Årets Elitloppshelg är över och klar att summeras. Publiktillströmningen till Solvalla minskade något från i fjol.

Det blev en liten minskning vad det gäller publik på plats på Solvalla under de tre Elitloppsdagarna, jämfört med förra året.

I fjol räknades 54 435 besök in på Solvalla under de tre dagarna. I år minskade det antalet med exakt 4000: 51 435.

Den största delen av minskningen inträffade på söndagen. Något som säkert kan tillskrivas det dåliga vädret, samt att finalen i Svenska Cupen mellan Djurgården och IFK Göteborg spelades på Friends Arena (publik: 21 819).

Här är publiksiffrorna vid årets Elitloppsdagar (2012 inom parentes):

Fredag: 3398 (4013)
Lördag: 21 412 (21 327)
Söndag: 25 525 (29 095)

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Norrlandsturné väntar för Sebastian K.

Norrlandsturné väntar för Sebastian K.

Sebastian K. var favorit i Elitloppsfinalen – men slutade sist. Nu siktar Svanstedt norrut med sin superstjärna.

Efter komfortabel seger i sitt försök spelades Sebastian K. till klar favorit i finalen av Elitloppet. Men efter att ha fått rejäl press av Raja Mirchi i ledningen tröt krafterna för Oslo Grand Prix-vinnaren som slutade sist i mål.

– Han blev trött och tålde inte den där öppningen. Sedan blev det hårt tempo hela vägen och när han viker ner sig då viker han ner sig rejält och kämpar ingenting, säger Åke Svanstedt på sin hemsida och fortsätter:

– Så här i efterhand skulle jag inte ha kört ifrån start. Det kostade för mycket och banan var krävande idag efter allt regnande. Den var lite tung och då tar det ut sin rätt till slut om man först ska öppna tufft och sedan få press loppet igenom. Han kändes bra till trehundra meter kvar men då blev det tvärstopp. Annars kändes han jättefin rent fräschörmässigt och var mjuk och fin i värmningen och var ju även bra i försöket.

Planen framöver för Sebastian K. är en turné i Norrland. Således står preliminärt på agendan först Jämtlands Stora Pris på Östersund den 8 juni och därefter Norrbottens Stora Pris på Boden, en vecka senare den 15 juni.

Svanstedt meddelar även på sin hemsida att han hoppas på att starta Mr Picolit i Copenhagen Cup, den 9 juni.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Arch Madness aktuell för Copenhagen Cup
Nästa nyhet
Arch Madness aktuell för Copenhagen Cup

Arch Madness aktuell för Copenhagen Cup

Copenhagen Cup verkar få ett häftigt tillskott i årets upplaga. Trond Smedshammer planerar att låta Arch Madness stanna kvar i Europa.

Under söndagen gjorde Arch Madness sin tredje raka final i Elitloppet och precis som i fjol blev det en andraplats för amerikanen.

Den ursprungliga tanken var att nioåringen efter Elitloppet skulle återvända tillbaka till Nordamerika men nu överväger tränaren Trond Smedshammer att dröja sig kvar och jaga segern i Copenhagen Cup.

– Jag känner att det med den här hästen förmodligen är lite enklare att tjäna pengar här (i Europa) än i USA, säger Smedshammer till harnessracingupdate.com.

Copenhagen Cup körs på Lunden den 9 juni. Hästar som är klara för loppet är Edward Ale, Classic Grand Cru och Orsia. Banan hoppas också på en Lutfi Kolgjini-häst, möjligen Elitloppsfemman Raja Mirchi.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Wishing Stone glänste på banrekord
Nästa nyhet
Wishing Stone glänste på banrekord

Wishing Stone glänste på banrekord

Den lille krigaren Wishing Stone visar storform på andra sidan av Atlanten. Under söndagen spårade han i Maxie Lee Memorial Invitational på 1.09,6.

Wishing Stone, som bekant numera tränad i USA av Ron Burke, nämndes i årets Elitloppssnack. Men hästen blev kvar i USA och samma kväll som Elitloppet avgjordes glänste den danskägde stjärnan på tusenmetersbanan Harrah’s Philadelphia.

Det var Yannick Gingras som satt upp i sulkyn bakom sexåringen och stack till ledningen redan in i första sväng. Därefter kunde ingen hota Wishing Stone.

Den forne Kentucky Futurity-vinnaren lämnade fältet ur sista kurvan och vann i mycket fin stil på 1.09,6a över 1609 meter – en tangering av banrekordet för Harrah’s Philadelphia.

Den samlade prissumman i Maxie Lee Memorial var en kvarts miljon dollar.

Wishing Stone tog härmed sin tredje seger på sjätte starten i år. Tvåa slutade Jimmy Takter-tränade Uncle Peter (10,0) och trea fint spurtande Modern Family (10,1).

SE LOPPET HÄR!

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Måndag: V64-tips till Färjestad
Nästa nyhet
Måndag: V64-tips till Färjestad

Måndag: V64-tips till Färjestad

Omgången:
Uppehåll och drygt 15 grader varmt under måndagen, bör innebära bra förutsättningar i Karlstad ikväll. Viss risk för regn framåt kvällen, men jag hoppas inte att det ska påverka banan. Spelmässigt ser det mycket kittlande ut, med två fräcka spikar.

Prisvärda spiken 1:
1 Jullex Electra (V64-6)

Prisvärda spiken 2:
5 McEntee (V64-3)

V64-förslag:
V64-1: 1,2,4,8,10,12 (11-3)
V64-2: 1,4,7,8,11 (5-9)
V64-3: 5 McEntee (3-9)
V64-4: 3,4,6,8,9,11,12,15 (14-7)
V64-5: 2,4,5,6,7,9 (8-11)
V64-6: 1 Jullex Electra (4-9)
6x5x1x8x6x1 = 1440 kronor.

Dubbeltipset:

Spelförslag:
DD-1: 4 Laurier Dag, 7 Rite on Win
DD-2: 1 Jullex Electra
2 rader x 500 kronor.

Tipsredaktör: Christoffer Wickman

V64-1:

RANKING: A: 2 B: 4-1-10-12-8 C: 11-3-5-7-9-6

Spetsanalysen:
2 Brasil Boko kan öppna bra, och är given spetsfavorit från fint utgångsläge.

Loppanalysen:
Jättefavoriten 2 Brasil Boko är en mycket fin häst i grunden, och med passande förutsättningar är det givetvis bra segerchans. Han bör från fint utgångsläge tidigt hitta ledningen då han kan öppna snabbt, sedan blir han under normala omständigheter svårslagen. Åke meddelar att Brasil Boko känns uppåt i träningen, men jag väljer ändå att gardera honom. Han blir jättefavorit, och har svikit tidigare.

4 Famous Dream är ett fint sto som det låter bra på från stallet inför den här starten, henne vill jag varna en del för. Med risk för lågt tempo med favoriten Brasil Boko tidigt i spets kan det givetvis bli tufft, men stämmer det någorlunda för henne under vägen lär hon spurta vasst till slut. Hon är bättre än vad raden visar, är van tufft motstånd, och näst senast hade jag 0,8 sista 600 på henne till slut (trots detta oplacerad!). Tidig.

1 What a Feeling fick inte till det senast, men avslutade vasst gången före det och är faktiskt inte så tokig. Kan knappast försvara innerspåret här, men kan Goop se till att hamna hyggligt på det blir hon kul att se med lucka till slut. Hon är, likväl 10 Organic Value, tidig i loppet. Organic Value såg helfin ut som fastlåst med krafter kvar senast och gör alltid sitt. Bakspår är ett minus då han kan öppna snabbt, men han ser helfin ut för dagen.

Jag streckar också två jätteskrällar, i form av 8 Lindus Key och 12 Magnifik Gelj. Lindus Key har överraskat tidigare och rapporteras träna starkt efter uppehåll, och Magnifik Gelj går återigen ut över sin önskedistans och har mycket i sig. Kan gå, med klaff.

V64-2:

RANKING: A: 8-1-4 B: 11-7-5-9 C: 12-10-6-2

Spetsanalysen:
Björn Goop lär göra ett allvarligt försök att försvara sitt innerspår med 1 Isac Roc, men det blir svårt att stå emot 7 M.T.Guti men framför allt 8 Time Machine. Time Machine kan öppna raskt och då han blivit nedstruken ett spår lär Westholm prova friskt, det tror vi avgör och jag håller honom som spetsfavorit i loppet trots utgångsläget.

Loppanalysen:
8 Time Machine gynnas av den invändiga strykningen i loppet och är trots utgångsläget min spetsfavorit i loppet, han kan lägga iväg mycket bra från start och dom invändiga får svårt att svara honom. Westholms travare var mycket bra senast vid seger från ledningen via 12,5 sista rundan och det var ett mycket bra intryck på honom den gången. Han är given tipsetta i loppet och blir svårslagen från tät om han löper som senast, men det kan ändå kosta att komma först och garderingen därför given.

1 Isac Roc tror jag inte är snabb nog från start för att försvara sitt innerspår, men lyckas Goop tidigt hitta ut i andraspår eller om han lyckas hålla rygg på spetsfavoriten Time Machine ska han ändå räknas tidigt. Han har inte varit som bäst i de senaste starterna, men återkommer efter en kortare paus och rapporteras uppåt i träningen. Har kunnandet i sig.

4 Greve E. gynnas knappast av den aktuella distansen, men då jag har ett gott öga till den här travaren håller jag ändå upp honom i A-gruppen. Han har fått lopp i kroppen efter kortare uppehåll och ska vara uppåt i form, får han också lite hjälp på vägen räknar jag med att hans vassa avslutning räcker långt och som sagt, jag gillar den här hästen.

11 Röde Orm S.L. missgynnas av bakspår, men gynnas av den aktuella distansen då han är stark. Han såg fin ut som fastlåst senast, och måste räknas tidigt. 7 M.T.Guti streckas även han, han var sämre senast men riktigt bra vid seger gången före det och fungerar han fullt ut (vilket han inte gör alla gånger) duger han.

V64-3:

RANKING: A: 5 B: 3-9-1-6-11 C: 8-4-2-10-12

Spetsanalysen:
5 McEntee kan öppna kvickt och missar knappast ledningen.

Loppanalysen:
Efter strykningen på 7 Dark Chocolate tycker jag 5 McEntee känns mycket spännande, och då han är rejält tappad av spelarna tar jag chansen och lämnar honom ensam på kupongen. Det kan bli trötta ben till slut, men spelvärdet i honom är högt och håller han sig bara någorlunda lugn i tät har jag bra känsla för att det håller hela vägen.

McEntee kan öppna kvickt från start och bör knappast missa ledningen, kort distans är sedan optimalt för honom och jag tycker inte att motståndet skrämmer. Han var bra i ledningen senast vid seger och trivs ypperligt i den positionen. Taktiken från körsven Rikard Lindh är given, det är tät som gäller, och då McEntee tidigare mött rätt tufft motstånd (Alfaz del Pi näst senast) hoppas jag det håller hela vägen.

V64-4:

RANKING: A: 8-11-3-4 B: 6-9-15-12 C: 14-7-1-13-10-5

Spetsanalysen:
3 Je T´Aime Winner kan öppna bra och är given spetsfavorit i loppet.

Spetsanalysen:
Tipset i loppet, med viss tvekan, ger jag till favoriten 8 Twitter som stallet håller högt och löser det sig någorlunda för honom under vägen är det vettig segerchans. Björn Goop kommer säkert testa framåt direkt från start och får han överta ledningen blir han svårslagen, men då Lennartsson meddelar att han vill köra i tät med spetsfavoriten 3 Je T´Aime Winner hoppas jag på svar och då känns favoriten sårbar.

Spetsfavoriten 3 Je T´Aime Winner är inte så tokig, och kan mycket väl leda runt om. Han gör visserligen årsdebut idag och dagsformen är givetvis ett stort frågetecken, men stallet låter nöjda med honom och i grunden är han kapabel för klassen. Han ska räknas tidigt, tillsammans med 11 Pampero och 4 Prince de Mai. Pampero kan öppna bra från start och har ett intressant utgångsläge med springspår på tillägg, bör hamna bra på det direkt härifrån. Prince de Mai återkommer efter långt uppehåll, men även där låter det bra från stallet och han kom mer och mer för varje start ifjol.

Jag tycker dock att loppet känns lurigt, favoriten Twitter kan hamna på vingel och både Je T´Aime Winner och Prince de Mai återkommer efter långt uppehåll, och Pampero vinner inte direkt ihjäl sig. Jag väljer därför att strecka vidare, och det finns ett par intressanta skrällbud. Jag streckar även 6 Nettles, 9 Mareld, 12 Scarlet Mack och 15 Brenna Boko. Nettles är visserligen betrodd, men det med all rätt också. Utgångsläget är chansartat, men han var fin vid seger i årsdebuten i enklare gäng senast och lär knappast vara sämre med det loppet i kroppen. Mareld var duktig senast, och närmar sig seger och är intressant med Calle Lindblom upp i jollen som brukar få bra snurr. Scarlet Mack vann lätt senast efter kortare uppehåll via 12,5 sista rundan, duger gott med klaff. Brenna Boko står iskallt på det, men är van tuffare hästar än så här och kan skrälla om det löser sig på vägen. Lite väl bortglömd, för att man ska nonchalera henne.

V64-5:

RANKING: A: 7-4 B: 5-6-9-2 C: 8-11-10-3-12-1

Spetsanalysen:
7 Rite on Win är väldigt kvick den första biten, och är given spetsfavorit trots spår långt ut bakom startbilens vingar. 4 Laurier Dag kan hålla ut, men bör få svårt.

Loppanalysen:
7 Rite on Win kan öppna väldigt kvickt från start och är trots spår långt ut bakom startbilens vingar, given spetsfavorit i loppet. Med lopp i kroppen efter längre uppehåll, är det givetvis god segerchans i spets då rapporterna från stallet är goda och hästen har bra kunnande för klassen. Jag väljer dock att dubbla A-gruppen, samt även Dubbeltipset, med grundkapabla 4 Laurier Dag som eventuellt ska tävla i jänkarvagn för första gången ikväll och det är spännande. Laurier Dag har inte fått till det fullt ut i ny regi ännu, men grundkapaciteten finns som sagt i honom och jänkarvagn kan vara rätt melodi. Är ojämnt startsnabb, men skulle han nå hålet bakom Rite on Win här känns det kittlande. Finns också en viss chans att Laurier Dag med jänkarvagn blir snabbare och på så vis kan hålla ut Rite on Win, men det känns långsökt.

5 Jonathan Palema är inte lika vass som tidigare, han har helt enkelt stannat upp i utvecklingen. Från stallet ligger man lågt, men jag streckar honom på V65-spelet då de trots allt finns en del kunnande i honom. Även om han mest ser seg och tråkig ut för dagen.

Streck även för 2 Naughty la Marc, 6 Ballero och 9 Andy B.R. Min A-grupp i loppet med duon Laurier Dag och Rite on Win känns stark, men det finns ändå en viss risk att Laurier Dag med jänkarvagn kan hålla ut Rite on Win den första biten och då kan det bli lite väl tufft mellan dessa två. Det känns därför rätt att strecka vidare, och på dessa sex streck ska loppet vara låst. Naughty la Marc glänser väl inte direkt för dagen, men vann säkert efter fint lopp näst senast och fint lopp ska kvällens förutsättningar kunna innebära. Ballero håller tränare Ralf Karlstedt högt, och näst senast höll han farten starkt från utvändigt ledaren bakom tuffa hästar. Andy B.R. gick bra tidigare den här säsongen i sin debut på svensk mark, och har ett intressant smygläge.

V64-6:

RANKING: A: 1 B: 4-9-12-7-10-6-15-13 C: 3-2-14-8-5-11

Spetsanalysen:
Tipset bygger helt och hållet på att 1 Jullex Electra försvarar innerspåret.

Loppanalysen:
1 Jullex Electra tycker jag känns spännande den här gången, och jag väljer att fräckt ta ställning för henne på rubbet. Känslan för segermelodi spets och slut är god, och jag förstår inte varför hon endast är streckad på 20% (i skrivande stund). Hon har gjort två lopp i regi Henrik Larsson och varit positiv, nu är också förutsättningarna optimala och motståndet skrämmer inte. Taktiken från körsven Fredrik B Larsson är given, det är spets hela vägen som gäller, och får hon bara bestämma tempot någorlunda mitt i loppet är det bra chans att hon rinner undan till slut. Jag är övertygad om att hon säljer sig dyrt här.

Favorit i loppet blir 4 Malin Tilly och hon har bra kapacitet i sig, men såg inte alls bra ut (trots andraplatsen) senast på V75 i Örebro. Hon lär vara åtgärdad till detta, men som favorit och det trav hon visade upp senast i Örebro skulle det vara tjänstefel att gå på henne. 12 Retract är Svanstedt uppåt på, men tillägg är knappast optimalt och det blir svårt för henne att rubba min spetsvinnare. Jag har bra feeling för Jullex Electra, och hoppas på Fredde B!

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Harry Haythrow tillbaka på V75

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson