Sebastian K. vs Raja Mirchi. Det var vad Svenskt Mästerskap handlade om på förhand. En glänsande Raja Mirchi vann på knockout.

Sedan Sebastian K. flyttat från Lutfi Kolgjini till Åke Svanstedt har hästen i stort sett vunnit allt, senast finalen i Trotting Masters. Men när Svenskt Mästerskap avgjordes på Åby under lördagen var det just Kolgjini som slog sin forne adept – Raja Mirchi var förkrossande fin.

– Det känns oerhört tillfredställande. Jag har sagt hela veckan att vi skulle få set ett stort lopp; jag älskar Sebastian K. men nu ville jag bara slå honom. Raja Mirchi behöver något lopp till i kroppen – sedan kommer han vara på topp. Och förhoppningsvis kan jag fortsätta att drömma om Prix d’Amerique som har varit målet hela tiden, sa Lutfi Kolgjini efter SM-segern.

Snabbast när bilen släppte var Noras Bean men utifrån kom Raja Mirchi flygande och fick strax överta. Mysterious var den som fick den otacksamma positionen i dödens medan Åke Svanstedt placerade favoriten Sebastian K. som trea i andraspår, allt medan Raja öppnade 500 meter efter 11,9.

Caballion, som galopperat från start, hade nu hämtat in markförlusten och lades av Fredrik B Larsson som sista häst utvändigt. Högst temporärt. När 1900 meter återstod sändes Caballion iväg i tredjespår och kom mycket snabbt fram i spåren. Så snabbt så att Kolgjini inte ens svarade när Larssons fux lade ett anbud på tätpositionen.

Caballion gick hastigt och lustigt från sista till första häst men Raja Mirchi kom direkt ut i andraspår och fick kliva fram och överta ånyo när lite mer än 1200 meter kvarstod. Strax därpå tog Svanstedt till orda och styrde fram Sebastian K. mot dödens där han hamnade när lite mer än varvet var kvar.

Över sista bortre drogs så tempot upp framme i täten men någon rätsida på ledaren skulle Sebastian K. aldrig få. När fältet svängde in i sista kurvan tackade Raja Mirchi för sällskapet, satsade allt på ett kort och stack undan med några längder. En taktik som visade sig helt befogad. Avståndet drygades ut och den femårige Viking Kronos-sonen kunde ta emot publikens jubel upploppet ner.

Segertiden blev 1.13,0a/2640. Den snabbaste vinnartiden i SM:s historia och dessutom en tangering av det svenska rekordet för femåriga och äldre. Noterbart dock att Maharajah travat 12,8 som fyraåring i Derbyt.

Det här var ”Luddes” andra SM-seger, tidigare har han vunnit med Tout ou Rien 2003. I dag slutade Caballion tvåa, vilket med tanke på startgaloppen var en strong prestation, tredjepriset tillföll Global Investment. Sebastian K. slutade sexa i mål. Förstapriset var 600 000 kronor.