han leder men jag tror han kommer göra en fin insats igen. Barfota runt om igen, säger Thomas Claesson.

2 Alsaker Faks – Hästen är stark och bra och jag är lite optimist. Näst senast hade han nog vunnit utan galopp på upploppet och var före Pondus. Senast var det ny kusk och hästen kördes lite på säkerhet. Han är bra i ordning och tål att göra grovjobbet utvändigt ledaren. Det är dock bra hästar emot. Det blir skor runt om och halvstängt huvudlag igen och han reser bra, säger John Helge Gravvold.

4 Pondus – Det här blev ett fint lopp även om det var få hästar med. Allt är bra med min och blir det bara passande tempo så kan vi nog köra en 24-tid med honom. Han är inte så snabb från start men seda tål han offensivt upplägg. Det blir åter skor runt om. Jag har aldrig kört honom med körspö i lopp men jag testade det i jobb och han hade stor respekt för pisken. Nu plockar jag med körspöet i loppet så det kan vara ett plus, säger Arne Nilsen.

5 Nordlirappen – Han är i bra form men Pondus och Alsaker Faks är bra. Jag kör helst i ryggar och helt borta är vi inte. Nu blir det skor runt om och inte barfota fram som på Biri. Det är ett litet minus. Åter helstängt huvudlag och körspö är inget minus, säger Jomar Blekkan.

6 Hovfaksen – Han har haft gaffelbandsproblem. Han kom till mig i februari och var rund om magen. Nu har vi tränat på och han känns fin men det blev ett tufft lopp detta. Vi kör lite snällt och jag ligger lågt även om hästen känns fin. Skor runt om, säger Gunnar Melander.

8 Rino Dox – Han ställs mot några tuffa norska kamrater den här gången och det är väl platschans i första hand, men vid bred gardering ska han inte nonchaleras. Jag försöker få en bra start för att sedan kunna rygga exempelvis Pondus under slutrundan, säger Bo Landgren.

Lopp 2, V4-2

3 Euro Coin – Hon hängde med bra från rygg ledaren och var fullt godkänd. Hon är stabil och startsnabb och Jomar får ladda. Rygg på Svenssons vore bra. Nu blir det skor runt om. Senast var det barfota runt om, säger Lars J Gustafsson.

4 The Last Yankee – Hon gjorde ett fullt godkänt kval och Ove var nöjd med henne. Vi får nu se hur hon fungerar i lopp vilket varit hennes stora akilleshäl tidigare. Jag vill mest se att hon sköter sig sen får man se vad det räcker till. Skor runt om, säger Thomas Claesson.

7 Gigantic River – Han har galopperat en del från springspår men det kan vara tillfälligheter. Jag känner mig inte helt säker på formen och jag har inte bestämt balansen ännu så det finns frågetecken, säger Henrik Svensson.

10 Ajlexes Daylight – Han har inte alls fungerat på sistone och vi provart igen för att se om han kan prestera bättre. Jag vet inte riktigt vad som är felet egentligen men vi ligger lågt och jag hoppas mest att han börjar fungera igen då han är bra i grunden. Skor runt om, säger Tomas Pettersson.

13 Staro Dynamite – Han har gjort det jättebra i två raka segrar under sadel och formen är fin, han känns också fortsatt fin i träningen efter senast och den aktuella distansen tål han. Det är en häst som behöver ryggar under vägen, men med rätt resa kan han avsluta vasst. Barfota fram, säger Per-Åke Holmsten.

Lopp 3, V4-3

3 Åskbollen Liss – Hästen är inte helt stabil och jag får köra lite på säkerhet för att undvika galopp. Idag blir det skor runt om så det finns frågetecken även här, säger Henrik Svensson.

6 Backes Giganten – Han var klart bra senast och den här uppgiften ser tilltalande ut. Han är mycket fin i jobben och hänger inte töm nu. Han är travsäker och kan öppna bra. Han kan duga bra. Han har aldrig tävlat barfota även om det står så i programmet och mest troligt blir det skor runt om igen, säger Åke Eriksson.

8 Woodbine – Han har gjort det jättebra på slutet och håller toppform för dagen, men utgångsläget blev tyvärr iskallt och härifrån ligger vi lågt. Han kan inte öppna någon från start och jag kan inte se hur han ska komma till härifrån. Inga ändringar, säger Ulf Wäjersten.

10 Royal Apanage – Han fick utdelning på formen senast och var duktig från ledningen. Jag hade det väl lite på känn och han känns fin även efter det loppet. Nu har vi dock dåligt läge och han är klart sämre i ryggar än när han får springa först. Loppet blev kanske ändå inte så tufft och han borde väl ha lite chans åtminstone. Inga ändringar, säger Lars Wikström.

11 Ubac du Loir – Jag har haft honom ett halvår ungefär. Det är en riktig glänsartyp som haft gaffelbandsproblem. Han har fått kvalet som snabbast samt flera jobb i lugnare farter och även om han är mycket tränad så är han inte vässad. Jag är rädd om den här och nu ska han köras snällt. Det gör inget om han sitter fast. Han tävlar med riktig bondbalans och skor runt om, säger Håkan Kristiansson.

14 First Coin – Hon drog upp spurten själv i spåren senast och var riktigt bra. Nu är läget för tufft och det blir svårt att segerstrida även om formen är bra. Det var barfota fram senast och nu blir det samma balans eller skor runt om, säger Lars J Gustafsson.

Lopp 4, V4-4

1 Tokam – Hästen är bra i ordning och jag är åtminstone optimist för en plats. Han biter ifrån sig extra bra i ledningen. Han kan nog en 28 eller 29-tid. Han tävlar med skor runt om igen. Bosse vill ha skolöst fram men det är dåliga hovar på hästen. Halvstängt huvudlag igen och körspö är bra för att väcka upp honom i starten. Han har ressällskap av Alsaker Faks och det är en klar fördel då han kan resa sämre om han är ensam, säger Odd Einar Kvande.

3 Faks Tilda – Hon har börjat sköta sig och var faktiskt nära första segern senast. Hon vill sköta sig själv i loppen och kusken petade lite på henne och hon bromsade nog bort segern. Hon har medvetet fått pusta lite men allt verkar bra. Hon kan nog sänka en bit om humöret är det rätta men vi ligger lite lågt. Hon ska nog helst köras i ryggar. Skor runt om igen och åter öppet huvudlag, säger Ingemar Söderberg.

6 Tomtegubben – Han är väldigt kapabel den här hästen och det finns mycket i honom, däremot är han opålitlig och ingenting man litar på. Sköter han sig måste det vara vettig segerchans då han har väldigt bra fart i sig och Ove A hade 1.23 mellan galopperna på honom näst senast. Han har fått gått ute efter senast för att han ska bli lugnare, och jag tycker faktiskt han känns finare. Skor fram och barfota bak, säger Erik Lindegren.

11 Hibogubben – Han står illa till den här gången och kan han vara fyra-femma är jag nöjd med det, jag smyger med och hoppas det löser sig under vägen. Han känns pigg och fin i träningen och tävlar med samma balans och utrustning som vanligt, säger Bo Landgren.

15 Kevin R.B. – Han är behandlad efter senast och har stått över en del jobb, jag tror därför att han kommer behöva lopp i kroppen innan han är på topp och jag ligger därför lågt. Han känns fräsch och fin i träningen men kommer att köras snällt. Kapaciteten finns i honom, men han känns inte het den här gången. Skor runt om samt halvstängt huvudlag som vanligt, säger Mikael Molin.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V86 Lindesberg: Statistikanalys
Nästa nyhet
V86 Lindesberg: Statistikanalys

V86 Lindesberg: Statistikanalys

Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång på Solvalla.

”Ifjol var Åke Svanstedt framgångsrik den här tävlingsdagen och vann 4 av 8 V86-lopp. På förhand ser det ut att bli samma visa i år!”
Så skrev jag senast men det blev bara tre segrar för Åke. Omgången blev överlag lättlöst, en liten skräll av den mildaste sorten bara, då 5:e-rankade Pling Plong ledde hela vägen i V86-5. I övrigt tre streckfavoriter och resterande vinnare rankade 2-3 på strecken. Ändå 52 000 i utdelning, utan någon jackpot. Med ett radpris på 25 öre, varav bara knappt 7 öre går till allarättspotten. V86 är en oöverträffad spelform.

Idag har Lindesberg sin största tävlingsdag för året. Banan har aldrig fått arrangera V75, men fick en årlig V64-omgång 2006 som ifjol övergått till V86 motsvarande vecka.

Stortrav innebär ofta lättippade omgångar, så även för stortrav i småbaneformat. Så här har resultaten sett ut vid Lindesbergs tidigare stordagar (alla motsvarande vecka):

2006 – 1 favorit – 111 000 kr
2007 – 4 favoriter – 170 kr
2008 – 2 favoriter – 65 000 kr
2009 – 2 favoriter – 6 000 kr
2010* – 2 favoriter – 38 000 kr
2011 – 1 favorit – 15 000 kr
2012 – 4 favoriter – 2 000 kr

Ifjol genererades givetvis en jackpot pga utebliven 6-rättsutdelning. Omsättningsmässigt brukar Lindesberg utmärka sig genom att ligga strax över övriga småbanor under sommaren.

Man har fått ihop en fin omgång i år, med högklassiga lopp. Undantagen utgörs (givetvis) av de två inledande årgångsloppen. Det spelar ingen roll var sådana avgörs, överallt är de för många för att hästmaterialet ska räcka till, oavsett hur höga prissummor man lockar med. När det nu är spartider inom travet tycker jag åtgärd 1 är given: Halvera antalet årgångslopp och kör lopp med fulla fält istället.

Det ser på förhand ut att bli en riktig favoritomgång, och analysen hålls lite semester-kort:

V86-1: Autostart, kort distans, 10-hästarslopp [sidan 8]
4-åriga och låg klass. På Solvalla kör man alltid sådana här lopp över medeldistans och maxgränsen brukar vara lägre satt än 600’. Loppen genererar i alla fall anmärkningsvärt många favoritsegrar, ungefär 50/50.

2 Bailey Sweet Grim bör vara en bra favorit. Hon har visad form och spetschans, medan de övriga betrodda (8 New York US och 10 Mellby Amiral) inte varit bra på länge, och dessutom förlorade spårlotten. Nurmos lämnar avslag på fjärdehandaren 7 Casanova Boko.

Om favoriten har en dålig dag är det upplagt för skräll. Korpis hästar blir ofta underspelade när de kommer till Sverige. 6 Young Angus Kemp (5%) har förmodligen bättre chans än streckprocenten antyder.

V86-2: Autostart, kort distans, 8-hästarslopp. Struken: 8. [sidan 6]
Treåriga i öppen klass och samma här – från Solvalla saknas statistik över sådana här lopp över kort distans, man kör alltid medel där.

2 Rosemary Gar blir storfavorit och ett sådant här lopp bör generera favoritseger. Och storfavoriter brukar infria på V86-spelet.
V86-3: Autostart, kort distans, 10-hästarslopp. Struken: 7. [sidan 8]
Lindesbergs bästa lopp för året, det håller fin guldklass. Det finns förstås god statistik över utfallen, både från V75 och V86.
Då det här loppet avgjordes ifjol hade 1 I Saw You precis som nu lottats till innerspår och precis som nu var han storfavorit, stod i 1.90 då loppet gick. Han slutade trea, loppet vanns överlägset av Rutger Raket.
Favoriten uppträder ojämnt, men en normal dag ska han förstås hålla upp ledningen och orka in i mål. Hästar är dock ofta ”årstidare” och andrahandaren 5 Miss Sue V ligger förstås bra till om favoriten har en dålig dag igen. Skrällrisken är liten i sådana här lopp.

V86-4: Lopp med ett tillägg, lång distans, låg klass [sid 93-94]
Favoritparaden ser ut att fortsätta. Normalt skulle det här loppet kunna generera en skräll, men Svanstedt har full snurr på stallet nu och 1 Preludio As var överlägsen senast. Nu är det spetsläge, och generellt överspelas tilläggshästar i sådana här lopp. Favoriten har ännu bättre chans än streckprocenten antyder.

75% av favoritskapen infrias från ledningen, så det är förstås avgörande att favoriten verkligen når den positionen.

V86-5: Autostart, medeldistans, stolopp [sidan 42]
Låg klass givetvis, med en maxgräns redan vid 180’. Även här finns en klar favorit, och statistiken visar att de infriar till 60% när de finns i sådana här stolopp. Sjundespåret är en negativ faktor som reducerar infriandemöjligheterna med fem procent.

Andrahandaren har sedan ungefär samma chans som alla resterande tillsammans.

V86-6: Lopp med ett tillägg, medeldistans, stolopp. Struken: 15. [sid 86-90]
Ett lopp av V75-kvalitet. Vid den här propositionen är det tydlig fördel för starthästarna.

8 Your Highness är ännu en motiverad storfavorit. Hon var jättebra vid segern senast och behöver inte vara lika bra för att lösa den här, mer fördelaktiga uppgiften.

V86-7: Klass I, voltstart, lång distans [sidan 70]
Ännu ett ”V75-lopp”, det är som sagt bra klass på dagens tävlingar. Normalt skulle det varit ett av omgångens mer öppna, men nu startar en gigantisk favorit i 7 Mellby Viking. Stallets bästa vinstchans under hela kvällen säger Nurmos, och spelarna håller med. Det är galopp emot. Favoriten har galopperat fem gånger i karriären, alla andra har han vunnit.

V86-8: Autostart, medeldistans, hög mellanklass [sidan 37]
Vid den här propositionen vinner favoriten sällan (17%), andrahandaren ofta (33%!) och bakspåren är tydligt gynnade. Mycket talar för 12 Credit Fayline här. Näst bäst ska 10 Stein Daylight vara.

Andelen spetsvinnare är relativt låg, 32%, men det är ändå en hög notering för 7 Zjanti River, som troligen är loppets spetshäst. Svanstedt vinner med ”allt” nu…

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se 
Jens Sjödén
 ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fyraårige jättetalangen från Nurmos till Reijo
Nästa nyhet
Fyraårige jättetalangen från Nurmos till Reijo

Fyraårige jättetalangen från Nurmos till Reijo

Fyraårige talangen Alfaz del Pi har imponerat vid segrar under våren. Nu byter löftet tränare och går till Reijo Liljendahls intressanta stall.

Den fyraårige Angus Hall-hingsten Alfaz del Pi gjorde sin första start hos Peter Untersteiner och vann. Det blev hästens enda start som treåring.

För knappt ett år sedan flyttades hästen till Timo Nurmos och i hans regi har hästen visat prov på stor kapacitet i ett antal Solvalla-starter under våren.

Men nu flyttas Alfas del Pi från Nurmos till Reijo Liljendahl som alltså får ytterligare en högintressant häst till stallet. Nu siktar man mot en start i Sprintermästaren nästa vecka.

Alfaz del Pi har vunnit i fyra av sina åtta starter och hittills tjänat 221 000 kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Commander Crowe vs Timoko

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson