Sebastian K. behövde inte förta sig då han enkelt tog hem segern i Oslo Grand Prix. Efter att ha fått ledningen direkt ville ingen utmana Svanstedts stjärna. Nästa uppgift: Elitloppet.

Ett av de bästa startfälten genom tiderna bjöd Oslo Grand Prix på. Men när allt kom till kritan var det få som verkligen kunde bjuda på fartfest. Sebastian K. stack till spets direkt och var sedan helt ohotad loppet igenom.

– Han är väldigt startsnabb och jag behövde inte ens köra för att få ledningen. Det var ett tufft motstånd men det kom ju ingen och tryckte på så det blev enklare än vad jag hade trott på förhand. Allt gick enligt planerna och hästen kändes väldigt fin, sa en nöjd Åke Svanstedt i segerintervjun.

Sebastian K. var alltså klart snabbast direkt då bilen lämnad fältet och Svanstedts sjuåring stack direkt till täten. I vinnarhålet placerades Viking Frecel och fram i dödens kom Raja Mirchi efter en fin start. Kolgjini-hästen, som i dag kördes av Erik Adielsson, rullade dock över i galopp in i första sväng. Men Adielsson dock sats direkt i tredjespår och återanslöt till positionen utvändigt om ledaren.

Favoritspelade Maharajah fick en dålig start och backades sist av Örjan Kihlström. Men 1400 kvar påbörjades ett avancemang i tredjespår. Detta avbröts emellertid abrupt strax senare då Matthieu Abrivard direkt också sände ut Commander Crowe i tredjespår.

Fjolårssegraren Commander Crowe landade så i dödens med lite mer än varvet kvar att trava och Maharajah backades åter allra sist i fältet.

De första 500 meterna avverkades efter 12,2 och varvet hade nu passerats på måttliga 13,5. Något som givetvis gynnade ledaren väldigt.

Det var först mitt på sista bortre långsidan som det började stötas bakifrån. Torbjörn Jansson skickade ut Save The Quick i tredjespår från sin position som trea i andraspår. Bakom följde direkt Finlandia-Ajo-vinnaren Nesta Effe.

Det var också den sistnämnde som skulle avsluta bäst. Riktigt bra, dessutom. Samtidigt som Sebastian K. började lämna fältet med någon längd ur sista sväng kom Nesta Effe snabbt via fjärdespår för Roberto Vecchione. Den av Holger Ehlert tränade Naglo-sonen spurtade vasst men mot Sebastian K. fanns absolut inget att göra.

Ledaren gick undan sista biten i förträfflig stil och kunde bärga förstaprisets 1,5 miljon norska kronor med vad som såg ut att vara en hel del krafter kvar. Något som kommer komma väl till pass om fjorton dagar då Sebastian K. är en av huvudfavoriterna i Elitloppet.

Segertiden stannade vid 1.12,8a över 2100 meter. Svanstedt tog här sin fjärde triumf i Oslo Grand Prix, det efter att tidigare vunnit med Zoogin 1997 och Gidde Palema både 2003 och 2004.

Silvermedaljen tillföll alltså Nesta Effe som åter visade strålande form och kommer bli spännande i det stundande Elitloppet.

Tredjeplatsen gick till Maharajah som avslutande riktigt fort längst ut i banan över upploppet och såg fin ut det misslyckade loppet till trots. Maharajah spurtade där förbi Raja Mirchi som slutade fyra, vilket var mer än godkänt efter galopp på vägen.

Commander Crowe var slagen redan ur sista sväng, tröttnade över upploppsrakan och tycks långt från fjolårsformen.

Läs även: V75 Bjerke: Ingen kan rubba Tekno Odin