Sista hästen in i Elitloppet. Från stayer till sprinter i världsklass. Elitloppet 2013 blev till en formidabel succé för Nahar och Robert Bergh.

Att Nahar skulle vara en häst i Elitloppet, än mindre en vinnare i samma lopp, var det nog i ärlighetens namn inte många som hade trott för bara några veckor sedan.

En av dem var med all säkerhet inte Robert Bergh. Bergsåkerstränaren hade en plan. Och det blev fullständig succé.

– Jag ville ju börja jubla och kasta grejorna redan hundra meter kvar men jag måste ju ta hem hästen i mål. Sedan exploderade det, sa Robert Bergh i vinnarcirkeln.

Det var först förra lördagen som den åttaårige Love You-valacken på allvar blev ett hett bud i årets Elitloppet. Då, i sitt första sprinterlopp i hela karriären, spurtade han hem Prins Daniels lopp på 09,7 och erhöll den sista platsen i loppet.

Åtta dagar senare genomförde han sitt andra och tredje sprinterlopp i karriären – och vann Elitloppet. Förstapriset i finalen på tre miljoner kronor, den eviga äran och berömmelsen tillföll Robert Bergh och ägarna Daniel och Henrik Sedin.

– Jag har stått här och upplevt Elitloppet så många gånger och blivit rörd, nu är det jag själv som står här som vinnare, berättade en tagen Robert Bergh och fortsatte:

– Jag började tro på det här någon gång i höstas; han har höjt sig ett snäpp i år och fått oanade krafter. Allt blev perfekt i dag, det var samma häst både i försöket och i finalen och jag visste att två heat skulle gynna honom. Jag såg på Sebastian K. och Raja Mirchi 500 meter kvar och fick en bra känsla: jag tänkte att nu är det bara att ta hem honom – och han lufsade ju bara undan.

När startbilen släppte fältet var det favoritspelade Sebastian K. som relativt enkelt gick till ledningen. Brad de Veluwe fick dödens men det var något som Lutfi Kolgjini inte alls var nöjd med; han bytte direkt ut andra ytter till dödens med Raja Mirchi och bytte så plats med Brad de Veluwe.

Första halvvarvet avverkades efter 10,6 men Raja Mirchi såg till att Sebastian K. inte fick någon lung stund och in över sista bortre långsidan utökades pressen från den dödenstravande hästen. Kilometern klockades till 10,1.

Nu började det stötas bakifrån. Nahar fick anfallsorder i tredjespår från sin postion som fyra utvändigt med 600 meter kvar och kom snabbt fram mot tätduon. Bakom skuggade Arch Madness i Nahars rygg.

In på upploppet hade Raja Mirchi fått ett litet grepp på Sebastian K. som gav slaget förlorat. Men Raja Mirchi hade själv inte mycket krafter kvar och stod helt handfallen när Nahars obarmhärtiga avslutning spelades ut för fullt. Segergreppet var kopplat redan mitt på upploppet – Nahar försvann ifrån i bländande stil och Robert Bergh skrek ut sin lycka över mållinjen.

Segertiden, på en Solvallaoval som efter idogt regnande knappast var optimal, stannade på 1.10,1, vilket exempelvis var tre tiondelar bättre än Commander Crowes segertid i fjol.

Arch Madness var den som, precis i fjol, knep andrapriset. Trond Smedshammer lät sin stjärna gå med sist invändigt, smög med i rygg på vinnaren och levererade en härlig avslutning i vida spår.

Tredjeplatsen till franske Timoko och Jos Verbeeck. Timoko satt kvar i tredje ytter när Nahar kom flygande i tredjespår, kom loss mellan hästar över upploppet och avslutade fint.

Brad de Veluwe satt också kvar, gick ner på innerspår över upploppet och avslutade rappt till fjärdepriset och tog sig förbi Raja Mirchi.

Formula One travade som trea på innespår och avlutade långt ut i banan som sexa. Nesta Effe fick aldrig se dagens ljus från vinnarhålet, drogs bakåt då Sebastian K. tröttnade över upploppet, och slutade sjua. Sebastian K. sist i mål efter att ha tröttnat i täten. De båda försöksvinnarna slutade alltså på de två sista platserna.

Läs även: V75: Mäktig insats av Tekno Odin

Läs även: Elitloppet: Försöken till Nesta Effe och Sebastian K.