Som vanligt idel topprestationer på Solvalla under Elitloppssöndagen. Tekno Odins mäktiga kross i Elitkampen och italienska Pascia’ Lests 10,5-seger i Fyraåringseliten var två av godsakerna.

Montéeliten bjöd på en skrällseger. Det genom dansktränade Having Said That som kunde profitera på ett ordentligt uppdrivet tempo iscensatt av Safari Dream som öppnade 08,3 på 500 meter och underkant 1.10 på varvet.

Having Said That kom fram som tvåa och satte tänderna i ledaren ur sista sväng. De tre senaste årens vinnare Prince de Montfort avslutade gott i spåren men kunde inte hota Having Said That som vann på 1.11,2a över 1609 meter tillsammans med en mycket lycklig ryttarinna Christina Lindhardt.

***

Treåringseliten för Ston fick se en mycket imponerande vinnare i form av den USA-födde finländskan Massive Babe (e. Muscles Mass). Mika Forss körde stoet resolut till spets efter ett halvvarv och var sedan omutbar. Massive Babe lättade bara undan över upploppet och vann smått överlägset på 1.11a blankt över 1609 meter – nytt svenskt rekord och förbättrat löpningsrekord med 1,5 sekund!

Det är Juho Ihamuotila som tränar det vindsnabba stoet som vann före Rosemary Gar och Rossella Ross. Favoriten och dittills obesegrade Ragata galopperade som slagen över upploppet.

***

Treåringseliten slutade i överlägsen seger för Stefan Hultman-tränade Rolling Stones, som vanligt körd av Örjan Kihlström. Viking Kronos-sonen spetsade direkt och blev utmanad ordentligt genom sista sväng av finländske Harmi’s Frido. Men då denne galopperade 200 meter kvar låg vägen vidöppen för Rolling Stones som vann överlägset.

Det här var treåringens femte seger efter lika många starter. Dagens segertid blev 1.12,7a över 1609 meter.

***

Fyraåringseliten för Ston. (V75-1) Daniel Redén och Stall Zet har en uppsjö med stjärnhästar, en av dem heter Delicious U.S. som hade grandios uppvisning då hon gick till ledningen direkt och sedan hade full kontroll. Efter 10,9 på varvet stack Delicious U.S. bara ifrån ur sista sväng och vann mycket enkelt på lysande 1.10,7a över 1609 meter.

Den noteringen var ett nytt svenskt rekord för fyraåriga ston, ett rekord som tidigare tillhörde Rae Boko och stått sig i tio år.

***

Elitkampen (V75-4). Tekno Odin stod för en enastående uppvisning. Den norske fantomen blev kvar i tredjespår hela vägen till 800 meter kvar innan han kom ner i dödens på Horgen Tore (som öppnat första 500 efter 17,8). Men den obarmhärtiga resan till trots hade Tekno Odin mer att ge: han kopplade enkelt ned Horgen Tore över upploppet och seglade ifrån till enkel seger på 1.20,6a över 1609 meter.

En rörd Öystein Tjomsland firade med ordentlig segergest i Tekno Odins 25:e seger i 32:a starten. Hallsta Lotus låg placerad långt bak, gick till hastig attack in på sista bortre långsidan men rullade över i galopp. Stjerejerven tvåa och Faksen J:r delade trea i mål med Särpefanten.

***

V75-5. Robert Bergh kirrade en seger med sexårige Le Mat som fick fint lopp som tvåa i andraspår bakom den hårddragande tätduon Bret Boko och i dödens pressande Socrate du Noyer.

Le Mat gick på i tredjespår mitt på sista bortre långsidan, forsade fram och övertog ledningen 400 meter kvar. Över upploppet höll han säkert ifrån sig Freeman T. Porter och vann på 1.14,1 över 2640 meter.

***

V75-6. Ett fyraåringslopp där Daniel Redén och Stall Zet återigen visade upp en fin vinnare. Det var Rocket Zet som drog det längsta strået.

Down Force gick i spets men fick press av Västerbo Paymyday som övertog mitt på sista bortre då ledaren felade. Men samtidigt smög Rocket Zet med i ryggar och vreds på för fullt i vida spår in på upploppet. Rocket Zet hann precis fram på mållinjen före invändigt störtdykande skrällen Red Adair Superb. Perfect Power, som travat i vinnarhålet, också mycket nära som trea.

***

Fyraåringseliten (V75-7). En av helgens största prestationer kom i Fyraåringseliten. Det signerat fjolårets italienske Derbyvinnaren Pascia’ Lest, tränad av Holger Ehlert och körd av Enrico Bellei. Italienaren vann på mäktiga 1.10,5a över 1609 meter, en förbättring av Orecchiettis löpningsrekord med två tiondelar.

Pascia’ Lest fick överta ledningen då Barracuda River felade och fortsatte i rejält tempo. Det blev inte enklare då favoriten Digital Ink kom upp och pressade envetet i dödens. Men Pascia’ Lest svarade ut allt och höll ifrån sig både Digital Ink och fint avslutande landsmannen Pablo di Jesolo över upploppet.

Rätt V75-rad:

7 Delicious U.S. – Daniel Redén 3,55
1 Nesta Effe – Roberto Vecchione 6,52
3 Sebastian K. – Åke Svanstedt 1,66
5 Tekno Odin – Öystein Tjomsland 1,43
7 Le Mat – Robert Bergh 5,27
11 Rocket Zet – Daniel Redén 10,25
3 Pascia’ Lest – Enrico Bellei 4,24

7 rätt: 19 737 kr (2411 system)
6 rätt: 97 kr
5 rätt: jackpot

Läs även: Elitloppet: Försöken till Nesta Effe och Sebastian K.