Commander Crowe är omöjlig att slå. I Hugo Åbergs Memorials upplaga 2012 stod nioåringen för en närmast overklig prestation då han segrade på monstertiden 1.08,9!

Olympiatravet. Oslo Grand Prix. Elitloppet. Kymi Grand Prix. Forus Open. Och nu Hugo Åbergs Memorial. Det är Commander Crowes otroliga segerrad. Kvällens prestation på Jägersro var bland det grymmaste som skådats och den forne Derbysegraren tangerade världsrekordet då han vann på 1.08,9.

– Han var verkligen bra. Det blev ingen rolig inledning men det här är en fantastisk häst, så här kan ingen normal travare göra. Det här är fantastiskt för hela sporten och jag är så lycklig, kommenterade tränare Fabrice Souloy efter segern.

Men från början kunde inte Commander Crowe inte vara med. I stället var det de två senaste årens segrare Lavec Kronos med Lutfi Kolgjini som svarade upp ledningen i kamp med Oracle, körd av Erik Adielsson. I tredjespår hamnade Tamla Celeber som hade med sig Commander Crowe i ryggen. Efter att första femhundring öppnats efter 07,2 kom Tamla ner i dödens men ännu längre ut kom ”Commandern” och avlöste strax därefter utvändigt om Lavec Kronos.

Men körande Christophe Martens nöjde sig föga med att komma ner i dödens. Nej, han fortsatte skoningslöst att pressa på ledaren och in på sista bortre långsidan kunde han komma ner i ledningen. Ett sus gick genom Jägersropubliken då varvspasseringen klockades till 07,9.

Då skickade Åke Svanstedt ut nyförvärvet Sebastian K. i tredjespår, fick temporärt Tamla Celeber framför sig, i jakt på Commander Crowe som nu bara pumpade undan i front med ett par längder.

Fuxen hade fortsatt en ordentlig ledning när upploppet nalkades men nu var det tydligt att den ruskiga inledningen hade satt sina spår. Sebastian K. närmade sig kraftigt men omöjlige Commander Crowe plockade fram sina sista krafter och svarade ut all uppvaktning och höll undan säkert på magiska vinnartiden 1.08,9a/1609. En seger som betydde ytterligare en miljon kronor in på kontot och drygt 9,5 miljoner total under året.

Segertiden var inte bara en utskåpning av löpningsrekordet med åtta tiondelar utan även en förbättring av Commander Crowes eget svenska rekord från Elitloppsförsöket i år. Dessutom var 08,9 en slipning av Varennes världsrekord för äldre travare över tusenmetersbana och en tangering av treåriga Googoo Gaagaas totala världrekord från tidigare i år.

– För mig var det här den bästa prestation som hästen någonsin gjort. Att vinna Elitloppet var fantastiskt men det han gjorde i dag, det var bara underbart. Jag tror inte någon annan häst i världen kan göra något sådant här, sa en rörd segerkusk Christophe Martens i segerintervjun.

Andrapriset tillföll alltså Sebastian K. som gjorde en grym insats i sin första start för Åke Svanstedt medan Caballion fick en fin skalp som trea efter en stark avslutning i kamp med likaledes starkt spurtande Sanity.