Se upp, Ready Cash för här kommer Raja Mirchi! Lutfi Kolgjinis superhäst stod för ett magnifikt genrep då han dundrade hem en överlägsen seger i Prix Tenor de Baune.

Det är inte bara Maharajah som är ett hett svenskt namn i Prix d’Amerique om två veckor. Efter söndagens uppvisning av Raja Mirchi i sexåringsloppet Prix Tenor de Baune är Lutfi Kolgjinis monster kanske en ännu större utmanare till titelförsvararen Ready Cash.

– Det är en fantastisk häst och den långa distansen och banan här på Vincennes passar honom perfekt. Jag trodde mycket på min häst inför det här loppet och körde också därefter. Prix d’Amerique har varit det stora målet hela tiden och jag tror mycket på Raja Mirchi även där, berättade Kolgjini i intervjun efter segern.

”Ludde” var med direkt då starten gick. Till ledningen gick danske Partout Simoni men Raja Mirchi kom mycket snart tågande med i tredjespår, landade ett tag i dödens men släpptes med lite mer än varvet kvar att trava på Vincennes till ledningen.

Sedan skulle Kolgjini och Raja mer eller mindre slå knock på sitt motstånd. Efter att ha öppnat första 1200 efter 14,3 tryckte Lutfi till på gaspedalen och Raja Mirchis ledningen växte med ett par längder. Och när de första 1700 meterna klockats efter 13,9 var ledningen överväldigande.

Fransmännen började nu ana vad som var på väg att ske och in mot sista sväng startades avancemangen från kön, framför allt från segerstaplande Tchao de Loiron och än mer spelfavoriten Triode de Fellière. Men det skulle visa sig vara förgäves.

När Raja Mirchi dök in över upploppet var ledningen fortsatt ointaglig och skulle stå sig hela vägen mot mål. Den svenske mästaren stegade undan på till synes mycket spänstiga ben och vann mer eller mindre överlägset på fina 1.12,8 över 2700 meter med vad som såg ut att vara krafter i behåll. Noteringen är en tangering av Qwertys löpningsrekord från 2010.

Förstapriset i Prix Tenor de Baune var 60 000 euro och i och med segern är Raja Mirchi nu direktkvalificerad till Prix d’Amerique om exakt två veckor.

Tvåa i loppet blev Triode de Fellière och Anthony Barrier medan Touch of Quick slutade trea med Franck Nivard i vagnen. Det på behörigt avstånd från vinnaren. Fjolårets PdA-trea The Best Madrik ser ut att vara en bit från toppformen och slutade sexa.